Velikani koji žive: 7×64, JEDAN METAK – JEDNA PRIČA

10447

Piše: Predrag Đurđev

Pisati o kalibru 7×64 a ne pomenuti njegovog tvorca Gospodina Brenneke-a je isto kao  pričati o istoriji  Amerike a ne pomenuti Kolumba.

Genijalni konstruktor municije Wilhelm Brenneke je podario istorijatu lovstva, današnjim    i budućim lovačkim pokoljenjima, legat  koji je vredan poštovanja. Milioni lovaca koriste njegove patentirane proizvode a najpoznatiji je svakako jedinični projektil za glatkocevne lovačke puške. Od 1897. godine kad je sačinjen, slug projektil za krupnu divljač je nezamenljiv metak svakog lovca koji lovi čuvenim „sačmarama“. U Srbiji je dobio i sleng naziv „Brener“. Generički stvoren kao naziv, postao je sinonim za snažno i precizano zrno posle koga divljač pada u vatri. Čuveni srpski „Brener“ nije deo zavarivačkog alata, ali da može da „zavari“, može!

Brenneke je živeo od 1865. do 1951. godine i za svojih 86 godina podario nam je, sem konstrukcije jedničkog projektila i zrna TIG i TUG za lovačke karabine, i svetski priznate kalibre : 9.3×64 / 9.3x65r ; 8x64s / 8x65r ; 7×64 / 7x65r.

Neka mu je večna slava.

Kako je nastao

Brunneke je već 20 godina vodio svoju kompaniju u kojoj je razvijao municiju, proizvodio i bavio se izradom čuvenih Driling pušaka kada je počeo da razmišlja o municiji tipičnog lovačkog metka evropske orijentacije. U to doba, svi lovački kalibri su bili više ili manje naslovljeni na vojne kalibre koji su projektovani prema vojnoj doktrini. Wilhelem je želeo moderan metak lovačke doktrine.

Projektni zadatak je bio stvoriti univerzalni kalibar koji treba oboriti sve što se kreće Evropom. Od lisice do medveda. Brzo, snažno, precizno bio je imperativ kod konstrukcije. Ali započinje I Svetski rat. Obaveze prema ugovoru sa nemačkom armijom završava 1916. godine i kreće u razvoj onoga čega najviše voli. Lovački metak. Još 1912. je konstruisao čuveni 8x64s, lovni metak, i poučen njegovim balističkim svojstvima želeo je da stvori novi kalibar širokog raspona pucanja a ne „teškaša“. Takodje,  novi metak je trebao biti namenjen obrtnočepnim sistemima Mauzer tipa. Brennere prepravlja čauru 8×64 i stvara legendarni 7×64 Brenneke.

I tada počinje istorija.

Performanse

Metak 7×64 spada u kategoriju municije dugačke akcije. Namera konstruktora je bila da metak prilagodi sistemu Mauzer M/98 koji se pokazao kao idealan za repertirajuće oružije.
I danas je. Ova municija spada u grupu u kojoj se ostvaruju visoki pritisci u cevi. Radni pritisak je oko 415mp što ovom kalibru daje izuzetno veliku početnu brzinu. Današnje brzine se kreću do skoro 1000m/s na ustima cevi. Prečnik zrna iznosi 7.24mm ukupna dužina zrna sa čaurom je oko 84mm. Pad zrna, u zaviznosti od proizvođača, na 300m, iznosi od 23 do 49cm. Lakše zrno, manji pad i obrnuto. Kalibar star oko 90 godina i danas ima izuzetna balistička svojstva. Današnja zrna teže od 8 do 11.5 gr. i daju svršen izbor za svaku vrstu divljači. Sem preciznosti, pomenuti kalibar karakteriše jak zvuk kod opaljenja i muški trzaj u ramenu. Daleko od toga da liči na neka od magnum punjenja ali nije ni „mek“.

Lovački staž

Iako nastao u sam sumrak I Svetskog rata, 7×64 Brenneke je brzo zaživeo kao popularni kalibar. Nova Evropa je odmah prihvatila ovaj metak kao „svoj“. U centralnoj Evropi je već 1927. bio na mestu broj 1 među lovcima. Svi evropski proizvođači oružija i municije su ga uvrstili u svoj asortiman. Najzad, ozbiljni lovci toga vremena su želeli i morali da  imaju „pravi“ lovački kalibar.

Dvadesetih godina prošlog veka svi su hteli da što pre zaborave strahote „Velikog rata“. Jednostavno, vojni kalibri su tih godina izlazili iz mode. Kolika mu je popularnost bila, govori i podatak da su šumske uprave mnogih zemalja izmedji dva svetska rata uvodile 7×64 kao službeni kalibar. Treba reći i da je 7x65r zaživeo u sistemu kombinovanih pušaka jednako brzo kao i njegov tata koji je potpuno istovetan /7x65r = 7×64/. Početkom treće dekade prošlog veka Francuska i Belgija prihvataju pomenuti kalibar i cela Evropa je bila u njegovim rukama.

