BUNAR, MESTO DOBROG LOVA

1682

 

Bunar lovSelo Bunar udaljeno je 12 kilometara od Jagodine. Pogodan geografski položaj sela doprinosio je, posebno u vreme između dva svetska rata, značajnom napretku. Bunar je u dva mandata bio opština. Danas ova mesna zajednica ima oko 200 domaćinstava, odnosno oko 500 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, manji broj meštana, uglavnom mlađih, radi u gradu. Selo jedino u okolini ima Apoteku i Ambulantu za pregled. Postoji i Matična osnovna osmogodišnja škola ‘Branko Radičević’. Dom kulture nije u opticaju ali postoji biblioteka u okviru iste zgrade. Selo ima izgrađen i teren za mali fudbal, košarku i odbojku sa refletorima za noćne igre. Imaju i fudbalski klub „Omladinac“ koji će izgleda ove godine u viši rang. Selo ima i Crkvu ‘Sveti Ilija’.

I tu, i takvim uslovima bitiše Lovačko udruženje ‘Crni vrh’ Bunar. Gazduju na 11.000 hektara lono-produktivne površine. Da se ovde dobro radi i gazduje govori veliki broj lovno-tehničkih objekata od čega čak 167 visokih čeka i to onih na stubovima. Divljač ima sve uslove i od Boga i čoveka da se uspešno razvija. Da je tako govori podatak da su vredni lovci Bunara u lovu na predatore odstrelili 23 šakala i i 61 lisicu. Ponosan je na to predsednik Lovačkog udruženja „Crni vrh“ Bunar Milan-Murta Živković koji uživa poverenje bunarskih lovaca još od 2008 godine.

Srndać Bunar-Ovogodišnja sezona odstrela srndaća pokazuje da se dobro radi. Do sada smo odstrelili 25 od 53 planirana grla. Tri srndaća su odstreljena u turističkom lovu sa domaćim turistima a ostalo je pripalo našem članstvu. Najjači je bio sa 300 grama. Dobar je to rezultat a ako dodamo da nas na jesen čeka odstrel 150 zečeva i 800 fazanskih petlova uz tradicionalno dobar lov divljih svinja onda se sa pravom za Bunar i naše udruženje može reći da je mesto dobrog lova, rekao je za naš list predsednik Milan-Murta Živković.

Kako nam rekoše preostali srndaći loviće se u parenju a bunarski lovci ne sumnjaju da će plan biti ispunjen.

Za kraj ove priče napomenuše nam da je slast dobrog lova i tradicionalnog gostoprimstva bunarskih ljudi osetio je i kiparski ambasador koji je ovde lovio i rado se vraća na ove prostore.

Pa dobro došli u Bunar i Lovačko udruženje „Crni vrh“.

J.T.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here