CIC-ova Seniorska međunarodna sudijska komisija za ocenjivanje trofeja: OCENJEN SRNDAĆ NOVI PRVAK DRŽAVE, DVANAESTI NA SVETU

2172

Trofej srndaća koji je ostreljen u lovištu Lovačkog udruženja “Emil Talijan” Novi Kneževac  je novi prvak Srbije sa 211,9 CIC poena. To je konačna ocena sa kojom ulazi u svetsku baštinu lovačkih odličja. Ovo je, po zvaničnoj oceni CIC-ove komisije, dvanaesti srndać po mernim elementima na svetu.

Ovu ocenu je utvrdila 30. septembra 2017. godine u Novom Sadu CIC-ova Seniorska međunarodna sudijska komisija za ocenjivanje trofeja: (Gregor BolčinaSlovenije, Dipl. ing. Dušan KrajniakSlovačka, István Vadász Mađarske, dok je naš član bio dipl. ing Aleksandar Ćeranić, ujedno izabran i za komesara ovogodišnje izložbe lovačkih trofeja – 50 jubilarni LORIST. Podsećamo, Nacionalna komisija Srbije ga je ocenila sa nešto manje poena, 209,63 CIC poena.

Državnim prvakom će biti proglašen na 50 jubilarnom LORIST-u koji će se održati od 3. do 8. oktobra 2017. godine u Novom Sadu kada će biti izdat i katalog sa svim njegovim mernim elementima. Svi izloženi trofeji na 50 jubilarnom LORIST-u će dobiti diplome, a trofeji koji zavređuju neku od medalja (zlatna, srebrna i bronzana), dobiće i medalju.

Na LORIST-u će biti izloženi trofeji: jelena, jelena lopatara, muflona, srndaća, kljove divljeg vepra, kao i lobanje predatora.

Ako se pogleda svetska lista, naš novi prvak se nalazi na 12 mestu (prema evidenciji autora ovih redova), što je izvanredan uspeh, a trofej je u odnosu na predhodnog – Kruščićkog srndaća jači za 4,65 CIC poena.

Predhodni trofej srndaća, prvak Srbije je ocenjen takođe u Novom Sadu od CIC-ove komisije sredinom oktobra a državnim prvakoim je proglašen na Jugoslovenskoj izložbi lovačkih trofeja koja je bila pod pokroviteljstvom CIC-a. Izložba trofeja je održana od  21. – 26. oktobra 1986. godine. Trofej je ocenjen sa 207,25 CIC poena i na svetskoj listi je zauzeo 20 mesto.

Tadašnja CIC-ova komisija koja je ocenjivala trofeje u Novom Sadu bila je u sastavu: Veljko Varićak – Jugoslavija, Dušan Bojović – Jugoslavija, Anibale Drobnig – Italija, Josef Lochman – Čehoslovačka, Lászlo Szidnai – Mađarska.

 

dr Z. A. Ristić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here