Lovačko društvo „Miloš Petrović – Lošo“ Kljajićevo, 7o godina postojanja

1659
 dusan-dokmanov-i-nikola-vuckovicU subotu 15. oktobra 2016. godine, u Kljajićevu, lovci lovačkog društva „Miloš Petrović – Lošo“ održali su svečanu skupšinu društva povodom 70 godina postojanja. Skup je pozdravom otvorio predsednik lovačkog društva Nikola Vučković, nakon toga je odata počast preminulim lovcima.
branko-mraovic Istorijsku crtu bitisanja lovačkog društva ispričao je Branko Mraović koji je između ostalog rekao – “ U ovakvim trenucima želimo da se svega setimo, ali to je prosto nemoguće, jer 70 godina predstavlja jedan prosečan ljudski vek pun značajnih događaja, pa tako razume se, i za društvo. Nažalost, svi podaci koje smo imali u pismenoj formi su tragičnim slučajem nestali, pa samo iz sećanja znamo da su društvo 1946. godine osnovali sedam entuzijasta, kolonista, a među njima i jedan nemac Franja Imof. Za prvog predsednika biran je Miloš Petrović – Lošo, po kome naše društvo od 1976. godine nosi njegovo ime.
Težak početak bez pravog lovačkog oružja i nedostatak prave municije. Međutim to nije uticalo da društvo svake godine povećava broj članova i uspešno radi, da bi tako 70-ih godina prošlog veka brojalo oko 140 članova. Svi naši članovi su svojim radom doprinosili uspešnom radu društva, pre svega u odgoju i zaštiti divljači, ne misleći samo na ono što će odstreliti tokom lova. Svake godine se unosilo veliki broj fazanske divljači, uz istovremenu redukciju štetočina, predatora. 1978. godine izgrađeno prvo prihvatilište za mladu fazansku divljač, vremenom na lokaciji „Fazanerija“ podignut lovački dom, kuća, mesto okupljanja naših lovaca do koga vodi tvrdi put od sela.
Za sve to lovci su utrošili mnogo rada, vremena i novčanih sredstava. Društvo gazduje i izvršava uzgoj i lov na oko 7000 hektara – atar Kljajićeva. Nažalost, sve što je urađeno nije uspelo da zaustavi smanjenje broja članova, ali se iskreno nadamo da će doći bolja vremena i da će mladi imati mogućnosti, ako to budu želeli, da postanu naši članovi.-„. Nakon istorijskog momenta, predsednik lovačkog udruženja „Zapadna Bačka“ Sombor i član upravnog odbora lovačkog saveza Vojvodine, Dušan Dokmanov,u ime saveza uručio je plaketu lovačkom društvu koju je primio predsednik društva, a potom je uručio i srebrnu medalju lovačkog saveza Vojvodine, za lovačke zasluge Stevi Bižiću. Potom je predsenik društva uručio plakete i zahvalnice za dugogodišnji rad u društvu koje su dobili: Ilija Momčilović, Branko Mraović, Nedeljko Ribić, Mile Kljajić, Milić Marinković, Nikola Končalović, Vlado Smoljanić, Dušan Sudar, Bogdan Bjeloš i Jovo Ćika. Posle svečanog dela uz lovačku trpezu i muziku druženje je nastavljeno duboku u noć.
Ovim putem lovačko društvo „Miloš Petrović – Lošo“ iz Kljajićeva se zahvaljuje svim gostima, prijateljima društva, donatorima koji su svojim prisustvom, radom i materijalnom podrškom pomogli u obeležavanju našeg jubileja, uz lovački pozdrav – Dobar pogled.
 Tomislav Lemić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here