Gornji Milanovac: VELIČANSTVENA PROSLAVA, 120 GODINA ORGANIZOVANOG LOVSTVA

1700

Svečanost u Gornjem MIlanovcuU petak 17 juna 2016. godine u svečanoj Sali hotela „Šumadija“ Lovačko udruženje „Vojvoda Milan Obrenović“ proslavilo je veliki jubilej, 120 godina postojanja i organizovanog lovstva u Rudničko-takovskom kraju. U prisustvu velikog broja gostiju a njih je bilo iz cele Srbije od vojvođana iz Maglića i Mladenova do skoro svih predstavnika lovačkih udruženja iz okruženja. Bili su tu i predsednici Lovačkih saveza Srbije i centralne Srbije, Dragan Šormaz i Tomica Radosavljevič, predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević kao i načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović.

Svečanost je uveličalo Kulturno umetničko društvo „Šumadija“ čija je pevačka grupa izvela splet starih srpskih pesama.

Mišković predsednik LU Gornji MilanovacSkup je slavljeničkom besedom otvorio Miloš Mišković, predsednik Skupštine Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ iz Gornjeg Milanovca. On je podsetio da je daleke 1896 godine, na Vidovdan grupa lovaca iz takovskog sreza osnovalo prvo lovačko društvo.

-Ponosimo se i kažemo da je Gornji Milanovac kolevka srpskog lovstva jer posle, Kragujevca, Beograda i Niša mi smo u Gornjem Milanovcu osnovali svoje lovačko društvo, rekao je između ostalog predsednik Skupštine Miloš Mišković.

On je još istakao da su danas lovci ekološki prosvetljeni, da razvijaju svest o ekologiji vodeći računa o održivom razvoju,, sa konstantnikm unošenjem divljači. To je po njemu merilo etike i obaveza prema precima i naslednicima.

predsednik LU Gornji MilanovacDragan Đoković, predsednik Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“  u svojoj slavljeničkoj besedi podsetio je na Vidovdan 1896 godine ali i na činjenicu da je ovde na Cveti 1815 godine podignut Drugi srpaki ustanak koji je doneo dugo čekanu slobodu srpakom narodu.

– Već 1904 godine Gornji Milanovac imao je 83 lovca a posebno smo ponosni na 1922 godinu kada u lovu na Rudniku učestvuje i kralj Aleksandar Karađorđević. Iste te godine u Gornji Milanovac stižu i prrvi fazani iz Šlezije, rekao je između ostalog predsednik Dragan Đoković.

On je potom istakao da je danas Lovačko udruženje „Vojvoda Milan Obrenović“ savremeno i dobro organizovano i podsetio da su izgrađeni mnogi objekti, hladnjača za divljač kao i objekti za uzgoj fazana. Istakao je i dve manifestacije, „Šilopajsku panoramu“ i „Savinačke dane“. Posebno je naglasio bogastvo u divljači, 1600 grla srneće, stotinak divljih svinja i 4000 zečeva. Milanovčani su za ovu proslavu priredili izložbu trofeja srndaća koji su odstreljeni ove godine.

Lovci Gornjeg Milanovca su za ovu priliku štampali i izdali monografiju pod naslovom „Putevima lovstva Gornjeg Milanovca“ čiji je autor poznati novinar i publicista Sveta Madžarević.

Skup su potom pozdravili predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz, predsednik LSCS Tomica Radosavljevič, predsednik Opštine Gornji Milanovac  Dejan Kovačević kome su lovci svečano uručili člansku kartu, kao i gosti pobratimi iz Maglića i Mladenova.

Tomica Radosavljević predsednik LSCS uručio plaketuTomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije u znak priznanja za do sada učinjeno lovcima Gornjeg Milanovca uručio je Plaketu, najviše priznanje ovog Saveza. On je uručujući priznanje rekao da je ovo udruženje kao i sami savez patriotska organizacija koji štiti prirodu i vodi računa o njoj.

Odlikovani od LSCSOdlikovani od LSS

Za sećanje na ovaj dan lovci Gornjeg Milanovca uručili su plakete svima koji su doprineli da ovo lovačko udruženje bude ponos Srbije. Lovački savez centralne Srbije i Lovački savez Srbije su potom uručili najzalužnijim članovima Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ bronzana, srebrna i zlatna odličja.

Svečanost je završena, kako to lovcima i priliči, narodnim veseljem i druženjem.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here