VAJSKA, RAJ KOJI TREBA DOŽIVETI

1950

Ako vam neko priča priču da u otvorenom poljskom lovištu gazduje sa jelenskom divljači i da prema planskim dokumentima odstreljuje 50 grla jelena nemojte odmah biti skeptični jer je to sasvim moguće bez obzira koliko vam se u prvi mah sve u ovoj priči učini neverovatnim. Da, ispričaćemo vam priču o Lovačkom udruženju „Rit“ iz Vajske. Vajska je bačko selo smešteno tik uz granicu sa Hrvatskom pored ritova koji se prostiru pored reke Dunav. Tu je i reka Živa ali i ogromna dužina kanalske mreže koja bukvalno preseca lovište iz svih mogućih pravaca. Površina lovišta  je 16 hiljada hektara od čega su ritovi pored Dunava na površini od 2000 hektara. To je sve poljoprivredno zemljište sa malo šumica i šumaraka. Svega ima u izobilju, svega za razvoj divljači i njen opstanak. I tu u takvom božasnkom ritu bitiše populacija jelenske divljači, čak njih 200 grla. Ima tu naravno i divljih svinja, pa srneće divljači pa fazana. Nema kako nam rekoše jedino zeca, bar ne u onoj brojnosti koja bi se očekivala u ovom raju.

Obilazili smo lovište u pratnji upravnika lovišta Ivice Ageljića. Uz put slušamo da udruženje ima tri lovačke sekcije, Vajska, Bođani i Plavna. Svi imaju lovačke domove, svi potrebne lovno-tehničke objekte. Slušamo i priču upravnika Ageljića da su ovde ove godine planirali odstrel 47 grla jelena. Da priča bude kompletna od tih 47 jelena bar njih dvadesetak biće u nekoj od medalja. Tek da se zna.  Doćiće kako nam reče gosti čak iz Južno Afričke Republike, Zambije ali i skoro cele Evrope. Biće tu Slovenaca, Nemaca i ko zna koga ali i naših, domaćih turista. Jelen i njegov odstrel je ovde doživljaj i atrakcija koja se pamti i prepričava sa generacije na generaciju. Vajska jeste nešto što zaista treba doživeti.

I divlja svinja ovde nalazi izvanredno stanište, a gde bi je bilo ako je ovde nema. Priča nam upravnik Ageljić kako su prošle godine samo i jednom pogonskolovu odstrelili 40 svinja. E ovo zaista nema nigde.

Nije tu kraj turističke ponude, kada zahladi e na Dunavu se lovi divlja patka a turisti stižu sa Malte i Kipra. Ni fazani nisu na zaperku dešavanja. Imaju dva prihvatilišta za fazane jedo u Bođanima od 3000 i drugo u Vajskoj od 1500 metara kvadratnih. Lovci ovog lovačkog udruženja godišnje unesu 1500 fazanskih pilića starosti šest nedelja, čuvaju ih u prihvatilištima i puštaju pred lov.

Ma ovde sve vrvi od rada, divljači i dinamike koja se planovima mora ispoštovati, jednostavno, odmora nema. Sve je jednostavno podređeno turizmu. Lovci na to gledaju blagonaklono jer je teren takav da ima za sve, i za odstrel u komnercijali i za odstrel članstvu. Mera u svemu se poštuje i tu nema ni levo ni desno.

Planiraju ovde u Vajskoj još svašta, da spomenemo da će uskoro nići reprocentar za divlje svinje na površini od 18,5 hektara i još ko zna šta će sve ovim vrednim ljudima pasti na pamet.

Tek, mi smo bili i vama preneli delić doživljaja iz lovačkog raja kojim gazduje Lovačko udruženje „Rit“ iz Vajske. Ako smo vas ubedili da je ovo najrazvijeniji lovni turizam u otvorenim lovištima onda je naša priča uspela. Ako ne verujete krenite put Vajske. Vredi  i  doći i videti.

J.T.

Foto: Dušan Žarkić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here