In memoriam: PROFESOR MIODRAG DRENIĆ, KAD LEGENDA UTIHNE

2824

Doajen šumarstva i lovstva, nagradjivan ordenjem i odličjima za unapredjivanje i jednog i drugog. Diplomirani inženjer šumarstva. Predsednik zajednica srednjih škola davnih 80-ih. Osnivač i prvi predsednik Skupštine lovačke komore Srbije. Osnivač petog stepena stručne spreme – specijalista za lovstvo i predavač završnog ispita – planiranje gazdovanja lovištima. Autor udžbenika iz pomenutog predmeta. Osnivač obrazovnog profila, redovnog – tehničara za lovstvo i ribarstvo i izradio sve planove i programe za isti. 41 godinu predavao predmete šumarskim tehničarima i šumarima, kao i rukovaocima šumskom mehanizacijom.

Za sve pomenute obrazovne profile izradio je planove i programe. Bio autor udžbenika „Planiranje i gazdovanje šumama“ u saradnji sa tadašnjim dekanom Šumarskog fakulteta, pokojnim Dušanom Jovicem, iz koga su i studenti Šumarskog fakulteta dugo godina učili. Autor udzbenika „Alati i mehanizacija u šumarstvu“ sa koautorom Sretenom Nikolićem, red.prof. Šumarskog fakulteta. Koautor udžbenika „Šumske komunikacije“. Autor publikacije „Srneća divljač“. 20 godina predsednik stručnog aktiva Šumarske škole Kraljevo i inicijator osnivanja obrazovnog profila – tehničar za pejsažnu arhitekturu, za čije je potrebe supruga Zorka napisala udžbenik „Cvećarstvo“ i takodje bila profesor Šumarske skole 32 godine. Samostalni organizator prve školske slave Sv. Save 91-e godine. Projektant više lovnih osnova i godišnjih planova gazdovanja lovištima. Inicijator izmena i dopuna Zakona o lovstvu. Organizator seminara iz lovstva na svim područjima Srbije i saradnik sa Šumarskom školom u hrvatskom Karlovcu. Učesnik u projektovanju šumsko-privrednih osnova i saradnik na izradi projekta prostornog plana republike Srbije na podizanju procenta šumovitosti.

Sa učenicima, kojima je i geodeziju predavao 20 godina, obavljao stručne prakse u vidu pošumljavanja i izrade projekta šumskih puteva, vlaka. Uz suprugu Zorku, najzaslužniji za gradsko zelenilo u Kraljevu, čija su stabla sada blizu pola veka.

Bio je veliki drugar, boem i poštovan svuda. Strastveni lovac i iskreni ljubitelj prirode i društva.

Pisao je za naš Lorist, davao podstrek i podršku u svakom momentu našeg bitisanja. Bila nam je čast i privilegija raditi i sarađivati sa takvom veličinom kakav je bio profesor Miodrag Drenić.

Iza sebe je ostavio dvoje dece, ćerku Ivanu koju je iškolovao za doktora medicine i sina Aleksandra, takodje dipl.ing.šumarstva i takodje profesora već sa sedam godina staža šumarske grupe predmeta i lovstva.

Ostavio je neizbrisiv trag i pokolenja sa kojima može biti ponosan.

Hvala ti profesore Dreniću. Vječna ti pamjat i mir u novim lovištima.

Redakcija Nacionalnog lovačkog magazina Lorist

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here