Ваљево: Достојанствено и свечано обележен велики јубилеј, 120 година организованог ловства

1356

dsc_0022Величанствено је било у Ваљеву у суботу 3 децембра ове године. Ловци Ловачког удружења „Браћа Недићи“ обележили су велики јубилеј, 120 година организованог ловства. Свечаност са академијом одржана је у сали хотела „Омни“.

 

302692_350460481710499_973077625_nУ холу овог прелепог здања приређена је изложба фотографија из историје рада ловачког удружења као и изложба ловачких трофеја а који су одстрељени у ловишту ваљевских ловаца. Поред тога изложено је било и старо оружје које се користило на почетку стварања историје ловства овог краја.

 

dsc_0024Гости  који су за ову прилику пристигли били су из побратимског Ловачког друштва „Фазан“ из Зрењанина, представника ловачких удружења из Мионице, Лазаревца, Пожеге, Лајковца, Ваљевске Каменице, Осечине предстаника Шумарског факултета из Београда и тако редом. Свечаности су присуствовали и председник Ловачког савеза Србије Драган Шормаз, председник Ловачког савеза Косова и Метохије Илија Елезовић, градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић као и представници културног и привредног миљеа града Ваљева.

Академија посвећена овом јубилеја почела је химном „Боже правде“ а коју је извео мешовити хор КУД „Абрашевић“ из Ваљева.

dsc_0037У свечаној беседи коју је одржао председник Ловачког удружења „Браћа Недићи“ инж Владимир Павловић посебно је истакао значај ловачке организације.

– Постати, већ је велико дело. Опстати, још веће, нарочито када се узме у обзир стодвадесетогодишњи историјски јубилеј организованог ловства Србије и Ваљева, који данас обележавамо, достојни протеклих времена и плејаде угледних поборника ловства овог краја, на чијим темељима данас снажно стоји једна организација, која има за циљ очување биодиверзитета, дивљачи и природе. У овом историјском ходу ваљевски ловци су били значајни утемељивачи ловства овог дела Србије, окренути унапред новим визијама у којима доминантну улогу има ловац као једини и прави заштитар  дивљачи и природе,  рекао је председник Павловић.

dsc_0011Он је потом нагласио да су ловци Ваљева својим  програмима и плановима рада, током свих протеклих деценија, били смо градитељи, чувари, узгајивачи, добротвори  који у природи и дивљачи не виде само лов, већ очување и заштиту свега вредног, а посебно ретких врста дивљачи.

– Када је 1896. године, званично формиран Савез ловачких удружења у Краљевини Србији у Брзану крај Лапова, на коме је био и представник Савезног Ваљевског ловачког удружења,  историја развоја ваљевског ловства, почиње баш из тог периода. Тада је у Србији било само неколико ловачких удружења. Прво је формирано у Крагујевцу,  Београду, Нишу, затим у Ваљеву. Званично наше ловачко удружење основано је 1896. године, односно, скоро истовремено када је формиран и Савез ловачких удружења у Краљевини Србији. Постоји званичан податак да је још и 1895. године, у нашем граду постојао Ваљевски ловачки клуб са 12 чланова, поносно је истакао први човек ваљеваског ловства.

Ваљевско ловачко друштво, данас удружење, формирано је пре 120 година и при оснивању добило име „Браћа Недићи“, по чувеним јунацима из Првог српског устанка, који су херојски дали своје животе код манастира Чокешине, у подножју планине Цер, 16. Априла 1804. године.

– Ово је и часна прилика да се данас подсетимо утемељивача нашег удружења и људи који су настојали да кроз овај вековни период, очувају лов, ловство, природу и дивљач као своје највеће вредности. Међу првима у Србији, изградили су ловачки дом, који данас као и увек, представља једно од најлепших здања и места за окупљање ловаца овог краја. Захваљујући буџетском фонду за развој ловства Републике Србије, наше ловиште је постало право радилиште и градилиште. На основу квалитетних пројеката које смо урадили, данас имамо нову пословну зграду са хладњачом за складиштење меса дивљачи, репро-центар за дивљу свињу у Јаутини, прихватилиште за фазане и на десетине ловно-техничких објеката. Наши ловци верују у исправност свог пута, учени у прошлости али увек окренути будућности. Снага удружења је и у млађим генерацијама којима у сваком моменту можемо указати пуно поверење, закључио је своју слављеничку беседу председник Ловачког удружења „Браћа Недићи“ инж Владимир Павловић.

dsc_0046Свечани скуп потом је поздравио Драган Шормаз, председник Ловачког савеза Србије који том приликом истакао важну улогу ловачке организације и најавио промену Закона о дивљачи и ловству. За ову прилику  Шормаз је ловцима Ваљева уручио Плакету Ловачког савеза Србије. Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић рекао је, поздрављајући окуплљене на свечаној академији, да је тек скоро схватио значај ловства као и улогу Ловачког удружења „Браћа Недићи“.

dsc_0059Како оваквим прославама и приличи ловци Ваљева су Ловачком савезу Србије, градоначелнику гарада Ваљева и заслужним органиозацијама у овом граду доделили признања за помоћ коју несебично пружају како би удружење нормално функционисало.

 

dsc_0114dsc_0110dsc_0068

 

 

 

 

 

Ловачка удружења из Лајковца, Лазаревца и Зрељанина уручили су ловцима Ваљева пригодне поклоне.

Свечана академија завршена је рециталом и сплетом игара из Србије а који су извели чланови КУД „Абрашевић“ из Ваљева.

Прослава овох великог јубилеја настављена је  свечаним ручком а славље је трајало до дубоко у ноћ.

Ј.Т.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here