Kovačica: Lovački dani uz izložbu fotografija Jaroslava Papa

1359

0f1a7294Lovačko udruženje “Ľivade” u opštini Kovačica, u južnom Banatu, broji sedam Lovačkih društava, sa ukupno 195 članova.

Početkom lovne godine rukovodstvo ovog udruženja je donelo odluku da nizom manifestacija primerenih lovstvu propagira lov i lovstvo u ovoj opštini.

U razgovoru sa predsednikom L.U. Veljom Netkovićem, poznatim lovnim radnikom i kinološkim sudijom, saznajemo da je po usvojenom programu do sada održano lovačko takmičenje u gađanju glinenih golubova u svih sedam društava, kao i izborno takmičenje za kvalifikacije u lovačko kinološkom kupu.

Posebna pažnja poklonjena je planskoj izgradnji lovno uzgojnih i lovno tehničkih objekata u lovnim revirima.Takođe, održan je i pogonski lov na divlje svinje u lovnom reviru lovačkog društva i Idvoru. Rezultat lova je bio dobar, a odstreljeno je tri divlje svinje. Planirano je da se sledeći lov na ovu divljač održi u lovnom reviru lovačkog društva iz Uzdina.

0f1a7263Rukovodstvo ovog lovačkog udruženja se potrudilo da lov i lovstvo prikaže u pravom svetlu, odnosno da pojasni kako lov nije samo odstrel divljači, te su u sklopu lovačkih dana, a u saradnji sa opštinom Kovačica i fotorepoterom poznatim u svetskim razmerama Jaroslavom Papom, organizovali izložbu fotografija jelenske divljači.

Izložba je ogranizovana u privatnoj galeriji “Bapka”, a izloženo je 36 fotografija velikog formata. Na fotografijama je majstorsko oko velikog umetnika Papa zabeležilo jelensku divljač u prirodi, u različitim situacijama i godišnjim dobima.

0f1a7272Fotografije su nastale u lovištima gornjeg Podunavlja, a umetnik je iskoristio priliku da u prirodni kolorit ukomponuje divljač, kao njen neraskidivi deo. Izložba je bila izvanredno posećena, a pored članova lovačkog udruženja, među posetiocima su bili i građani Kovačice kao i opštinski zvaničnici, koji su finansijski pomogli njeno održavanje.

Izložbu je otvorio vlasnik galerije Pavel Bapka, zatim je o fotografijama govorio autor. Jaroslav Pap je posetioce upoznao sa načinima snimanja, lovištima u kojima je snimao i procenjenoj starosti i trofejnoj vrednosti snimljenih jelena.

O samom umetniku, njegovom dugogodišnjem doprinosu lovstvu i značaju njegovog rada prisutnima je govorio Dejan Milkov član uređivačkog odbora časopisa “Lovačke novosti”.

O rasprostranjenosti jelenske divljači, porastu brojnosti, a samim tim i trofejne vrednosti govorio je prof.dr. Zoran A. Ristić, profesor PMF-a i predsednik komisije za naučno istraživački rad pri Lovačkom savezu Vojvodine.

Nakon uvodnih izlaganja, Jaroslav Pap je u prijatnoj atmosferi galerije odgovarao na pitanja posetilaca.

0f1a7330Lovačka manifestacija nastavljena je u svečanoj sali M.Z. Kovačica, gde je profesor Ristić održao predavanje “Divlji Zec”, stavljajući akcenat na njegovu rasprostranjenost, razmnožavanje, gubitke u lovištu i razloge za smanjenje brojnosti divljeg zeca u lovištima Vojvodine. Predavanje je na video bimu propraćeno asistencijom Milana Novkova, stručnog saradnika u Lovačkom savezu Vojvodine.

Profesor Ristić je ukazao na mogućnost naseljavanja zečije divljači iz veštakog uzgoja, s osvrtom na stepen preživljavanja ispuštenih jedinki.

U svečanoj sali je stručna služba lovačkog udruženja, predvođena upravnikom lovišta Martinom Povolni, priredila izložbu lovačkih trofeja i dermo preparata, što je posebno zainteresovalo prisutne, a naročito mlađe posetioce.

Dejan Milkov

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here