Kruševac: Završena glavna lovna sezona na poljsku divljač, ali sa nesrećnim događajima…

3231

image-0-02-05-3e9898abf0ce1ff67dc619620addba1b35525c376c6fdcdcd13124badcb3ba93-vOpšti utisak ove sezone lova na sitnu divljač pokvarila su dva nesrećna slučaja koja su se dogodila u toku samog lova na fazana. Naime, četvrtog lovnog dana, tj. 20. novembra, teško je, u glavu, ranjen lovac u ataru sela Čitluk. Samo sedam dana kasnije, 27. novembra, desilo se još jedno teško ranjavanje, gde je jedno lice koje nije lovac ostalo bez oka, dok mu je na drugom oku izvršena hiruška intervencija, takođe u ataru sela Čitluk.

Povodom ovih nemilih događaja rukovodstvo Lovačkog udruženja Kruševac urgentno je zakazalo sastanak u Sali Mesne zajednice Bivolje, na kojem su bili prisutni predsednici svih 40 sekcija. Sve prisutne lovce pozdravio je predsednik Udruženja Vladimir Kostić i zahvalio se na ovako velikom odazivu, upoznavši ih sa ovim proteklim nemilim događajima. Zatim je reč dao instruktoru za rukovanje lovačkim oružjem streljanje “Metak” Đorđu Stankoviću, koji je još jednom podsetio lovce kako najbezbednije rukovati sa oružjem. Prisutnima se ispred PU Kruševac obratio Zoran Simić i naveo četiri osnovna pravila što se tiču korišćenja vatrenog oružja:

  • Svaki lovac mora biti svestan svoje mete
  • Proveriti da li je oružje napunjeno
  • Ne okretati oružje prema onome što ne želimo pogoditi
  • Držati prst van obarača.

Ovom prilikom, putem slajdova, prikazano je pravilno i nepravilno ponašanje lovaca pre početka samog lova, tokom, kao i po završetku lova.

U medijima su sve češće vesti koje govore o nesrećama u lovu širom Srbije. Čini se da ni sve mere bezbednosti koje se preduzimaju ne donose rezultate. Da li je u dva poslednja slučaja koja su se dogodila u LU „Kruševac“ bio presudan ljudski faktor, nesavesno rukovanje oružjem, loša organizacija lova, nepoštovanje mera bezbednosti ili slaba vidljivost, ostavićemo da razmatra neko ko je stručan za to. Svejedno, nesreće i teška povređivanja u lovu ne prestaju da se dešavaju. Kako nam tek predstoje dva meseca grupnog lova na crnu divljač, gde se koriste krupna sačma kao i lovački karabini velikog dometa, apelujemo na sve lovce i učesnike u lovu, da sa najvećom pažnjom i koncentracijom vrše odstrel, zato što nikakav trofej ne može da opravda gubitak života i narušavanje zdravlja!!!

Na slici: Lovci sekcije Jasika.

Dragoljub Đokić Gagi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here