Čopor pasa rastrgao lane i teško izujedao srnu

2103

Niš, psi lutaliceIzvor: Južne vesti

Bežeći iz obližnje šume od čopora pasa lutalica, srna i lane dojurili su rano jutros do kapije jedne kuće u niškom selu Lalinac, gde su ih psi sustigli, rastrgli lane, a umalo i srnu koja je štitila svoje mladunče.

Prema rečima upravnika Lovišta Niš Stefana Pašića, srnu je spasio vlasnik kuće kog je oko 5 ujutru probudio lavež ispred kapije, ali za lane nije bilo spasa.

Nekoliko pasa je rastrglo lane, pokidali su mu delove tela. Srnu su saterali u ćošak i počeli da je dave. On je rasterao pse i uneo srnu u dvorište, gde smo je zatekli u veoma teškom stanju kada smo došli oko 7 ujutru – kaže Pašić.

Srna je odmah, navodi upravnik Lovišta, prevezena u Veterinarsku stanicu Niš gde je zbrinuta, ali je pitanje hoće li preživeti, jer osim teških povreda, “to je životinja koja veoma teško podnosi stresna stanja”.

Izujedana je po celom telu, na stomaku je imala veliku posekotinu, a tragove davljena na glavi i vratu. Ušivena je, data joj je infuzija, zbrinuta je i prevezena na Vinik u naše prihvatilište odakle se vraća u prirodu. Prognoze su pola pola, biće dobro ako preživi noć – dodaje Pašić.

Kako se radi o zaštićenoj divljači, Pašić navodi da će lovočuvari najverovatnije tražiti odštetu od Grada, i to u iznosu koji utvrđuje Pravilnik o bespravno ulovljenoj ili na drugi način uništenoj divljači.

Za lane odšteta je 200.000 dinara. Isti iznos je i za srnu ukoliko, ne daj Bože, bude uginula. Odštetu ćemo, dakle, najverovatnije tražiti, ali o tome treba da odluči Upravni odbor udruženja – kaže on.

Pašić napominje da psi lutalice svake godine više puta napadaju divljač i pričinjavaju štetu ne samo korisnicima lovišta, već pre svega državi koja je vlasnik divljači.

Podsetimo, psi lutalice su i prošle godine rastrgli srndaća kod sela Prosek. Lovci su pse zatekli na licu mesta kako ga ujedaju i komadaju i tada najavili da će, prema Pravilniku, tražiti odštetu od pola miliona dinara.

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here