LSS: Lovno sportsko streljaštvo u 2017, korak napred

1738

  302692_350460481710499_973077625_nSvedoci smo povećanog broja strelaca po svim ligama lovačkih saveza, povećanju broja liga, postizanju fantastičnih rezultata na takmičenjima, izgradnji velikog broja novih strelišta i renoviranju starih.  Kupljeno je mnogo najsavremenijih i skupih mašina za izbacivanje glinenih golubova, strelci su nabavili desetine skupih sportskih pušaka i prateće opreme. Iz redova lovačke lige potiču najbolji strelci u Streljačkom savezu za leteće mete Srbije, koji ostvaruju odlične rezultate i na medjunarodnim takmičenjima.
Planovi za 2017.god. koje stvara Komisija za streljastvo su i korak napred, idemo ka Evropi. Kako vam je već poznato negujemo dve grane lovno sportskog streljaštva i to, olimpijski i ameriken trap sa svim propozicijama i pravilima medjunarodne federacije, ali samo sa smanjenim brojem letećih meta, pucamo sa 25 umesto 125 glinenih golubova. Ovo iz sasvim opravdanih razloga, zbog mnoštva od ranije izgradjenih strelišta, zbog finansijskog stanja naših strelaca, a i zbog vremena koje je potrebno za utakmice na 125 plus 25 jer se sprovode u dva dana. Zato u ovom delu ostajemo po starom.

Drigi deo lovnog streljaštva čine, pravilnikom i propozicijama uredjeni Kupovi LSS, sa najmanje dve discipline od kojih je jedna trap, a druga gadjanje nepokretnih i pokretnih meta gde za to postoje uslovi za pucanje lovačkim karabinom. Upravo u ovom delu vršimo izmene pravilnika po uzoru na evropski model, gde se gadja karabinom na pet različitih meta divljači iz različitih stavova za gadjanje, sporting disciplina koja je simuliranje kratanja divljači u lovu, zec, prepelica jarebica i sl. i trap disciplina koja pripremni stav propisuje sa puškom koja ne sme biti u zgibu ramena već o bok, slično skit disciplini. Naši strelci. šestočlana reprezentacija LSS, je išla na poziv LS Slovenije u goste i takmičenje gde nas nisu obrukali i ako je sve bilo novina za njih, a pored toga što ste čitali o njihovom boravku i takmičenju moramo istaći Fabri Miška koji je osvojio 3. mesto i ako je za protivnike imao proslogodišnje evropske prvake. U planu je pozvati slovenačku reprezentaciju i uzvratiti domaćinstvo koje su nam priredili.
Komisija radi na izmeni i dopuni pravilnika i propozicija koji se odnose na kupove i vrši pripreme za primenu istog, jer uz odobrenje rukovodstva LSS, iduće godine bi mogli uzeti učešće na evrposkom takmicenju i poslati šest najbolje plasiranih strelaca kao reprezentaciju LSS.Vrše se razgovori sa klubovima koji imaju odgovarajuća strelišta za karabine, a jedino sporting strelište nalazi se na Kovilovu gde ćemo biti rado primljeni zbog sveukupnog razvoja streljaštva i pozitivnim stavom  Predraga Šotre, vlasnika  strelišta.
Nastavićemo i dalje rad na povećanju broja strelca, ekipa pa i liga, jer je očigledno da sve više ima pristalica ovog lepog sporta.

Blagoje Mirkov

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here