Bijeljina: SREMCI U POBRATIMSKOM LOVU I DRUŽENJU KOD SEMBERACA

1321

Naše pobratimstvo traje više od decenije a lična poznanstva su svakako mnogo duža. Nas Sremci pozivaju u lov na zeca i oko Novogodišnjih praznika u zajedničke lovove na divlje svinje a mi njih ugostimo u januaru  u lovu na fazana.

U nedelju 14.januara priredili smo gostinski lov u našoj najvećoj lovačkoj sekciji Velika Obarska.Uz dvadesetak lovaca iz Bingule, Erdevika i LJube učestvovalo je i nekoliko naših  starijih lovaca. Pobratime smo dočekali u novoizgrađenoj lovačkoj kući u Velikoj Obarskoj koja je u vlasništvu lovačkog udruženja Semberija iz Bijeljine .

Predsjednik sekcije Jovo Šubarić i lovovođa sekcije Slađan Barbulić potrudili su se da se svi učesnici lova ugodno osjećaju a posle lova organizovan je i zajednički ručak sa muzikom uživo.Nakon zajedničkog doručka postrojili smo se da se dogovorimo oko samog izvođenja lova. Lovljeno je na dvije lokacije koje su gusto obrasle i koje su i inače bogate fazanskom divljač. U te dijelove lovišta na par dana je ispušten određen broj fazanskih pijetlova iz naše fazanerije. Lov je trajao par sati a odstrijeljen je 21 fazanski pijetao i jedna lisica.

Lovačko udruženje Semberija gazduje na oko 43000 hektara a u toku 2017 godine iz vlastitog uzgoja na fazaneriji je ispušteno oko 5300 fazanske divljači razne starosti, u tri izlaska ispunjen je plan odstrela zečije divljači sa odstrelom oko 200 zečeva.

U lovištu imamo bogat fond sa oko 1000 grla srneće divljači a plan odstrela srndaća ispunjen je u četiri lovna dana.Velike gubitke imamo na saobraćajnicama a na nekim dijelovima puteva nadležni nikako da postave znakove divljač na putu. I na kraju da napomenem da zadnjih godina imamo i šakala koji invazivno osvaja Semberiju i pobrđe Majevice, odstrel oko 15 jedinki zahtjeva dodatne mjere zaštite lovišta koje nisu ni malo jednostavne.

B.M.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here