NA TARI ODRŽAN VELIČANSTVEN SABOR LOVACA SRBIJE

2527

dsc_0002U nedelju, 18 septembra 2016 godine na Kaluđerskim Barama održan je treći po redu „Sabor lovaca Srbije“, ovog puta daleko najbolje posećen i najbolje organizovan.  Saboru je prisustvovalo preko hiljadu što lovaca što posetilaca i turista čiju je pažnju privukla ova lovačka manifestacija.

U čast sabora lovaca i planinari su  svoju akciju, šetnju od 17 kilometara upriličili u slavu lova. Da bi pozdravili lovce sa kojima izvanredno sarađuju Planinarski klubovi „Tara“ Bajina Bašta, „Era“ Užice  i „Avanturisti“ iz Beograda organizovali su svoju akciju u znak podrške kako Saboru tako i lovcima sa kojima gaje zajedničku ljubav prema prirodi.

Ovogodušnji „Sabor lovaca“ zajednički su organizovali Lovačka udruženje „Soko“ Bajina Bašta i „Aleksa Dejović“ Užice, uz pomoć Turističke organizacije Bajina Bašta i Vojne ustanove „Tara“ kao i drugih mnogobrojnih sponzora gde posebno izdvajamo  Restoran nacionalne kuhinje „Kod Kurte“ vlasnika Slobodana Vukajlovića koji je bio i sponzor naše ekipe koja upravo izveštava sa ovog Sabora.

dsc_0001Sabor je svečano otvorio Aleksandar Stanojević, predsednik Zlatiborske lovne oblasti i predsednik Lovačkog udruženja „Aleksa Dejović“ Užice koji je u pozdravnoj reči istakao da je Sabor potvrda da su lovci istinski ljubitelji i zaštitnici prirode a ne onako kako ih zli jezici definišu. Goste i učesnike Sabora podsetio je na veliki jubilej koji ove godine slavi LSS, 120 godina od osnivanja.  Sabor je pozdravio i potpukovnik Branislav Jelača, direktor VU „Tara“.

20160918_123706U izjavi za Lorist predsednik Stanojević naveo je da je organizacija ovakvog saborovanja pre sve ga usmerena na jačanje Zlatiborske lovne oblasti. Predsednik Lovačkog udruženje „Soko“ Bajina Bašta Stanimir Milutinović rekao je za naš list da je ovogodišnja velika poseta Saboru dokaz da lovci cene i vole prirodu ali i druženje kao zajedničku odliku svih lovaca u Srbiji. Dokaz za to su i učešće ekipa iz BiH kao i iz Slovenije pa je po njemu ovo manifestacija međunarodnog karaktera. Na Saboru zatičemo i predsednika Lovačkog udruženja „Javor“ iz Srebrenice Duška Neškovića koji je za Lorist rekao da je ovogodišnja organizacija Sabora najbolja do sada i posebno istakao izvanrednu saradnju sa lovcima Bajine Bašte. I oni u Srebrenici, kako nam je rekao predsednik  Nešković u okviru manifestacije „Dani Srebrenice“ imaju sličan program takmičenja lovaca na koji redovno dolazi rukovodstvo Lovačkog udruženja „Soko“ iz Bajine Bašte.

Program „Sabora lovaca Srbije“ počeo je u jutarnjim satima takmičenjem u gađanju glinenih golubova. Ovo takmičenje  ove godine spojeno je sa Ligom Zaltiborske lovne oblasti pa je logično bilo i više takmičara. Tek, na strelištu na Kaluđerskim Barama pucalo je šezdesetak lovaca iz Bajine Bašte, Užica, Požege i Ivanjice.
302692_350460481710499_973077625_nTakmičarski deo u kome su odmeravane snage u kuvanju lovačkog gulaša počelo je u podne a takmičilo se 39 ekipa iz raznih krajeva Srbije. Zabeležili smo takmičare kako iz regiona tako i one koji su pristigle iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Vreme u kuvanju ovog vanredno dobog lovačkog jela popunjeno je predivnim kulturno umetničkim programom u kome su učestvovale pevačke grupe iz Bajine Bašte i okoline a zaigralo je i Kulturno-umetničko društvo iz Bajine Bašte. Nije izostao ni uobičajeni muzički program.

20160918_142546Atraktivno takmičenje u nadvlačenju konopca održano je kao i prethodne godine a učestvovalo je osam ekipa. Ovo takmičenje po pravilu privlači veliki broj publike pa je tako bilo i ove godine.

 

Tačno po protokolu u popodnevnim satima proglašeni su pobednici trećeg „Sabora lovaca Srbije“.

20160918_162445U takmičenju u pucanju glinenih golubova u pojedinačnom plasmanu pobedu je odneo Radovan Pavlović iz Požege, drugo mesto osvojio je Darko Vasiljević iz Užica a treće mesto pripalo je Predragu Lalatoviću iz Bajine Bašte. U ekipnom plasmanu redosled ekipa izgleda ovako, prvo mesto osvojila je ekipa Lovačkog udruženja „Čemernica“ iz Ivanjice, drugo mesto ekipa iz Lovačkog udruženja „Knjaz Miloš“ iz Požege a trećeplasirani su bili lovci Lovačkog udruženja „Soko“ Bajina Bašta.

20160918_133053U takmičenju u nadvlačenju konopca pobednici su isti kao i prošle godine, ekipa „Strmovo, selo na Drini“. Oni su finalnoj borbi pobedili ekipu „Igubljeni u prostoru“ iz Zaovina a treće mesto osvojila je ekipa „Fagus“ iz Bajine Bašte.

dsc_0004U kuvanju lovačkog gulaša posle ocene komisije u sastavu Dana Savić, kuvarica iz hotela „Omorika“ Kaluđerske Bare, Bojan Lacmanović, kuvar iz Beograda i Dejan Milkov višestruki šampion Vojvodine u kuvanju lovačkih specijaliteta i poznati lovni radnik kao i član naše redakcije proglašeni su pobednici.

20160918_164452Za najbolje i prva dva mesta proglašene su ekipe iz Bajine Bašte a trećeplasirana je bila ekipa iz Sevojna.

 

 

 

I tako se po divnom letnjem i sunčanom vremenu završio treći „Sabor lovaca Srbije“, svečano, veselo,  izvanredno dobro organizovano, izuzetno posećeno i masovno. Organizatorima, Lovačkim udruženjima „Soko“ iz Bajine Bašte i „Aleksa Dejović“ iz Užica sve čestitke na organizaciji i uloženom trudu u slavu lova i lovstva.

Vidimo se na četvrtom „Saboru lovaca Srbije“ sledeće godine na Kaluđerskim Barama i planini Tari.

Jeremija Trifunović

Dejan Milkov

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here