Arilje: TRI GENERACIJE LOVACA

1174

Arilje, srpska prestonica maline nije poznata samo po „crvenom zlatu“, već i po lovcima. Članovi ariljskog LU „Branko Đonović“ su i tri generacije uspešnih lovaca, ugledene porodice Milenka Čakarevića iz Mirosaljaca. Kako kaže naša epska pesma: „Što propusti dijete Grujica (unuk Željko) to dočeka Deli Tatomire (sin Boban), što propušti Deli Tatomire (da preskočimo čiču Radivoja), to dočeka Starina Novače (Milenko, otac i deda).

Oni su ne samo uspešni u odstrelu divljači, već i lovci koji se savesno brinu o lovnoj fauni: podižu hranilišta i solišta, čeke, redovno se angažujući u zimskoj prihrani divljači, a i uzgajivači su rasnih pasa, domaćih goniča. Vredni i radni, složni, u lovstvo unose onaj isti elan koji ih prožima i motiviše u uzgajanju maline i drugog voća, u čemu su postigli izuzetne rezultate. Bave se i seoskim turizmom i veoma su gostoljubivi, ljubazni, širokogrudi domaćini.

Krasi ih i lovačko druželjublje, kao i humanost, a i dobročinitelji su. Jedan od primera njihovog dobročinstva je i lovačka kuća na Golupcu. Poklonili su plac svom LU i dali 70% materijala za izgradnju tog lovačkog kutka, u kojoj su učestvovali svi odrasli članovi ove porodice i brinuli se o iću i piću radnika u sopstvenoj režiji. Valja naglasiti da je Milenko u to vreme bio predsednik podružnice lovaca Mirosaljci i on je glavni pokretač i inicijator da se podigne pomenuti lovni objekat.

Kada je već bilo reči o gastronomiji nikako ne možemo zaobići i ženski deo porodice, predvođen Jadrankom, divnom i vrednom damom, Milenkovom ćerkom, a Željkovom majkom. Ona je vrsni kulinar, uvek je na usluzi LU kada treba, i to bez naknade pripremiti slatke đakonije za lovačke proslave i svetkovine.

Milenko lovi od 1972. a Boban od 1995. Željko, dugogodišnji podmlatkar, od prošle, 2016. godine. On se bavi lovnim streljaštvom, na glinene golubove, u kome je već postigao dobre rezultate.

Rad i trud Čakarevića je veoma zapažen od strane rukovodstva ariljskog LU, pa nisu izostale nagrade i priznanja. Boban je 2011. dobio Zlatnu plaketu ovdašnjeg LU, prilikom osveštavanja lovačke kuće na Golupcu. Milenko je odlikovan Srebrnim ordenom LSCS-a, a Jadranka je nagrađena zidnim satom od strane LU, oboje povodom devet decenija postojanja Udruženja ariljskih lovaca, 2012. godine. Posrećilo im se i DOBAR POGLED.

Dragan Marković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here