U 2017 godini nije se desilo A TREBALO JE I MORALO: LSV NIJE OBELEŽIO 95 GODINA OD OSNIVANJA

1160

Izdvojili smo po nama dva najznačajnija trenutka i događaja u lovstvu Srbije koji su obeležili 2017 godinu. Red je da pomenemo i ono što se nije desilo a trebalo je i moralo.

Lovački savez Vojvodine osnovan je 10. decembra 1922 godine, dakle samo četiri godine posle odluke Velike narodne skupštine  Vojvodine da se prisajedini matici Kraljevini Srbiji. Ta odluka o prisajedinjenju biće sledeće, 2018 godine, posebno proslavljena i obeležena širom Vojvodine. Dakle, ove, 2017 godine, Lovački savez Vojvodine trebao je obeležiti i proslaviti 95-tu godinišnjicu. Na inicijativu Jovana Divilda, apotekara i upravitelja lova u Kaću, i Jovana Lakića, zamenika gradskog načelnika i predsednika novosadskog Lovačkog društva, nakon nekoliko prethodnih pripremnih konferencija, 10. decembra 1922. godine u Novom Sadu, u hotelu Kraljica Marija , osnovan je Savez lovačkih društava za Vojvodinu. Kongresu su prisustvovali predstavnici lovačkih društava iz Bačke, Banata, Baranje i Srema. Za prvog predsednika izabran je Jovan Lakić, a Joca Divild za prvog sekretara.

Na žalost Lovački savez Vojvodine iz zaista nerazumljivih razloga ovakav jubilej nije obeležio, pa makar najskromnijom svečanošću. Da li zbog nedostatka sredstava, da li zbog nemara ili ko zna čega drugog propala je jedinstvena prilika da se ne samo lovačkoj nego i svekolikoj javnosti pokaže i ukaže na dugotrajnost lovačkog poslenstva ali istovremeno istakne ukupan društveni značaj organizacije kao što je lovačka. Ovo posebno sa gledišta učestalih napada protivnika lova i ljudi koji ne razumeju šta je savremeno lovstvo.

Šteta, baš šteta.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here