U BOKI VEĆ DESET GODINA SAMI PROIZVODE FAZANČIĆE

1813

DSC_0066Lovačko udruženje „Gornji Tamiš“ iz Boke gazduje na površini lovišta od 31.000 hektara i  u svom članstvu ima 300 lovaca. Organizovani su kroz Lovačka društva „Jastreb“ Konak, „Jastreb“ Neuzina, „Fazan“ Šurjan, „Zec“ Jarkovac i „Pobeda“ Banatska Dubica. Ovo je izuzetno dobro organizovano udruženje koje gazduje lovištem za koje se može reći da je izuzetno bogato. Kada su u pitanju lovačka udruženja  ovo je lovište sa najvećom populacijom jelenske divljači u Vojvodini a u srpskim uslovima stoji rame uz rame sa Negotinom.

DSC_0070Od pre desetak godina u Boki su počeli samostalno da prizvode fazanske piliće i to u svim fazama, od matičnog jata, inkubiranja i leženja pa do uzgoja uzrasta od šest nedelja i starijih kategorija. Godišnje proizvedu i othrane oko 2500 fazana što im je dovoljno da podmire sopstvene potrebe. U matičnom zapatu imaju 130 koka.

–  Na ovaj korak odlučili smo se pre desetak godina i za sada smo zadovoljni. Računica i ekonomija pokazuju da je to isplativo i da uz minimalan rad dolazimo do kvalitetnog fazanskog podmladka, rekao je za naš list Branislav Aranđanski inače predsednik Lovačkog udruženja „Gornji Tamiš“ iz Boke koji ovim udruženjem rukovodi od 1996 godine.

Boka se nalazi u opštini Sečanj u Srednjebanatskom  okrugu. Prostire se na bogatoj banatskoj ravnici, na levoj obali Tamiša.  Po površini atara spada u veća naselja u opštini Sečanj. Prema popisu iz 2011. godine  bilo je 1.412 stanovnika. Ovo je jedno od najstarijih naseljenih mesta u Vojvodini  koje se prvi put pominje od 1332-1337 godine.

Lovačko udruženje “Gornji Tamiš” Boka sa svojim članicama spada u jedno od najatraktivnijih  kada je u pitanju lovni turizam.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here