Da li ste znali: ZAŠTO OLUČENE CEVI PROPADAJU ?

7709

Piše: Predrag Đurđev

Verovatno su svi čuli za frazu “nagrižena cev”.

Neretko je svi upražnjavamo i srećemo se sa njome.

Šta sve utiče na to da cev bude korodirana…?

 

Koliko puta ste bili u prilici da pročitate oglas: – Prodajem karabin, kao nov, ispalio ne više od dvadesetak metaka, malo nagrižena cev. Super povoljno…Divota, uz povoljno dobiješ i “malo”.

Bez prevelike filozofije i drame, za opšte stanje olučenog oružja kriv je isključivo vlasnik. Neznanje, nedostatak vremena ili nemar su glavni uzroci prebrzog propadanja karabinskih cevi. Jednostavno, oružje nije blagovremeno i permanentno održavano ili tretirano postupkom kojim se nalaže pre i posle pucanja. Već i vrapci na grani znaju da ako se cev ne čisti, narodski rečeno…neće dugo. Pa zašto je onda svakom trećem karabinu u Srbiji cev u jadnom stanju? Zašto nam cevi izgledaju kao da je neko u njoj jeo štrudlu sa makom? Opšta je zabluda da se karabin u toku lovne sezone ne treba redovno čistiti i da je to nepotrebno. Jedna od teorija zablude je i da  posle jednog – jedinog ispaljenog metka, ne čisti lovačka alatka. Druga teorija glasi, da je dovoljno provući suvu ili uljem natopljenu krpicu posle pucanja par metaka i da je to perfektno. Posebno vlada mišljenje da, ako se puca svaki dan, čišćenje nema efekta i da permanentno korišćenje ne utiče na ruiniranje cevi. Postoje i “stručnjaci” koji tvrde da čišćenje posle svake upotrebe može narušiti preciznost. I tako u nedogled.

Uz redovno i pravilno održavanje, vaša karabinska cev će trajati onoliko dugo koliko je deklerisao proizvođač u jedinici ispaljenih metaka. Takođe, neminovno je da se cev “haba” i da ima životni vek. Na nama je da joj omogućimo da precizno i pouzdano ispali tih par hiljada metaka pre nego ode u “penziju”. U ovom tekstu nećemo opisivati način i metode čišćenja i održavanje olučenih cevi već će mo se fokusirati na uzroke koji dovode do nagrizanja, habanja i propadanja istih.

 

Šta se dešava u cevi

Kao što smo naveli, cev se pre ili kasnije mora “potrošiti”.  Samim činom opaljenja i prolaskom metka kroz cev dešavaju se pojave iz domena fizike, hemije, matematike i još po neka. Tu se ukrštaju zakoni mehanike, kinetike, termoenergetike, termodinamike, metalurgije i da ne nabrajamo dalje. Najednom dolazimo do saznanja da se prilikom pucanja dešavaju složeni procesi i da to nije baš tako jednostavno kako izgleda. Postoje faktori na koje možemo uticati ili ih neutralisati i postoje oni koje ne možemo sprečiti. U nastavku teksta ćemo se fokusirati na neke od njih. Važno je znati koje faktore možemo kontrolisati, ublažiti ili smanjiti. Zapravo, osnovna je poenta ne dozvoliti eroziju i nagriženost cevi dok je habanje – trošenje –  neminovnost.

Šta možemo kontrolisati:

  • Permanentno i pravilno čišćenje je od presudnog značaja za održavanje i dugovečnost olučenih cevi. Posle svake upotrebe, u što skorijem roku, očistite vašeg ljubimca. I to temeljno.

Koristite dokazana sredstva za čišćenje i podmazivanje. Pazljivo upotrebljavajte šipku sa adekvatnim nastavcima. Ne preskačite upotrebu mesingane četkice pošto je ona neophodna za skidanje naslaga, naročito bakarnih. Pazite na “usta cevi”i dodirivanje šipkom po istoj. Uvek provlačite šipku od zatvarača ka ustima. Obavezna je upotreba šipke koja rotira u dršci jer to obezbeđuje pravilno vođenje četkice kroz kanale cevi..  Maksimalno izbegavajte kanap kao alat. Poješće vam “usta” i načiniti nepreciznu pušku.. Čistite vaše oružje i kad ne puca. Minimum jednom u tri meseca. Čišćenje je presudno da ne dobijete”nagriženu cev”

