VELIČANSTVENO I SVEČANO OBELEŽEN JUBILEJ, 120 GODINA LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE

2292

dsc_0064Izuzetno svečano i veličanstveno obeležen je veliki jubilej srpskog lovstva, 120 godina od osnivanja Lovačkog saveza Srbije. Svečanost je održana u sali Doma sindikata u Beogradu u prisustvu oko 500 gostiju. A za ovu veliku proslavu gosti su pristigli iz najuticajnih institucija države Srbije od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavnika Svetske lovačke organizacije CIC,  predstavnika Evropske lovačke organizacije FACE, do delegacija Lovačkih saveza Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Na ovu veličanstvenu proslavu pristigli su lovci iz skoro svih lovačkih udruženje članica Lovačkog saveza Srbije uključujući i Lovačke saveze Vojvodine, centralne Srbije i Kosova i Metohije ali i predstavnici obrazovnih ustanova koje stvaraju stručnjake u oblasti lovstva.

dsc_0002Skup je otvorio svojom slavljeničkom besedom Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije.

– Ponosno i dostojanstveno, dosledni svojih predaka – lovaca utemeljivača lovstva Srbije, danas ovde, u vidokrugu najviših državnih institucija, obeležavamo 120 godina organizovanog lovstva u Srbiji, započeo je predsednik Šormaz svoj slavljenički govor.

On je potom podsetio na početke stvaranja i osnivanja saveza kada je u kraljevom košutnjaku u Rogotu, na inicijativu Kragujevačkog, Beogradskog i Niškog lovačkog udruženja a u prisustvu do tada osnovanih nekoliko lovačkih udruženja, formiran Savez lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji. Na tom zboru lovaca za predsednika je izabran major Ljubomir Lešjanin, ađutant Dvora i predsednik beogradskih lovaca, a za počasnog predsednika kralj Milan Obrenović, koji je odmah naredio državnoj kasi da isplati 80.000 dinara u zlatu za pomoć siromašnim i bolesnim lovcima.

  • Čitav pređeni put, od tada do danas, bio je iskrena želja lovaca da se lovstvo uzdigne na tron dostojnih i uspešnih organizacija, bez obzira na mnoge teškoće sa kojima se suočavalo tokom svih proteklih Uloga Lovačkog saveza Srbije, kao cenjene članice CIC-a i FACE-a, veoma je značajna i uticajna.  Glavna poenta, bila je i ostala, negovanje narodnog lovstva, kao značajnog pokreta za očuvanje tradicije, kulture i običaja, rekao je predsednik Šormaz.

dsc_0070On je potom podsetio da su očuvanje biodiverziteta, prirode i divljači, zaštita prirodnih resursa i održivog razvoja, ključna pitanja koja dosledno sprovode lovačka udruženja širom Republike. Posebno je istakao bogastvo lovišta raznovrsnom divljači kao i izvanrednu saradnju sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama.

– I država Srbija, preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za šume, zahvaljujući Budžetskim sredstvima za razvoj lovstva, snažno doprinosi izgradnji najvažnijih lovno-tehničkih objekata u našim lovačkim udruženjima, unošenju divljači u lovišta, modernizaciji lovstva i praćenju savremenih razvojnih projekata u ovoj oblasti. Naša lovišta danas su sa raznovrsnom visokokvalitetnom divljači, ponos lovačkih udruženja. Izgrađeni lovno-uzgojni objekti, predstavljaju ogroman lovački potencijal za ove i buduće generacije lovaca. Zato, neka i ovaj jubilej lovstva bude snažan podsticaj tim ciljevima, i da u svojoj istoriji baštini sve vrednosti lovstva dostojne ovih vremena i plejade sadašnjih i bivših lovaca – tvoraca narodnog lovstva Srbije, rekao je predsednik Šormaz.

Zaključujući svoju slavljeničku besedu na kraju je rekao da ovaj jubilej lovstva bude snažan podsticaj tim ciljevima, i da u svojoj istoriji baštini sve vrednosti lovstva dostojne ovih vremena i plejade sadašnjih i bivših lovaca – tvoraca narodnog lovstva Srbije.

–  Svima vama dragi gosti i poštovani prijatelji, kao i svim lovcima Srbije, čestitam ovaj veliki jubilej koji upisujemo zlatnim slovima u istoriju lovstva Srbije.   Poručujem vam da će mo ovako i trajati na dobrobit svih nas i lovaca Republike Srbije, rekao je na kraju predsednik Šormaz.

dsc_0040Posle pozdravne reči predsednika Lovačkog saveza Srbije Dragana Šormaza prikazan je dokumentarni film “Ovako smo nastajali” koji je dao kratak istorijat saveza od nastanka do danas. Autor filma kao i monografije koja je štampana za ovu priliku pod nazivom “Lov u Srbiji, simbol vekovnog trajanja” je poznati pisac, novinar i publicista Sveta Madžarević iz Kragujevca.

