Završeno brojanje divljači u lovištu Nacionalni park „Fruška Gora“

2251

Fruska goraNakon nekoliko dana u JP Nacionalni park „Fruška Gora“, zaključno sa 11. martom 2016. godine, i brojanjem divljači u ograđenom lovištu „Vorovo“ kod Erdevika, završeno je brojanje divljači u ovom Javnom preduzeću.

Brojanju divljači u lovištu „Vorovo“ prisustvovalo je preko 60 učesnika. Pored zaposlenih iz direkcije i svih Šumskih uprava, lovočuvara, ovom brojanju su kao pozvani prijatelji prisustvovali: lovci Šida na čelu sa upravnicom Grulović Momirkom, čije se i lovište graniči sa ovim lovištem, profesor srednje šumarske škole Đorđević Slobodan sa 20-tak učenika, studenti sa PMF iz Novog Sada, sa Katedre za lovni turizam sa profesorom i asistentom sa ove Katedre, fotoreporter iz Novog Sada Martin Candir, i drugi prijatelji lova i Nacionalnog parka.

Nakon zajedničkog doručka, šef lovstva u Nacionalnom parku, Dipl. ing Danko Cupara sa svojim saradnicima postrojio je sve prisutne i objasnio tehniku brojanja, napravio nekoliko grupa lovaca, koji su pošli na unapred određene delove lovišta.

Brojanje je završeno oko 12 sati, a u lovištu su učesnici imali prilike da vide, odnosno broje, jelena običnog, jelena lopatara, divlju svinju, muflona i srneću divljač. Prema rapoloženju šefa lovstva i lovočuvara ovog lovišta, nakon brojanja i sumiranja rezultata, bili su zadovoljni jer su se potvrdile njihove pretpostavke o broju divljači koje su pretpostavili da imaju, osmatrajući divljač svakodnevno.

Za sve učesnike brojanja ljubazni domaćini priredili su u Lovačkom domu u Erdeviku, zajednički ručak, koji je bio po ukusu svih prisutnih (kvalitetno meso jelena lopatara i divlje svinje uz ostale priloge). To je zasluga kuvara, koga su svi iskreno pohvalili.

Poželeli smo domaćinima da im nastupajuća lovna sezona bude uspešnija od predhodne.

Kuriozitet (pozitivan primer): s obzirom da se jelenska divljač širi po Fruškoj Gori, jedan njihov jelen je prešao granicu Nacionalnog parka, prešavši u lovište Ilok. Lovačko udruženje iz Iloka gazduju sa jelenskom divljači, planom je predviđen odstrel određenog broja, odstrelili su jelena i kada su videli da se radi o grlu (imalo je markicu) koje nije njihovo, obavestili su nadležne u JP Nacionalni park Fruška Gora i doneli telo i trofej i predali.

Kako su nam rekli u Nacionalnom parku, i oni ovako postupaju ako se desi slična situacija. Možemo da konstatujemo da je sve ovo pozituivno i za svaku pohvalu.

dr Z. A. Ristić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here