KIA JE POBEĐIVAO BOG ZNA KOLIKO PUTA

2029

Kia, Mali RadinciPiše: Jeremija Trifunović

Selo Mali Radainci nalazi se u opštini Ruma, reklo bi se na krajnjima padinama Fruške Gore, prema Inđiji. Sremačko selo koje odaje utisak već na prvi pogled bogatih i vrednih paora. I upravo tu živi Cvetković Vasa mnogo poznatiji kao Kia. Za ono Cvetković Vasa mnogi i nez naju jer u svetu kinologije i kinologa ime Kia se izgovara sa poštovanjem ili bolje rečeno sa strahopoštovanjem. Pa dobro došli u priču o Kiji, kinologu i šampionu iz Malih Radinaca.

Paor je Kia. Obrađuje više od 100 hektara zemljišta. Tovi između 300 i 500 svinja. Opremio je svoje poljoprivredno domaćinstvo najboljom i onom najskupljom mehanizacijom koju predvodi veliki Caisse traktor u kome se radi kao u najluksuznijem automobilu. U dvorištu ogromna porodična kuća sa svim potrebnim pratećim objektima. I tu živi Kia sa suprugom Jovankom, sinom, snajom i unucima od kojih onaj muški nosi njegovo ime. I sve to odaje idilu bogatog seoskog domaćinstva u kome sve cveta. Da se u ekonomskom delu dvorišta kriju šampioni nemačkih kratkodlakih ptičara ne bi ste ni pomoslili u ovakvim okolnostima. Ali uđite i uverite se.

U šumi grandioznih objekata za tov svinja kriju se boksovi a u unutra šampionska legla. Uvodi nas Kia u ovaj svet pobednika, sre4ćan, ponosan i pomalo prkosan. Kako i ne bi. Sremačka je to priroda. Ponosan, prkosan, nasmejan i iznad svega uvek raspoložen za šalu. Iz takve prirode stvaraju se šampioni i želje za pobedom. I Kia je oličenje upravo takvog čoveka.

Pa da ga čujemo.

– Pre 30 godina počeo sam sa uzgojem nemačkih kratkodlakih ptičara za koje smatram da su najbolji u našim uslovima ravnice. To su najizdržljivi psi. Italija je najjprednija zemlja kada je ova rasa u pitanju Mi ih ipak ovde samo kopiramo i mis mo zemlja koja ide uz njih,. Uostalom italijani sve što imaju dobro kupili su kod nas. Bio sam na pet svetskih prvenstava i prosto od italijana ne možete proći. No ja nisam profesionalac i raduje me što prvo mogu stati uz takve uzgajivače kao što su Rade savić i bora u Srbiji a onda naravno i uz Italijane. Moji psi pariraju  njihovim iako ne radim sa teletaktom.

U ovom momentu Kia ima 12 pasa.

– Psa ne može da vodi svako. Malo je takvih ljudi. U pitanju je energija koju unosim u sami uzgoj. Dao sam štence prijateljima i ništa. Mora se to drugačije raditi ili morate biti rođeni za to. Sam stvorio šampione. Prvog psa kupio sam od Rdaoja Bugarskog iz Obrenovca, Zisa i od tada sam stalno išao napred. Posle je došao Pišta a onda dolaze Bela i Cer.. Belu sam prodao za vrednost od jedne prikolice koncentrarta. Nisam znao tada prave vrednosti pasa. Sada bi ona koštala deset hiljada evra. Znači stalno sam išao napred. Sada sam moju kuju Senku pario sa Kingom Radeta Savića, vrhunskim kerom i sada očekujem svetski kvalitete. Senku bolje čuvam nego suprugu Jovanku. Sa tim štencima sve ću ih pobediti, eforičan je Kia.

I kada sve ovo vidite, to bogastvo i raskoš kako Kia živi nameće vam se jedno prosto pitanje. Zašto Kia gaji šampioonske kratkodlake nemce. Radi para i bogastva sigurni ne jer je već dovoljno bogat sa poljoprivrednog imanja.

