CIC, FACE, ELO: ODLUKA O OBUSTAVLJANJU LOVA U RUMUNIJI JE BEZ TEMELJNIH DOKAZA

1995

medvedMeđunarodni savet za lov i očuvanje divljih životinja ( CIC ), Evropska federacija za lovstvo i zaštitu ( FACE ) i Organizacija evropskih zemljoposednika ( ELO ) osuđuju nedavnu odluku ministra za ekologiju Rumunije zbog jednostrane odluke da obustavi upravljanje velikim zverima bez temeljenih dokaza.

Velike zveri predstavljaju jedan od najvećih evropskih izazova zaštite. Međutim, Karpati se  mogu pohvaliti jednom od najvećih i najgušćih populacije velikih zveri u zapadnom svetu, uključujući Evropu i Severnu Ameriku.

Dalje u saopštenju ovih organizacija kaže se da je dosadašnja praksa pokazala da je suživot velikih zveri i lokalnih zajednica moguć i uravnotežen i izražavaju čuđenje kako su se te odluke mogle doneti bez njih. Stoga, lokalne zajednice moraju biti uključene u očuvanje i gazdovanje  tim vrstama. Kontrolisano pravo na lov igra važnu ulogu u upravljanju i očuvanju, i bez njega, postoji rizik od brisanja društvene tolerancije. Učinkovito očuvanje velikih zveri zahteva saradnju svih učesnika u ovom procesu koji dele i žive sa stanovništvom. Dakle, sve odluke, uključujući i odluke za ograničavanje lova moraju imati neoborive dokaze i podršku lokalnih zajednica. Važno je istaći da su istraživanja o velikim zverima u Rumuniji stara 60 godina, kaže se između ostalog u saopštenju organizacija CIC, FACE i ELO.

Nove odluke u Rumuniji i drugde ne smeju nenamerno i trajno oštetiti osetljivu ravnotežu između ljudi i divljih životinja – posebno velikih zveri u Rumuniji i Karpatima u celini. To je mišljenje CIC , FACE , a ELO smatra da ovu odluku treba odmah  preispitati i ponovo oceniti na temelju nauke i dati preporuke u skladu sa standardima recenziranih priznatih naučnih ustanova uz  opsežano učešće lokalnih zajednica.

Ovo saopštenje u Budimpešti su potpisali zajednički George Aman predsednik CIC , Michel Ebner predsednik FACE  i Thierry de i ‘Escaille glavni sekretar ELO.

Lorist press

 

1 KOMENTAR

  1. Овај пример показује, да поједини министри нису дорасли функцији у појединим ресорима коју добијају за политичке и политиканстске заслуге. На жалост таквих министара је било и данас има и у Србији.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here