Žitište: DOMAĆINI ZA PRIMER

1923

dsc_0108U Lovačkom udruženju “Žitište” gazduju sa dva lovišta, u dva lovna područja, ukupne lovnoproduktivne površine preko 50.00 hektara savesno i odgovorno analiziraju postignute rezultate a istovremeno tako i analiziraju uočene propuste. Jedan od problema je i nemogućnost izvršenja „letnjeg lova“ zbog poznatih zabrana i koji je onemogućio priliv sredstava u minimalnom iznosu od preko 700.000,00 dinara.Vezano za to i je nenaplaćeno potraživanje iz prošle godine od „letnjeg lova“ od jedne agencije od preko 250.000,00 dinara. Problem će biti dalje finansiranje udruženja, a verujemo da slične probleme imaju i druga udruženja te smatraju da  treba preko nadležnih institucija i asocijacije lovaca LSV i LSS  pokrenuti odgovarajuće inicijative za prestanak ove zabrane. Pre svega iz materijalnih razloga, poštujući i zahteve raznih „zaštitara“ protiv ove aktivnost, jer bi se tim prihodima olakšalo funkcionisanje svih udruženja jer su realni troškovi značajni. Predstoji vrlo ozbiljna aktivnost izabranih organa do kraja godine oko planiranja obezbeđenja finansijskih sredstava i njihovog utroška za narednu godinu i vrlo osetljive teme, utvrđivanje članskog doprinosa za narednu lovnu 2017/2018.g.

Ovo udruženje je uvek domaćinski poslovalo što pokazuje da do kraja godine završavaju objekat za obradu trofeja sa sredstvima iz fonda za razvoj divljači i lovstva i učešćem sopstvenih sredstava a na isti način je izgrađeno dve visoke pokrivene čeke i po tri hranilišta za nisku i tri za visoku divljač. Za pohvalu je što je društvo iz Srpskog Itebeja sa svojih 105 lovaca u svoja dva lovna revira sopstvenim učešćem i dobrovoljnim radom izgradilo dva prihvatilišta i u ista ispustilo 1.600 fazanskih pilića starosti 5-6 nedelja uz neprekidno 24-časovno čuvanje od strane članstva. Sva ostala društva u svojim prihvatilištima ispustili su 4.100 jedinki fazanske divljači razne starosne dobi  što čini ukupno 5.700 za preko 500 članova udruženja. Izvršeno je i prstenovanje određenog broja kako bi se pratila migracija i odstrel ove divljači. Dosadašnjim odstrelom fazana, pojedina društva love i fazansku koku, članstvo je zadovoljno.

Lov zeca je u toku, obavezno se uzimaju uzorci očiju za potrebe utvrđivanja starosti i prirasta kao i uzorci za utvrđivanje prisustva pesticida kod ove vrste divljači. Da se dobro gazduje i razmišlja o budućnosti je i odluka pojedinih društava da se zec u ovoj sezoni ne lovi. Za početak, rezultati nisu ohrabrujući ali će se postupati u skladu sa rezultatima i situacijom na terenu. Apeluje se na članstvo da se pojača odstrel predatora, da se raznim stimulacijama, od društva do društva kojih ima 10, u skladu sa materijalno-finansijskom situacijom motivišu lovci da aktivnije vrše odstrel. Očekuje se da se iz komercijalnog odstrela fazana i srneće divljači ostvare i određeni prihodi. Takođe postoje i određena očekivanja da se ukoliko se ostvari sporazum sa RG „Ečka“ oko ribnjaka „Trnovica“ i tu ostvari određena dobit.

Vredno je napomenuti da je ovo lovačko udruženje u saradnji sa lovačkim društvom „Sveti Hubertus“ iz Torde dana 7.11.2016.g. organizovalo edukativni skup za lovočuvare i upravnike lovišta iz Južno-Severno i Srednje-banatskog okruga u organizaciji sa Lovačkom komorom Srbije. Prisutno je bilo preko 100 članova lovačke komore a još jednom lovci ovog udruženja  pokazali su se kao dobri domaćini.

 

Ratko Kušić, specijalista za lovstvo

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here