Negotin: ŠUMAR, LOVAC I SLIKAR LJUBIŠA MARINOVIĆ PRIREDIO IZLOŽBU SLIKA IZ LOVIŠTA ISTOČNE SRBIJE

1014

U Domu kulture „Stevan Mokranjac“ otvorena je izložba slika inženjera šumarstva Ljubiše Micka Marinovića. Marinović je kroz slike malog i srednjeg formata sa prizorima iz lovišta istočne Srbije nastojao, kako je i sam istakao, da približi svojim sugrađanima svoju blisku povezanost sa prirodom i ljubav prema životinjama.

-Još kao dete sam se opredelio za prirodu, šumarstvo, divljač, a kasnije i za privredno lovstvo. Od detinjstva i slikam, a poslednje dve decenije intenzivno se zanimam i odmaram dušu prenoseći svoje impresije na platno crtačkom tehnikom, nekad voštanim bojicama, sada holandskim uljanim pastelima. Tako ostvarujem svoje snove i svoje želje. U lov i prirodu više ne idem puškom, ali sada te prizore prenosim na platno – kaže  Ljubiša Marinović.

Na slikama, rađenim tehnikom uljanog pastela, dominiraju životinje koje su i danas stanovnici ovdašnjih lovišta, ali i onih kojih ovde više nema, poput zubrova, čiji povratak na Balkan Marinović priželjkuje.

-Ova izložba na neki način počinje planinom Deli Jovan, na kojoj sam još od sedamdesetih godina prisutan, zatim Nacionalnim parkom „Đerdap“ sa đerdapskim divokozama, a ima tu i jelena, srndaća. Jedan od motiva je i zubra, evropski bizon koji je živeo na ovim prostorima.  Vodim kampanju i kroz slike i stručne tekstove o povratku zubrova u srpska lovišta – dodaje Marinović.

Izvor: Timočke

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here