– Ja sam lidak kakav ne postoji. Slušaj sada. Ja sam osvojio sa mojim psima sve što se osvojiti može. Oni to nikada neće uspeti. Oni to moraju priznati. Pa moj Caki ima 50 titula u eksterijeru ali sastaviti CACIB I CACIT je do mene bilo nemoguće. Ali moj Cer i Caki su to napravili. Pobedio sam čuvenog Nobila u Ubu. Kako je bio besan, nije hteo da mi pruži raku. Dakle gajim pse da bi pobeđivao i da me upoznaju i znaju ne samo ovde već u celoj Evropi. Ovde je sport i pobeda u prvom planu. Kakvi novci imam ih dovoljno, kategoričan je Kia. I vidno uzbuđen. Morao je popiti još jedan špricer.

U ostalom igrao je Kia fudbal. Bio je ljuti levi bek gde je lopta mogala i proći. Ali igrač….

Možda se tu i kriju želje za pobedama i uvek novim dokazivanjem.

– Na takmičenje se ne može voditi džukela čoveče. Moraš imati kvalitete. Moj Caki je već sada šampion iako je mlad i sve ću ih razbiti sa njim, zapreti je Kia.

Takmičio se je Kia po celoj nam državi. Takmiči se i pobeđuje. Pobeđivao je i dva puta u jednom danu. Pre podne u Sremskoj Mitrovici, popodne u Mladenovcu. Pa koliko puta je pobedio do sada.

– Bog zna. Tako i napiši, Kia je pobeđivao Bog zna koliko puta. Slikaćeš ti posle moje pehare.

Ja odem sa mojim psima u Požarevac, specijalka od 70 nemačkih krtkodlakih ptičara. I ko zna za Kiu. Ali njih Kia razbijesve i tri godine za redom tako. Sada svi znaju koje Kia iz Malih Radinaca, priča gazada Kia uz tanku špricericu.

I za kraj priče o Vasi Cvetkoviću kinologu iz Malih Radinaca pokušavamo otkriti i po neku tajnu. Da li ovi psi mogu biti dobri u lovu.

– Nemoj da vas lažu. Ja sam pošten čovek i reći ću vam. Takmičarski psi nisu za lov. Tek kada pas završi karijeru sa takmičenjem kao moj Caki može i lov. Sve drugo su laži, otkriva nam Kia.

A što se tiče ishrane i treninga.

– Nemci prave Rojalcanin čiji džak košta 100 evra za džak. To njih fenomenalno podiže. Ako to jede 400 grama dnevno dobijate pse uzvanredne kondicije. Što se tiče rada sa njima. Neki  kažu da treniraju svaki dan. Ja ne. Počnem u februaru. Kada počne takmičenje više ih ne izvodim. Treniram ih samo jednom nedeljno. To je sreda. Do subote miruje. Samo tako će na takmičenju da kopa. Vrlo je važno i odabrati pravoga za dalji uzgoj i pripreme za takmičenje. Ja kera pustim u prvih devet meseci da se slobodno ponaša i kreće. Tek tada gledam njegovo karakteristike. Tu morate imati intuiciju. Tada tek gledam. On već tada mora da pleni glavom. Ako ne. Dam ga prijateljima kao što je Miloš Beuković i on ga napravi još gorim. Naravno šalim se. To je proces koji nije ni malo lagan i traži vreme.  Ulazak u marku i nosnik Bog mu daje, to je prosto božiji dar. Ostalo ja dorađujem i treniram. Ker mora da sazri a to može biti za godinu ili četiri kao što je bio šampion Cer, otkriva nam svoje tajne Kia.

Kia je prodao dosta pasa u Italiju. Cene su 4-5000 evra od čega Kia zaradi polovinu.

– Pazite ja njima prodam gotovog kera i taj kupac je najsrećniji jer je sve završio. Dobio je takmičarskog kera sa kojim može pobeđivati. A mi koji smo ga stvorili ipak dobijamo malo novaca jer kada uračunate sav svoj trud i rad sa pratećim troškovima ishrane onda ispada da je to jevtina trgovina, kaže za kraj naše posete Kia.

I kako to dolikuje jednom sremačkom domaćinu ponudio nas je Kia šunkom. Ali nismo bili gladni. Odlazimo iz Malih Radinaca bogatiji za nova saznanja iz kinologije i načina pravljenja šampionskih legala. Odlazimo u ubeđenju da samo sportski duh i želja za pobedama Bog zna kolko puta stvaraju i ljude i pse šampionima i nedokučivim pobednicima.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here