Najvažniji događaju u 2017: SRNDAĆ NOVI PRVAK DRŽAVE I FORMIRANJE LOVAČKOG SAVEZA JUGOISTOČNE SRBIJE

1430

Polako ali sigurno 2017 godina približava se kraju pa je momenat da se podsetimo nekih od događaja koji su je obeležili. Izdvajamo dva, po nama najbitnija, Srbija je dobila trofej srndaća koji je novi prvak države, i drugi događaj koji će svakako ući u istoriju srpskog lovstva je formiranje Lovačkog saveza jugoistočne Srbije u Nišu. Prvi, jer smo na trenutak novog državnog prvaka čekali 31 godinu a drugi po tome što će najzad više od 12000 lovaca južne i jugoistočne Srbije dobiti mogućnost da kroz sopstveni savez artikulišu svoja stremljenja u očuvanju poljske jarebice i gazdovanju sa planinskim i visokoplaninskim lovištima.

Srndać, novi prvak države

Trofej srndaća koji je ostreljen u lovištu Lovačkog udruženja “Emil Talijan” Novi Kneževac  je novi prvak Srbije sa 211,9 CIC poena. To je konačna ocena sa kojom ulazi u svetsku baštinu lovačkih odličja. Ovo je, po zvaničnoj oceni CIC-ove komisije, dvanaesti srndać po mernim elementima na svetu.

Ovu ocenu je utvrdila 30. septembra 2017. godine u Novom Sadu CIC-ova Seniorska međunarodna sudijska komisija za ocenjivanje trofeja: (Gregor Bolčina – Slovenije, Dipl. ing. Dušan Krajniak – Slovačka, István Vadász – Mađarske, dok je naš član bio dipl. ing Aleksandar Ćeranić. Podsećamo, Nacionalna komisija Srbije ga je ocenila sa nešto manje poena, 209,63 CIC poena.

Predhodni trofej srndaća, prvak Srbije je ocenjen takođe u Novom Sadu od CIC-ove komisije sredinom oktobra a državnim prvakoim je proglašen na Jugoslovenskoj izložbi lovačkih trofeja koja je bila pod pokroviteljstvom CIC-a. Izložba trofeja je održana od  21. – 26. oktobra 1986. godine. Trofej je ocenjen sa 207,25 CIC poena i na svetskoj listi je zauzeo 20 mesto.

U Nišu formiran Lovački savez jugoistočne Srbije

Osnivačka skupština Lovačkog saveza jugoistočne Srbije održana je u sali niškog Simfonijskog  orkestra, u izuzetno prijatnoj  atmosferi.

 

Kulturno, efikasno, dobro organizovanio  i iznad svega svečano delegati 24 lovačka udruženja južne i jugoistočne usvojili su Deklaraciju o osnivanju Lovačkog saveza jugoistočne Srbije na svojoj osnivačkoj skupštini.

Ovom istorijskom trenutku lovstvu Srbije pored brojnih zvanica, prisustvovali su predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz, predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije Uroš Đoković, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije Ilija Elezović  kao i predstavnici društveno političkog života grada Niša i regiona. Pozdravni telegram podrške poslalo je i Aleksandar Milovančev, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine.  Osnivačkoj skupštini Lovačkog saveza jugositočne Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za šume kao i Lovačke komore Srbije.

 

 

 

 

 

Osnivačkom skupštinom predsedavao je Zaltko Rašić, inače predsednik Lovačkog udruženja “Dr Milenko Hadžić” iz Svrljiga. Osnivačku skupštinu otvorio je Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog udruženja “Niš” iz Niša koji je tom prilikom istakao da više od 10.000 lovaca i 26 lovačkih udruženja sada je objedinjeno u jedinstveni Lovački savez jugoistočne Srbije,što bi trebalo da donese bolje uslove za sve lovce i bude njihov servis a naročito u zakonskim rešenjima  kod tretiranja planinskih i visoko-planinskih lovišta.

Zastupnik novoformiranog saveza do izbora predsednika biće Zoran Aleksić, predsednik Lovačkog udruženja “Ponišavlje” iz Pirota. U svom prvom obraćanju Aleksić je obećao marljiv rad u pokušaju vrednovanja svih lovnih potencijala ovog regiona kao i da će se izbori za izbor organa saveza održati u za to statutom predviđenom vremenu. J.T.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here