Lovačke puške XX veka: Browning Superposed, B-25: BOKERICA SA DUŠOM

3295

Piše: Predrag Đurđev

26.novembra 1926. godine stalo je srce najgenijalnijeg konstruktora oružija koje je svet video do današnjeg dana. Mnoge puške i pištolji i danas izgledaju ili rade po principu koji je sačinio legendarni John Moses Browning. Njegovo ime se već stotinu godina izgovara sa dubokim poštovanjem a proizvode koje je on dizajnirao sa pravom nose nazive ikone, relikvije ili najbolji mehanizmi oružarske industrije. Da nije bilo njega, verovatno da bi konstruktivna rešenja lovačkog, vojnog ili ličnog naoružanja drugačije funkcionisala i obavljala svoju namenu ali bi svet bio uskraćen za remek dela mašinske industrije i mehaničkih sistema. Browning već stotinu godina figuriše kao sinonim i generički naziv za kvalitet, pouzdanost, originalnost, stil i kulturu naoružanja. Pomenimo samo da je on otac modernog automatskog i poluaotomatskog vatrenog oružija.

Kakvu popularnost  proizvodi Browninga uživaju u Srbiji govori i podatak da smo se “okumili” sa njime i da njegovo oružije nazivamo “broving”. Prostori Balkana su još po nečemu sudbinski vezani za pomenutog konstruktora. 1914. godine, Gavrilo Princip je ispucao seriju metaka na nadvojvodu Franca Ferdinanda, usmrtivši i njega i njegovu suprugu Sofiju iz Brovningovof pištolja FN Model 1910, sa serijskim brojem 19074, u kalibru .380 /kratka devetka/. Pištolj je kupljen u Herstalu od strane tadašnje Kraljevine Srbije. Epilog znamo, taj događaj je bio povod za  Prvi svetski rat  a Austrougarska je napala Srbiju.

ISTORIJA

Ukoliko bi želeli da pomenemo svo naoružanje koje je Browning konstruisao i patentirao trebalo bi da odvojimo barem četiri strane u ovom magazinu. No, da skratimo, ovom konstruktoru se pripisuje od 1879 -1926 ukupno …128 registrovanih patenata. Pomenimo samo najpoznatije. Serija Winchesterki modela 86, 87,92,94,95, zatim pumperica modela 97, Colt modela 00, 02, 03, 05, 08, FN model 1910, Colt pistolj 1911 /legenda koja hoda/, poluautomate Remington Model 8 i Browning auto 5, mitraljeze Mod, 1917, 1919 /još uvek u upotrebi/, Browning M2 /još uvek u upotrebi/ i naravno, čuveni FN Browning pištolj GP-35 HP koji se još uvek proizvodi, puškomitraljez BAR Mod. 1917, puške Remington Mod 1924 u poluautomatskoj verziji…. Mislim da je dosta i ovoliko nabrajanje.

Ali to nije sve. John Moses je zaslužan i za konstrukciju izvanrednih pištoljskih i puščanih kalibara. .25ACP, .32ACP, .38ACP, 9mm Browning long, .380 ACP /kratka devetka/, .45ACP,

.50BMG.  Prvi je na svet doneo mitraljez sa pozajmicom gasova, lovačku pušku sa pozajmicom gasova i poluautomatske pištolje sa kratkim trzajem cevi. Browning se još za života ovenčao slavom besmrtnosti, genija i autoriteta. Vreme u oružarskim krugovima se računa po podeli… pre njega i posle njega. Njegova veličina je još veća jer je bio posvećen lovac. 1920. godine odlučuje da pokoljenjima podari još jedno zaveštanje. Lovačku pušku sa vertikalnim rasporedom cevi. Bokericu.

SUPERPOSED

Projektni zadatak nije bio ni malo lak . Browning je želeo posebnu, drugačiju lovačku pušku od uobičajenih kriterijuma za to vreme. Želeo je Bokericu. U to doba, u Americi jedva da je neko i imao ovaj sistem /donesen iz Nemacke ili Belgije/ dok je u Evropi takva puška bila u povoju, skupa, retka i nedostupna. Ni potražnja za njom nije bila prevelika. Prosto, tadašnji lovci još nisu “komunicirali” sa takvim izgledom. Bokerica je bila rezervisana za imućne lovce, industrijalce i vlastelu. Mnogi nisu znali ni da postoji lovačka puška sa vertikalnim rasporedom cevi. Do kraja Prvog Svetskog Rata , u prodajnom asortimanu jednog Sauera, Berette, Purdyija i ostalih velikana toga doba, nije ni postojala bokerica /osim kao razvojni modeli/. Male fabrike /uglavnom Engleske/ oružija su ih pravili na “kašičicu” i koštale su malo bogatstvo. Jedino je Merkel bio malo invetivniji i osećao je da je to puška budućnosti.

