Danas je Sv. Evstatije, lovačka slava

2373

sveti-evstatijeDanas Srpska pravoslavna crkva slavi dan koji je posvećen Sv. Evstatiju ili u narodu kako kažu Sv. Jefstatiju. Ovo je dan kada lovci i lovačke organizacije slave ovog sveca kao svog zaštitnika. Najstarije zapise o slavlju Sv. Evstatija kao lovačke slave beležimo u Kragujevcu koji su još daleke 1887 godine ovaj dan odredili kao svoju Krsnu slavu.

U životopisu velikomučenika Sv. Evstatija (Eustahius), nalazimo da se zvao Plakida, i da je živeo 70 – 120 godine, posle Hristovog rođenja, u Rimu. Bio je strastven lovac i vojskovođa u vreme cara Tita i Trajana.
Legenda kaže da polazeći jednom u lov na hrišćanski praznik Veliki petak, naiđe u šumi na jelena. Božjom promisli pojavi mu se svetao krst među rogovima jelena, i dođe mu glas gospodnji pozivom da ode svešteniku hrišćasnkom i da se prekrsti.

Plakida, tronut pojavom posluša, ode i prekrsti se, zajedno sa ženom i dva sina. Na krštenju dobi ime Evstatije.
Nakon toga, vrati se ponovo u šumu, na isto mesto gde mu se ranije pojavio jelen, i kleknuvši zablagodari Bogu što ga je priveo Hristovoj istini. U taj čas, ponovo je čuo tajanstven glas, koji mu predreče njegovo stradanje. Odmah zatim, Evstatije tajno napusti Rim sa svojom porodicom i preseli se u Egipat, gde je proveo prerušen i u zatišju, petnaest godina.

Međutim, pred kraj vladavine cara Trajana, Varvari napadoše Rimsko carstvo. Car pošalje dva oficira da, po čitavoj državi, potraže vojskovođu Plakidu. Pronađu ga u Egiptu i dovedu u Rim.
U međuvremenu, umire car Trajan te na presto carstva dolazi car Adrijan (Hadrian). Kad pozva car vojvodu Plakidu da prinese žrtvu, on reče da je hrišćanin i car ga odmah stavi na muke. Kad mu zveri ne učiniše ništa, on ga zajedno sa ženom i sinovima ubaci u telo usijanog metalnog vola. Trećeg dana izvadiše njegovo telo mrtvo, a od žara nepovređeno i sahraniše ga.

Već u trećem veku po Hristovom rođenju, lovci hrišćanski počeli su slaviti Sv. Evstatija, kao velikomučenika i zaštitnika lova po svim oblastima rimskog carstva.

Ovaj velikomučenik slavi se svakog 3. oktobra, a u istorijskim zabeleškama zapisano je da su lovci Kragujevca, prvi u Srbiji, doneli odluku da kao svog zaštitnika proslave Sv. Evstatija, 20. oktobra 1887. godine, odmah po osnivanju prve Lovačke družine u ondašnjoj Srbiji, a nekoliko godina kasnije počinju da ga slave i druga lovačka udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here