Po prikazivanju filma svečani skup su pozdravili Saša Stamatović, direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, potpredsednik CIC-a Imrih Šuba, podpredsednik FACE-a Srećko Žerjov i sekretar Lovačkog saveza Hrvatske Ivica Budor.

dsc_0015Govoreći na svečanosti Saša Stamatović, direktor uprave za šume preneo je čestitke Ministra poljoprivrede Branka Nedimovića i istakao da je u Srbiji malo organizacija koje se mogu pohvaliti sa 12 decenija postojanja. Ovo posebno ima značaj ako se ima u vidu da je lovačka organizacija najraznovrsnija kako u socijalnom, materijalnom, političkom, običajnom i bilo kom drugom smislu. Sve ovo, ove različitosti stvorile su jaku kohezionu silu za organizovanim bavljenjem lovom.

– Aktuelni trenutak, promene u životnom okruženje, pre svega, redukovana staništa biljnih I životinjskih vrsta, prekinuti lanci ishrane, klimatske promene, ugroženost pojedinih vrsta stavljaju pred lovstvo i lovačku organizaciju kao primarnu ulogu regulatora brojnosti populacija koje se više ne mogu prirodno regulisati. U smislu kreiranja lovne poltike Uprava za šume i Ministarstvo kao jednog od naznačajnijih partnera prepoznaje lovačku organizaciju, zaključio je svoj pozdravni govor direktor Stamatović.

dsc_0023Podpresednik CIC-a Imrih Šuba istako je u svom pozdravnom govoru značaj lovaca i lovačke organizacije u zaštiti divljači i pozvao sve lovačke saveze u okruženju da sarađuju, posebno kada su u pitanju procesi zaštite životinjskih vrsta.

 
dsc_0027Potpresednik FACE-a  Srećko Žerjov naglasio je, čestitajući veliki jubilej u ime sedam miliona evroskih lovaca, da lovstvo i lovci danas u Evropi imaju veliki broj neprijatelja koji ne razumeju šta mi to radimo. On je posebno apostrofirao da se u Evropi danas izdavaju milioni evra kako bi se lov ili zabranio ili sveo na najmanju moguću meru. U tom smislu on vidi da jedino jedinstvo lovačke organizacije kao i saradnja evrospkih lovačkih saveza može stvoriti jaču organizaciju koja će se uspešno odupreti  napadima.

dsc_0029Sekretar Lovačkoh saveza Hrvatske Ivica Budor, prenoseći čestitke hrvatskih lovaca, je takođe naglasio opasanosti koje vrebaju lovačku organizaciju od strane takozvanih “zelenih” ističući i da je lovačka organizacija “zelena”.  U rešenju ovakvih nasrtaja na lovstvo pozvao je na bolju saradnju lovačkih saveza u okruženju i Evropi.

dsc_0058U ime dama lovkinja čestitke je uputila dr Milosava Dević koja je istakla značaj da se u Srbiji lovom bave i žene, koje su istovremeno dobre majke i dobre lovkinje. Ona je podsetila da u Srbiji bitišu dva damska lovačka kluba, Damski lovački klub „Artemida“ Beograd i Damski lovački klub Bečej.
dsc_0050Kako dolikuje ovakvim svečanostima predsednik Lovačkog saveza Srbije je državnim institucijama, CiC-u i FACE-u dodelio priznanja.

Priznanja su dodeljena Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu poljoprivrede i zaštite živone sredine, CIC-u i FACE-u.

 

dsc_0054Primajući priznanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova direktor policije Vladimir Rebić čestitao je jubilej svim lovcima u Srbiji i naglasio da je saradnja lovaca i policije vrlo značajna. On je potom najavio da je Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović doneo odgovarajuće izmene Pravilnika o polaganju ispita za rukovanje vatrenim oružjem i da svi lovci koji trenutno imaju oružne listove neće morati da polažu ispit. Takođe je kod ovog ispita izbačeno pucanje u ležećem stavu što će značajno pojeftiniti cenu ispita. Kao treću novinu najavio je olakšice za prelazak granice stranim državljanima a koji dolaze u Srbiju da love kao turisti. Ova najava izmena pozdravljena je gromoglasnim aplauzom.

dsc_0074Svečanost povodom proslave 120 godina od osnivanja Lovačkog saveza Srbije završena je spletom srpskih pesama koje je izveo hor KUD “Obilić” iz Beograda.

Slavlje se potom nastavilo svečanim koktelom u holu Doma sindikata uz tamburašku muziku Tamburaškog orkestra Jovice Nikolića iz Novog Sada i pesme koje je izvodio estradni umetnik Milan Prunić iz Kikinde.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here