VELIKI JUBILEJ, 120 GODINA LSS

1260

 

Uz jubilejOve, 2016 godine Lovački savez Srbije, kao krovna nacionalna lovačka organizacijha proslaviće veliki jubilej, 120 godina od osnivanja i organizovanog lovstva u Srbiji.

U Šumadiji  niču prve lovačke organizacije zasnovane na jednakosti i druželjublju. Lovačke družine su svoje članove moralno obavezivale da štite prirodu i divljač, da je za vreme parenja ne love, da prestupnike prijavljuju vlastima, da razvijaju druželjublje i da se sastaju u klupskim prostorijama radi dogovora. Prilikom prijema članova, proveravali su njihova znanja i nisu hteli da prime novog člana ako nije dao časnu reč da u toku lovačke godine neće uloviti više divljači nego što je Uprava kluba odredila. Ubrzo potom i u Beogradu, 1889. godine, osniva se klub koji je imao i svoja pisana pravila i nekoliko godina kasnije, prerastao u udruženje. Prva lovačka udruženja nastala su u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Ubrzo potom i u Valjevu, Negotinu, Šapcu, Ćupriji, Zaječaru, Požarevcu i Kraljevu, a nešto kasnije i u Čačku, Pirotu i Knjaževcu.

Na zajedničkom zboru lovaca održanom 13. oktobra 1896. godine, u selu Brzanu kod Lapova, „državnom košutnjaku“ koji je bio privatno lovište Milana Obrenovića, sa velikim brojem jelena i srna, osnovan je Savez lovačkih udruženja Kraljevine Srbije i usvojena su Pravila Saveza. U jednom od svojih prvih akata, Uprava Saveza traži od udruženja da se Predstavništvu Saveza pored ostalog, šalju izveštaji o ulovljenoj divljači. Pri osnivanju Saveza se diskutovalo o neophodnosti „Zakona o lovstvu“, čija priprema kao i pronalaženje puta i načina da ga Narodna Skupština što pre usvoji, postaju najvažniji cilj Predstavništva Saveza. Koliki značaj je imalo osnivanje Saveza vidi se po tome što je već krajem 1898. godine bilo osnovano 42 udruženja u Srbiji sa oko 2500 članova. U cilju što potpunijeg uvida kao i raspoznavanja punopravnih od bespravnih lovaca na terenu, Savez izrađuje jednoobrazne lovačke karte.

Pripreme za proslavu ovog velikog dana za lovstvo Srbije počele su uveliko a manifestacije posvećene stvaranju LSS biće upriličine tokom cele godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here