Brovning je sve to znao i želeo je svoje remek-delo. Hteo je svoj autorski pečat. Želeo je savršenstvo od mehanizma, poseban sistem bravljenja, automatsko izbacivanje ispucalih čaura, dugovečan rad i pristupačnu cenu. Pre svega, želeo je pušku za prosečnog lovca ali izuzetnog kvaliteta. Prevashodno je razmišljao o američkom tržištu jer je osećao da će praktičnost novog sistema i novi izgled pre biti prihvaćen “preko bare” nego u razmaženoj i dekadentnoj Evropi. I nije pogrešio. Genije ne bi bio genije da nije doneo još jednu značajnu odluku. Svoju ikonu na papiru je doneo u belgijski FN i rešio je da sa njima započne zajedničku proizvodnju kao za mnoga druga oružija pre. FN je imao tradiciju, kvalitetne majstore i posvećenost ručnoj doradi. 1923. godine, patent je bio gotov i FN u Liježu je počeo sa izradom prototipa a paralelno sa tim i sa izgradnjom novog mašinskog parka i hala za proizvodnju bokerica. U međuvremenu se po Browning-ovom planu načinila potpuno nova priprema proizvodnje i način tehnološkog procesa izrade.. Uvedena je kontrola nabavke materijala, kontrola kvaliteta, radne operacije, nivoi završne obrade, načini bruniranja i završna dorada. Browning je želeo minimum četiri nivoa  finiša u zavisnosti od cenovnog razreda. Paralelno sa organizacijom proizvodnje radilo se i na organizaciji dilerske mreže i sistemu servisne mreže. Jednom rečiju, bokerica Superposed još nije ni izišla sa montažnog stola a sve je bilo organizovano. Od komada čelika u željezari do popune garantnog lista u prodavnici. U to vreme, većina giganata oružarstva to nije imalo za celu fabriku a kamoli za jedan komad oružija. Može se reći da je Superposed /B-25/ prva lovačka puška koja je proizvela standarde industrijske proizvodnje sačmarica. J.M. Browning ništa nije prepustao slučaju. Njegov san je bio pred realizacijom.

  1. godine Browning umire a njegov sin Val nastavlja njegovu viziju. Novo postrojenje još nije bilo gotovo i tokom 1927 godine, Val vrši poslednju prepravku na patentu. Umesto dva okidača postavlja jedan …. Selektivan. Remek –delo je moglo u proizvodnju. Na nju će pričekati do 1931. godine kada je na tržište izašla prva Browning Superposed bokerica. I još jedan kuriozitet, prvi komadi sa proizvodne trake izašli su sa dva obarača. Na jednostruki se pričekalo još par godina.

PROIZVODNJA

Zvanično, proizvodnja modela Superposed /B-25/ je započela u aprilu 1931.  a prestala je 1986 godine. Do 1939. godine proizvedeno je 17.000 primeraka. Većina proizvedenih pušaka je završila u Americi. FN je  svoj deo proizvodnje izvozio za Evropu. U tom periodu se proizvodio samo kalibar 12. Posle II Svetskog rata, proizvodnja je obnovljena tek 1948. sa simboličnih 200 primeraka. Već 1949. godine se uvodi i kalibar 20 a od 1963. i kalibri 28 i .410. Do te godine je proizvedeno, od nastanka modela, 100.000 kom. u cal.12 i 28.000 kom. u cal. 20.  Tokom pedesetih godina prošlog veka proizvodnja je dostizala vrhunac i  Amerika je bila “gladna” ovog modela. Više od 70% proizvodnje izvezeno je SAD.  Puške sa kraja pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka važe za najkvalitetnije i veoma su tražene u kolekcionarskiom krugovima. Trap puške iz tog perioda /čitaj serijska sa trap cevima/ su ispaljivale 50.000 patrona što je danas standard za posebne skupe takmičarske puške. 1963. posao je cvetao, Evropa je počela da se budi od ratnih razaranja i želela je ovu izuzetnu bokericu. Kompanija Browning  tada donosi odluku da na tržište izbaci  varijante jevtinije za proizvodnju sa pojednostavljenim mehanizmom, dva obarača, kraćim cevima… I dalje je to bila perfektna i kvalitetna puška ali “sladokusci” cene proizvodnju do ’63. ili posebne narudžbe sa originalnim mehanizmom.  Do danas je sačinjeno oko 400.000 Superposed /B-25/  bokerica. Zanimljivo je da je pre II Svetskog Rata bokerica koštala 78 dolara, 1952. oko 255 dolara a 1962. celih 300 dolara. Već 1972 cena je porasla na 480 dolara, da bi 1977. iznosila 1215 dolara.

Te godine je prestala serijska proizvodnja ovog čuvenog modela. Nadalje, mogli ste ga dobiti do 1986. samo posebnom narudžbom preko dilerske mreže.

