Veliki Popović: DOMAĆINSKO GAZDOVANJE i PRVE MEDALJE

1454

Veliki PopovićLovačko udruženje  „Zec“ iz Velikog Popovića gazduje lovištem „Oblogar“, koje se nalazi u srednjem toku reke Resave, na ukupnoj površini od  7.286 hektara. U lovištu su zastupljene, od gajenih vrsta divljači: srna, zec, poljska jarebica, fazan i povremeno divlja svinja. U lovištu se stručno, odgoovrno i kontinuirano  provode  planirane mera gajenja i zaštite divljači, uz dugogodišnju saradnju sa JELEN-LSS,a  rezultat kroz ostvarenje plana lova  govore o tome.

U poslednjih nekoliko godina lovna sezona srndaća u lovištu počinje oko  trećeg maja i traje oko 15 dana za koji period se ulovi 18 grla,od koji 16 grla ulove članovi i dva turisti.

Ove godine je ulovljen isti broj u približno istom roku. Primetan je porast kvaliteta trofeja ulovljenih srndaća iz godine u godinu.

Trofeji srndaća u Velikom PopovićuOva lovna sezona je donela i jedno jako srebro od 125,49 i jednu bronzu od 112,46 CIC poena. Usled vidnog povećanja brojnosti srna u lovištu, za naredni period planira se, kroz reviziju planskog dokimrnta, povećanje broja ove vrste za lov, kao i promena strukture odstreljenih srndaća u korist lovaca turista.

Pored aktivnosti na polju lova, LU na fazaneriji organizuje proizvodnju fazana. Ove godine se planira proizvodnja od ko 8.000. fazanske piladi, od koji će se 1.000 komada naseliti u lovištu kroz prihvatilišta i poligon za lov, a ostatak će biti prodat.

Radiša Milojković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here