LOV U HETINU: MALI LOVAČKI DIV

1839

Prihvatilište za fazane u HetinuLovačko dreuštvo „Fazan“ iz Hetina upravo privodi kraju gradnju prihvatilišta za fazanske piliće koje će u tehničko-tehnološkom smislu moći da primi oko 200 fazančića. Ovo je jedno od lovačkih društava koje bitiše u sastavu Lovačkog udruženja „Žitište“ iz Žitišta.

 

Posetili smo ovo pogranično selo, na samoj granici sa Rumunijom, i evo impresija koje smo zabeležili. Ovo je jedno od najmanjih naseljenih mesta u Vojvodini koje ima samo  520 stanovnika sa tendencijom daljeg osipanja stanovništva. Atar ili lovište ovog sela prostire se na površini od 2.760 hektara ali veličina ni mesta pa ni lovišta nije presudna da bi se dobro gazdovalo. Područje Hetina i atara oko njega odlikuje usitnjenost poljoprivrednih površina za razliku od većine u Banatu gde prevladavaju velike površine  pa onda naravno i monokulture u setvi i gajenju  ratarskih kultura. Ovakvo stanje na terenu omogućava da se ovde razvijaju populacije divljači koje nalaze izvanredne uslove za razvoj. Pored ovako povoljnog rasporeda poljoprivrednih parcela i granica sa Rumunijom ima veoma veliki značaj jer divljač ne znajući za granicu migrira iz države u državu. Dakle u Hetinu imaju idealne uslove za razvoj divljači. Zato ovde na prebrojavanju divljači beleže 27 zečeva na 100 hektara što je u ovom momentu nezamislivo za skoro sva lovačka udruženja u Srbiji. Pored zeca tu je i zavidna brojnost srneće divljači.

Hetin Pal Kovač i Oskar ČisarPorazgovarali smo sa glavnim lovnikom Pal Kovačom i upravnikom lovišta Oskarom Čisarom.

Pal Kovač  je lovac još od 1974 i spada među najstarije u udruženju. Dobar je lovnik a kako smo se uverili i  vrhunski kuvar.

– Naše lovište se razlikuje od ostalih u našem udruženju po sitnijim parcelama a to znači i boljim uslovima za divljač. To nam omogućava da normalno lovimo zeca a sa prihvatilištem koje upravo završavamo popravićemo i stanje sa fazanskom divljači. Inače ovo će biti prvi put da u naše lovište unosimo fazane na ovaj način, rekao je za naš list Pal Kovač.

Dvadesetšestogodišnji Oskar Čisar odstao je na selu i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Ovaj mladi čovek obrađuje 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kako nam na početku razgovora reče, voli selo i nije mu teško. Naprotiv, oseća veliko zadovoljstvo radom i življenjem u idiličnim seoskim uslovima.

– Ove godine sa fransuskim turistima lovili smo srndaće i odastrelili smo tri lepa trofeja, jedan u zlatnoj i dva u srebrnoj medalji. Ovo će značajno popraviti naše poslovanje kao i omogućiti završetak započete gradnje fazanskog prihvatilišta, kaže mladi Oskar Čisar.

Lovačko društvo „Fazan“ Hetin u svom sastavu ima 39 članova, poseduje lovački dom sa sobama za prenoćište  a  na terenu sve potrebne lovno-tehničke objekte.

Lov nije samo lov

 

U velikoj sali lovačkog doma, na  centralnom mestu, nalazimo i jasno definisanu poruku „Lov nije samo lov“. Očigledno je da su lovci Hetina najbolje shvatli snagu ovog slogana. Vidi se to na svakom koraku, zato i jesu mali lovački div.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here