Sve krunisane glave toga doba su u svojim lovačkim kolekcijama posedovale karabin u Breneke-ovom kalibru. I Jugoslovenski kralj Aleksandar je imao jedan, poklon Češkog veleposlanstva u Beogradu.  Kasnije, čuveni lovacTito je od „Puškarne Kranj“, na poklon, dobio prelep ručni rad u kalibru 7×64. Od ostalih poznatijih ličnosti koji su koristili ovaj kalibar možemo nabrojati i magnata Krup-a, diktatore Pinočea, Geringa i Franka.

Između dva svetska rata „German Wehrmacht“ uvodi pored 8x57is i 7×64 za službeni snajperski kalibar za posebne namene. To nije bilo masovno uvođenje, već oruzije za specijalne jedinice, ali je vredno pomena i dodatak reputaciji metku koga opisujemo. I čuveni Remington, 1957 godine fasciniran Brennekeovim kalibrom, pravi svoj klon 7×64 i daje mu oznaku 280 Remington. Namera je bila da van evropskog tržišta ponudi proizvod identičan evropskom ljubimcu.

I dan danas, u proizvodnoj nomenklaturi svakog ozbiljnijeg proizvođača lovačkih karabina stoji i kalibar 7×64. Naša Zastava ga takodje proizvodi. Prvi Partizan iz Uzica u svojoj ponudi ima čak osam zrna od 9-11.2 grama. Tu je i sve popularniji Grom. Tajna dugovečnosti ovog metka je verovatno u činjenici da stara dama Evropa se nerado odriče svog prvog pravog lovačkog ljubimca. Takođe, već četvrta generacija lovaca puca sa ovim kalibrom. Koreni lovstva u centralnoj Evropi su tradicionalni i ne podležu promenama od slučaja do slučaja već se temelje na dokazanim vrednostima. Čak i njegov najveći konkurent, cal.270 Win, ga je pretekao u popularnosti ali ne  u Evropi,  generalno. Konkurent je malo, malo bolji po svemu ali to nije značilo ništa. Ista stvar, drugo pakovanje.

Reputacija

Kalibar 7×64 Brenneke je reputaciju sticao kroz prostor i vreme. Faktor minulih 90 godina je nezaobilazan. Kroz taj period je dokazao svoju preciznost, mali pad zrna, grupu pogodaka i hiljade odstreljene divljači svih kategorija. Ostanak divljači na mestu nastrela i pogodak tamo gde je optika upucana je najbolja reputacija. Pouzdanost, domet i kolekcija trofeja je sledeći nezaobilazni fakror. Narodna poslovica kaže : dobar glas se daleko čuje ….

I čuo se i još će se čuti. Lošeg glasa nema. Može postojati samo stvar afinitetata prema kalibrima ali teško se može bilo šta zameriti ovom.

Oduvek je bio opremljen izvanrednim zrnima tipa Brenneke TIG i TUG. Preko 70 miliona metaka je proizvedeno za lovačke potrebe u poslednjih 50 godina. Pomenuta zrna su žarila i palila svim lovištima na svim kontinentima a kreirana su za Brenneke-ove kalibre. Najnovija generacija Brenneke TOG zrna (torpedo konfiguracija u tvrdoj izvedbi)  su doprinele da 7×64 ne treba da se plaši ni malo lošijeg pogodka  lovca. On ispravlja njegovu grešku.

Reputaciju čine i balistička svojstva metka. Da se i ovde vodi računa o savremenim tehnologijama municije koju je lako poboljšati (kada imaš šta da poboljšaš) govori i podatak da savremeni 7×64 ima sa zrnom od 9.7grama energiju od 3798J i pad zrna na 300m od  25.7cm. Pri tome je brzina na ustima cevi 890m/sec. Impozantno za metak koji nije magnum i koji je prečnika 7.24mm. Zrno od 11grama, u prvih 300m gubi samo oko 800J. Stari lovci znaju da crna divljac i na većim daljinama pada u „vatri“ sa ovim metkom. I eto reputacije.

Karakter

7×64 zrači nemačkim karakterom. Jedan od pasionirani ljubitelj ovog kalibra je posle uspešnog odstrela izrekao pred autorom ovih redova rečenicu : „Napravio ga Švaba, svaka mu čast!“. Made in Deutschland. Čist Art-deco stil a zapravo je mladić u 2000-tim. Miriše na stara dobra vremena i nepregledna lovišta , nostalgijom a u isto vreme je primeren današnjici.

7×64 je način lovačkog života. Moderni lovci ovaj kalibar nazivaju „stara škola“. U XXI veku u poplavi novih kalibara sa uskonamenskom svrhom, stari dobri 7×64 je pouzdan pratilac na koga se može osloniti u svakoj situaciji. Ispališ i zaboraviš-nema sekiracije. Divljač je ostala na mestu. A… ukoliko se desio promašaj, lovac mora pronaći grešku u sebi.

Brenneke-ov kalibar je bio i ostao ikona. Može se reći da je i postao ikona pre nego što je većina korisnika i bila svesna toga.

       Samo zamislite  Mauser M3 u cal 7×64 …..kako to dobro zvuči.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here