B -25

Kao što rekosmo, potražnja na tržištu i marketinski potezi su činili svoje. Proizvodnja je rasla, tržište je tražilo proizvod, ali… Serijska proizvodnja izuzetnog kvaliteta, u ograničenim tehnološkim uslovima, nije mogla trajati do veka. Browning se 1976. godine našao na raskršću. Kako održati kvalitet i hiper produkciju. Takođe, inflacija je kucala na vratima Evrope. FN je pripojio Browning Arms Co. koja je osnovana 1927. i sada je bila u njenom posedu. Pronađeno je solomonsko rešenje. Superposed više neće biti dostupan kao serijska puška. Promeniće i ime. Browning Superposed, kao ime nije značio ništa drugo do “ Browning vam predstavlja” ili “Browning-ova puška”. Jedino je posedovala ime kao stepen obrade. Kada se pojavila, pravila se u četiri varijante: kao osnovna verzija, Pigeon, Diana i Midas. Kasnije su postojale i oznake/stepeni A,B,C, ili Grade I, Grade II, GradeIII u zavisnosti od ukrašenosti. U osnovi, to je uvek bila ista puška bez imena. Od 1978. godine menja se ime i način prodaje. Puška će se praviti u malim serijama i po narudžbi. Taj proizvod je dobio ime “Browning B-25”  /godina modela/. I dalje je proizvođen starim postupkom, ručno pasovan i finisiran, kako metalni tako i drveni elementi. Jednostavno, stari proizvod sa novim imenom. Model B-25 počinje da živi novi život i dobija na renomeu i prepoznatljivosti. I dalje nije bio preskup. U Evropi je koštao pocetkom osamdesetih godina prošlog veka oko 2700 dolara, dok je u Americi dostigao cenu od 2300 dolara. I tako, mnogo godina kasnije, puška bez imena dobija novi identitet i novu važnost. Od tada postaje fetiš lovaca širom sveta.

FN i Browning nisu želeli da ispuste “zlatnu koku “ iz ruku. Superposed je doživeo novu mladost u vidu B-25 ali je dobio i novu “braću”. Stručnjaci Browning-a su shvatili da je isplativije određene elemente bokerice raditi van Belgije zapravo, tamo gde je jeftina radna snaga. Uprostili su mehanizam, racionalizovali su broj mašinskih prolaza, prešli su na potpuno mašinski rađenu pušku.

Tako su nastali FN modeli koji su nam jako dobro poznati, poput 125, 325, 425 i najnovijeg 5.25.

Delovi za pomenute puške se rade po celom svetu a sastavljaju se u Belgiji ili u Japanu od kad je FN vlasnik Miroku-ja. Danas možemo naći u komercijalnoj ponudi Browninga kao naslednike modele “Citori” “5.25”, “4.25”, “Heritage”, “Sinergy” i još par modela. Da ne bude zabune… Pomenuti modeli nose ime Browning ali ni izdaleka nisu u rangu izrade i “mašinerije” jednog Superposed-a/ B-25. Sve sem jedne, “Sinergy”. Ona zavređuje pažnju i po konstruktivnom rešenju predstavlja inovaciju na tržištu bokerica. Generalno, to nije povratak starog mehanizma ali je nešto što obećava.

  1. FN i Browning Arms co. /američka podružnica/ prestaju sa proizvodnjom B-25. Kada kažemo prestaju, mislimo na poluserijsku proizvodnju od par hiljada komada godišnje koju su naručivali dileri kod fabrike.

DANAS

I danas je možete naručiti  u FN-u. Direktno u odeljenju “Custom  Shop-a”. Ali… pažnja. Osnovna verzija prelazi 10.000 eura. Uplatite avans, sačekate godinu dana i posle toga je vaša. Ako želite specijalnu gravuru, posebne dorade, spremite se na čekanje od godinu i po do dve i na cenu od garsonjere u Beogradu. Vreme povoljne B-25 je stalo 1977.godine i teško da će se vratiti.

Vreme konstrukcije SST okidačke grupe, integralnog bravljenja cevi i podkundaka sa posebnom kopčom, kundak tipa Prince of Wales ili klasičan Engleski, tamnoplavi brunir, su odavno za nama. Poluindustrijska puška sa ručnom doradom i vreme kada se kvalitet i dugovečnost podrazumevala je deo istorije, setnih sećanja i nostalgija.

Srećnici koji je imaju u originalnoj izvedbi možda i nisu svesni da su vlasnici jedne od poslednjih pušaka koje su pravljene sa dušom i stilom. Mnoge lošije engleske i italijanske pa čak i austrijske puške imaju bolju reputaciju od B-25 a u principu su jednostavnije zanatske izrade.

Da ne ostanem ne dorečen…i ja maštam o njoj. A slike, koje imate priliku da pogledate su od modela Superposed iz 1949. godine , vlasnika iz Beograda. Puška je u originalnom stanju i koristi je treća generacija vlasnika. Nikad otvarana.

Ako vam ikada dođe do ruke “junak naše priče” , ne oklevajte. Nećete zažaliti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here