Pirot: Sve veći broj predatora u lovištu “Ponišavlje”

1254

Lovačko udruženje „Ponišavlje“ iz Pirota gazduje lovištem  „Ponišavlje“ koje se prostire na teritoriji opštine Pirot na površini od 100.291 hektara. Bogata flora i fauna u pretežno brdskim i planinskim terenima i obilje divljači krase lovište „Ponišavlje“ gde je pre svega zastupljen vuk sa 50-ak jedinki (koji je indikator divljine i očuvane prirode) zatim divlja svinja sa oko 400, srneća divljač oko 1100 grla, zec oko 2600 jedinki i mnoštvo druge divljači. Prisutna je u lovištu i poljska jarebica, kao biser Evrope, u sve većoj brojnosti zahvaljujući pravilnim, domaćinskim gazdovanjem lovačkog udruženja “Ponišavlje” Pirot. Brojni su i lovno-tehnički objekti u lovištu od kojih se izdvaja topla čeka sa mrciništem za lov predatora zatim 25 stabilnih čeka, 50 čeka na drvetu, 30 hranilišta za krupnu divljač i 70 solišta.

Prethodnih godina je izražena povećana brojnost predatora u lovištu “Ponišavlje”, naročito vuka i šakala. U lovnoj 2018/19 sezoni, do meseca decembra, odstreljeno je osam vukova i 11 šakala. Lovačku sreću je imao i između ostalih lovac Živadinović Boban – vuja član L.U. “Ponišavlje” Pirot koji je odstrelio vuka kapitalca, oko 75 kg, na obroncima Stare Planine. Po rečima meštana sela u okolini Pirota sve je izraženija “pesma” šakala nadomak sela, koja se može čuti skoro svako veče.

Sa tim u vezi L.U. “Ponišavlje” Pirot je izgradilo toplu čeku sa mrciništem za lov predatora koja se nalazi u ataru sela Nišor. Takođe je za lovnu 2018/19 planirana izgradnja još 11 zatvorenih visokih čeka koje će se nalaziti u svim lovačkim sekcijama unutar lovišta.

Lovačko udruženje „Ponišavlje“ svake godine organizuje u drugoj nedelji februara tradicionalni sabor i ugosti oko 400 lovaca iz cele zemlje. Takođe pored glavog sabora organizuju se još tri grupna lova na predatore u prvoj, trećoj i četvrtoj nedelji meseca februara u lovištu, na terenima gde je izražena povećana brojnost predatora.

Lorist press

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here