Žitište: PREDNJAČI TORDA

1804

Srndaći u medalji iz ŽitištaLovačko udruženje „Žitište“ Žitište u  dva lovišta kojima gazduje, „Stari Begej-sever“ i „Stari Begej-jug“ ukupne površine preko 50.000,00 ha, ostvarilo je za sada solidan rezultat u odstrelu srndaća. Sezona je počela po kalendaru, lovili su strani lovci Mađari, Slovenci, Španci, Francuzi i malo domaćih.

 

Putem više agencija za lovni turizam strani lovci koristili su smeštajne kapacitete u lovačkim domovima društava u Tordi i Hetinu kao i u (pre)lepom objektu ZZ „Mrkšićevi salaši“ u Srpskom Itebeju što je od interesa za lokalnu upravu, za sama društva i strane lovce jer se nalaze neposredno u samom lovištu što predstavlja posebnu povoljnost. Odstreljeno je do polovine maja ukupno 24 komada srndaća, dva u zlatu (Torda i Hetin), četiri u srebru (Hetin 2, Srpski Itebej i Torda) i jedan u bronzi(Žitište) što je oko 40% od planiranog odstrela.

Po obračunu, ukupan neto iznos, ako naplata bude uspešno realizovana, iznosi oko 1.560.000,00 din. što samo daje još više podstreka društvima, kojih je deset, i stručnoj službi udruženja sa troje zaposlenih, da ulože još više truda, napora i stručnog rada uz međusobno  bolju koordinaciju kako bi se postigao značajniji rezultat. Prihod od turizma pripada društvu u čijem je lovnom reviru izvršen odstrel. Već više godina unazad najbolji rezultat u odstrelu srndaća ima društvo iz Torde, zahvaljujući velikom angažovanju predsednika Čeke Nandora i saradnika.

I ove godine  to je zlato koje vredi u neto iznosu 210.256,00 din.a trofej je težine 540 gr.za naplatu. Nešto slabiji ukupan rezultat imaju društva u Hetinu, Banatskom Dvoru, Sprkom Itebeju,Česteregu i Žitištu. Lovačke sreće nisu imala društva u Međi, Torku, Ravnom Topolovcu i Banatskom Karađorđevu ali se svi nadaju boljoj lovačkoj sreći za vreme parenja. U svim društvima su u toku radovi na popravci i održavanju prihvatilišta, pregovori oko nabavke fazanskih pilića sa više proizvođača i akcije uništavanje predatora kao priprema za unos fazanskih pilića koji se očekuju polovinom jula meseca u količini od oko 5.000 jedinki.

R.K.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here