  • Vodite racuna gde čuvate oružje. Naizgled nevažno, ali je to bitan faktor. Neprijatelj cevi su pored ostalog i kondezacija, vlaga, znojave ruke, agresivna prašina. “Cevi” se čuvaju na konstantnoj temperaturi od 16-23 oC, bez vlage , kondenzacije i čuvene “promaje”. Nije na odmet uvek držati začepljenu cev nekom nauljenom krpicom ili poklopcem. Time sprečavamo permanentni dotok vazduha koji sa drugim činiocima potpomaže koroziju. Ne čuvajte / odlažite oružje u kožnim futrolama. Ovakve futrole su tretirane hemijskim postupkom kod štavljenja koji sadrži agresivne tvari koje nagrizaju metal. Uopšte, izbegavajte držanje pušaka po futrolama dok se nalaze u kućnom okruženju.
  • Ne koristite municiju koja je laborisana jako davno. Ona je po pravilu loše kondicionirana i u barutu, kapisli i zrnima su počeli hemijski oksidacioni procesi koji pojačano erodiraju cev. Nikada ne koristite metke sa kapislama od živinog fulminata. Njih srećemo u municiji vojnog porekla i lovačkoj municiji starijeg datuma. Pomenute kapisle su “smrt” za cevi. Ne koristite jevttinu i municiju loših balističkih performansi. Takva municija je po pravilu sačinjena od loših komponenti.
  • Čišćenje i podmazivanje vršite sa adekvatnim solventima. Za konzerviranje koristite samo preparate koje je propisao proizvođač. Ukoliko vaš karabin neće biti korišćen duži vremenski period, ni slučajno ne koristite razne tovatne ili grafitne masti. To su proizvodi za automobilsku a ne za oružarsku indistriju. Benzin, naftu, petrolej, WD 40, silikonske sprejeve, možete upotrebljavati samo kao sredstva za pranje i odmašćivanje a nikako za čišćenje. Njima nećete oštetiti vaše cevi ali nećete imati propisno čisto oružje. Trudite se da uvek razdvojeno  koristite solvente za čišćenje a posebno za podmazivanje. Tretiranje “čarobnim vodicama” – jedan preparat za sve…ne daje rezultate. Tim postupkom oružje ostaje čisto ali ne zaštićeno.

Šta ne možemo kontrolisati:

  • Prljanje cevi barutnim ostatcima posle ispaljenja metka je proces kojeg ne možemo izbeći.

Sami po sebi ovi nanosi u cevi ne predstavljaju veliki problem i lako se uklanjaju. Nisu preterano agresivni i običnim rastvorima se lako uklanjaju tokom čišćenja. Ukoliko se natalože usled velikog broja ispaljenih metaka mogu formirati karbonske naslage. Tada ta pojava postaje opasna.

  • Trenje zrna o zidove cevi je jedan od pratećih uzroka trošenja iste. Sa loše kalibrisanim zrnom i pravljenim od lošeg materijala…trenje se multiplikuje i delimično smanjuje vek cevi.

Zato, koristite samo kvalitetnu municiju čiji su dijametri / prečnici zrna tačno izrađeni na datu meru vašeg kalibra i čija je košuljica izrađena od kvalitetnog bakra.

  • Naslage bakra, mesinga, olova i ostalih sastojaka od koga je načinjeno zrno zadržavaju se po poljima i žljebovima vaše cevi. Ovaj proces je neminovnost, koji nastaje kao direktna posledica visoke temperature kod ekspanzije barutnih gasova, pritiska u cevi, trenja zrna pod velikom brzinom i kvaliteta žljebljene cevi / otkivka. U zavisnosti od proizvođača i kvaliteta oružja ove manifestacije su izraženije ili obrnuto. Pomenute naslage ozbiljno utiču na preciznost i dugovečnost cevi. Postoje na našem tržištu posebni preparati kojim se odstranjuju nanosi bakra i olova tokom redovnog čišćenja. Preporuka je da se naslage obavezno uklanjaju  posle 30-50 ispaljenih metaka. Ukoliko vasa puška drastično gubi preciznost, obavezno prvo očistite bakrene naslage.
  • Najveća opasnost za cev su barutni gasovi koji nastaju tokom ispaljenja zrna. Vreli gasovi, pod velikim pritiskom i velikom brzinom projektila najviše erodiraju cev. Prozvođači baruta sve više rade na proizvodima koji nisu toliko agresivni i da u dodiru sa vazduhom ne stvaraju previše korozije. Na žalost, kiseonik koji sagoreva tokom opaljenja obilato pomaže da se nagriza cev i to je nemoguće sprečiti. Naročito su podložni koroziji: komora metka, prelazni konus i prva trećina cevi. Iz tog razloga, “brzi” i Magnum kalibri su poznati po kratkom veku cevi /u proseku 2000-3000 kom./ Pod bržim kalibrima podrazumevamo one koji imaju mali dijametar zrna i početne brzine preko 1000m/s. Budite svesni da životni vek cevi kalibra 22-250 i 8×57 nisu jednaki.

Vićina podataka iz ovog teksta je poznata našim lovcima. Namera pisca ovih redova je da još jednom podseti sve korisnike olučenih cevi… da je blagovremeno čišćenje jedini put da naše oružje ostane u kondiciji duži niz godina. Zaboravnost ili nemar nas može koštati puno nevolja i puno para. Petnaestak minuta posle svakog pucanja koje će mo odvojiti za čišćenje, daće nam mogućnost da dugo uživamo u našim “ljubimcima”. I da podsetimo…Stanje oružja govori o kakvom se lovcu radi. Ako želite da procenite svog kolegu, zavirite u njegovu pušku.

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here