In memoriam: RADOVAN “RATKO” TIODOROVIĆ (1948 – 2016)

2299

Sahrana će se obaviti u ponedeljak na dan Sv. Jefstatija, 3.10.2016 u 14 sati i 15 minuta na Novom groblju u Novom Sadu.

ratko-tiodorovicPre par dana prestalo je da kuca srce Radovana – Ratka Tiodorovića. Iznenada, i da tako kažemo bez pozdrava nas je napustio Ratko, koga smo cenili i poštovali i naša namera je da mu na ovaj način odamo počast i poslednji pozdrav. Ratko je sa svojim otvorenim srcem i duhom uvek bio raspoložen, a uz anegdote, redovno bi se čuo i neki vic. Svi smo voleli i jedva čekali da se sa njim sretnemo, i uz kaficu ispričamo o svemu.

Ratka Tiodorovića su poznavali viđeniji lovci iz bivše države, a takođe i lovni stručnjaci iz cele Evrope koji su dolazili, odnosno učestvovali na novosadskom sajmu lova i ribolova. Uz njih je bio i Ratko, ekspert CIC-a za ocenjivanje trofeja, uvek spreman da učestvuje u ovakvim manifestacijama.

U početku svog bitisanja u lovu, prvih nekoliko godina pokazivao je više zanimanja za lovom na sitnu vrstu divljači (fazan, jarebica kamenjarka, poljska jarebica, prepelica i zec), da bi nakon sudelovanja u nekoliko vrlo uspešnih lovova na divlje svinje, srndaće i jelene, njegova pasija za lovom se „okrenula“ više ka lovu krupne divljači. U početku je učestvovao u selektiranju lova divljači, a kasnije, kada je imao dovoljno sredstava, počeo je loviti i jaka – jača trofejna grla.

Posebno je ponosan na trofej muflona kojeg je odstrelio na Orebiću u Hrvatskoj a koji je međunarodni žiri 1986. godine na LORIST-u u Novom Sadu ocenio sa 233,85 CIC poena. Nekada je ovaj trofej bio četvrti na svetu, a posebno je interesantno da su prvorangirana tri trofeja muflona odstreljena u ograđenom lovištu, što se posebno evidentiralo, tako da je jedno kratko vreme Ratkov trofej muflona i faktički bio najjači na svetu jer je odstreljen u otvorenom lovištu. Trenutno je po svojoj valorizaciji taj trofej na 52. mestu. Radovan Tiodorović poseduje jednu od najboljih kolekcija trofeja – grupu trofeja muflona, od koje su svi odstreljeni u otvorenom lovištu – lovište Ploče i Orebić.

Krzno medveda u Ratkovom vlasništvu, koje je takođe pregledao međunarodni žiri (ad hoc Poverenstvo CIC-a za izložbe i trofeje) je 2002. godine u Beogradu (kada je održan kurs CIC-a za ocenjivanje trofeja – ekspert CIC-a, koji je uspešno završio i Dipl. ing Radovan Tiodorović) ocenio ovo krzno sa impozantnih 596,92 CIC poena. Danas ovo krzno u svetskim razmerama zauzima visoko 12. mesto.

Impozantna je zbirka trofeja srndaća od 300-tinjak lobanja, od kojih je preko 200 odstreljeno u selektivnom odstrelu, a ostalo su trofeji do medalje, u bronzanoj, srebrnoj i zlatnoj medalji.

Takođe, bio je veliki poznavalac balistike i ostale opreme koja ide uz nju, dosta načitan o biologiji i ponašanju divljači u lovištu, te je velika stvar što je prihvatio da piše o tome šta je sve doživeo u njegovom dugogodišnjem lovačkom stažu. Samo pre nekoliko dana je rekao da je rukom napisao oko 70-ak strana, odnosno pohvalio se da je počeo da piše o svojim dogodovštinama iz lova. Njegovim odlaskom uskraćeni smo što nam svoje događaje nije ispričao do kraja.

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je učunio za svoju porodicu, za svoje dvoje unučadi koje je u Americi posetio pre mesec dana, svoje kćeri, suprugu Ljilju i svu ostalu rodbinu, a i velikom broju njegovih prijatelja, prijatelja lovaca i svih koji su ga poznavali da mu odaju počast i poslednji pozdrav.

Počivaj u miru naš Ratko.

Tvoji drugovi: Dule Magnum, Srba, Milan, Milenko, Ćera, Aca, Jeremija, Panić, Zoran, Fecika, Martić, Milosava, Vlada, Milutin, Brane i mnogi drugi…

2 KOMENTARA

  1. Moje iskreno saučešće porodici, imao sam priliku upoznati Ratka i razgovarati sa njim u njegovoj sobi prepunoj trofeja, a svaki trofej je bio jedna priča.
    Slava mu!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here