Prošlogodišnje katastrofalne poplave koje su pogodile selo Jamena koje se nalazi na samoj tromeđi Srbije, BiH i Hrvatske kada je reka Sava poplavila čitavo područje sela i samo selo, uz pomoć ljudi dobre volje danas radi i funkcioniše normalno. Doduše ima u najavi još pomoći oko sanacije srušenih kuća ali to će samo uokviriti sliku o poptpunom opravku od teške katastrofe. Pisali smo o ovom selu i lovcima u njemu odmah po povlačenju vode iz sela. Sada smo u prilici da opet porazgovaramo sa predsednikom Lovačkog udruženja „Graničar“  Jamena Radivojem Večićem   i upravnicom lovišta Momirkom Babac-Grulović.

Ovo je inače lovište gde šuma dominira pa tako i vrste divljači. zato ovde i jesu dominantni divlja svinja i jelen.

  • Fond divljači i pored velike poplave nije smanjen, čak danas možemo govoriti da su i jelen i divlja svinja u ekspanziji. Upravo je broj lovnih dana zbog toga ostao nepromenjen ili bolje rečeno lovimo normalno. Ovo podrazumeva da su svi poslovi oko čuvanja, zaštite i redovne ishrane odrađeni na vreme, kaže za naš list upravnica Momirka Babac-Grulović.

Iako je ovo vrlo nisko područje sa puno močvara planovi na odstrelu su skoro izvršeni. Letos oko srndaća, jesenas i zimus oko divljih svinja kao i pomalo sa zecom i fazanom, tek ovde se izražava veliko zadovoljstvo učinjenim i postignutim.

  • Poplave su prošle i mi smo se odmah uz pomoć bratskih lovačkih udruženja i Lovačkog saveza  Vojvodine okrenuli sanaciji. Naravno pomogle su i mnogobrojne humanitarne organizacije. Fondove divljači smo stabilizovali kao i samo stanište. Od dobijenih sredstava sredili smo i lovački dom, sanirali vlagu u njemu, zamenili stolariju, obnovili krov i okrečili fasadu. Sve us vemu danas, posle godinu i po dana posle poplave možemo biti zadovoljni učinjenim i što na naših 5.700 hektara normalno lovimo uz ostvarivanje prihoda iz lovnog turizma, rekao je predsednik Radivoje Večić za VLG.

Ono što je svakako dobro, ovde nije došlo do osipanja članstva. Njih 60 članova i dalje lovi, na ponos svome selu i kraju u kome žive.

J.T.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here