Нови Сад: Први случај птичјег грипа у Ковиљском риту

1205

dscn8187У току спровођења ветеринарског надзора, утврђена су угинућа шест лабудова на подручју Ковиљског рита, за које је у Научном институту за ветеринарство из Новог Сада и Националној референтној лабораторији за авијарну инфлуенцу у Краљеву утврђено да се ради о птичјем грипу код дивљих птица изазваној сојем вируса Х5Н8.

Србија располаже адекватним ресурсима да се спречи ширење болести и изврши ефикасно сузбијање, као и одговарајући правни оквир који је у потпуности усаглашен са правилима контроле у ЕУ. Такође, обезбеђена су и финансијска средства за евентуалну надокнаду штета власницима живине.

Ветеринарске екипе обилазе терен и врше здравствени надзор живине у целом подручју као и едукацију власника. Ветеринарска инспекција је увела мере на које ће се спроводити на тим подручјима, које укључују мере појачаног надзора здравственог стања живине, контролу промета живине, птица, приплодних јаја, производа пореклом од живине и птица идруге мере у складу са прописима.

Ветеринарске станице вршиће сталну едукацију власника у циљу подизања нивоа биосигурносних мера на газдинствима и спречавања појаве и ширења авијарне инфлуенце.

Услед појаве птичјег грипа у октобру у више земаља ЕУ, попут Мађарске, Холандије, Данске и Немачке, Швајцарске и Хрватске, Управа за ветерину је предузела одговарајуће превентивне мере почев још од 24.11.2016. године.

Мере укључују епизоотиолошки и ветеринарски надзор, едукацију власника живине и побољшање примене мера на фармама живине. У складу са праксом из претходних година током периода прелета дивљих птица формирани су национални и регионални центри за праћење ситуације и спречавање ширења птичјег грипа са дивљих и миграторних птица на домаћу живину.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here