Tužna vest iz Španije: PREMINUO DR SRDJA DIMITRIJEVIĆ, najveći srpski lovac, jedan od najvećih svetskih eksperata za lovni turizam i uzgoj divljači

1637

Help(opens in a new tab)

DSC03707
dr SRĐA DIMITRIJEVIĆ je rođen 1949. godine u Zrenjaninu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, posle čega prelazi u Novi Sad, gde završava Biloški fakultet, zatim započinje magistarske studije na PMF u Beogradu. Oslobodjen je polaganja magistraskog rada zbog velikog broja objavljenih nučnih i stručnih radova da bi 1979. godine doktorirao na Biološkom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktor nauka u bivšoj Jugoslaviji. Do te godine objavio je ukupno 57 naučnih radova, uglavnom iz područja ornitologje i ekologije životinja.
Uporedo sa školovanjem, od 14 godine počinje da samostalno lovi i vodi u lov strane lovne turiste, najpre kao vodič na Ribarskom gazdinstvu Ečka, do kraja studija, a od 1972. godine, nakon završenog fakulteta, zapošljava se, u tada najvećoj lovnoj agenciji bivše Jugoslavije, u Novom Sadu, Lovačkoj zadruzi Vojvodine, gde radi do 1980. godine . Odatle je izabran za predstavnika Turističkog saveza Jugoslavije u Rimu, gde radi do 1985. kada prelazi za direktora lovnog turizma, tada najveće turističke agencije u Jugoslaviji “Kompas” iz Ljubljane.
Godine 1989. osniva sopstvenu privatnu agenciju, od momenta kada je to bilo moguće, pod nazivom “Safari internacional”, koja i danas radi. Tokom radne karijere do 1990. godine i početka raspada Jugoslavije organizovao je i za lovni turizm otvorio medvede i vukove u Bosni, srndaće u Vojvodini i Hrvatskoj, divokoze u Makedoniji, muflone na poluostrvu Pelješac, šljuke od Crne Gore do Istre i tako dalje, vrste divljači i područja koja do tada nisu postojala u turističkoj ponudi. Takodje je otvorio nova tržišta sa kojih nam do tada nisu dolazili strani turisti i to Španiju i USA. Od 1990. nadalje počinje da organizuje lovni turizam na novim destinacijama koje su se tada otvorile u Rumuniji i Rusiji, da bi kasnije prešao praktično na ceo svet. Specijalizovao se za visokoplaninske lovove u Aziji, koje i danas osim Evrope, organizuje. Od 1980. do 2008. Živeo je u Italiji, u Rimu, a od tada u Marbelji u Španiji.
Osim organizacije lovnog turizma bavio se i upravljanjem svojih i tudjih lovišta, tako da je imao, ili još uvek imam svoja lovišta u Rusiji na Bajkalu i na Kamčatki, na delti Kubana i u Sočiju, na Altaju u Armeniji i Mongoliji. U Evropi ima svoja lovišta u Makedoniji i Hrvatskoj, u Africi u Tanzaniji i Južnoj Africi.
Ceo život se i lično bavio lovom i ukupno je sam ostvario 153 safarija u 57 različitih zemalja, naravno ne računajući bezbroj lovova u bivšoj Jugoslaviji, Italiji i Španiji gde je živeo.
Oženjen je i ima dvoje dece i 3 unuka.
Pisao je za naš časopis Lorist kao i veliki broj svetski poznatih lovačkih magazina. Pre tri meseca iz štampe mu je izašla knjiga „Zivot posvećen lovu“ kao zaveštanje jednog velikog i plodonosnog rada dr Srdje Dimitrijevića.
Izvor: http://www.pokretisvetlo.com/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here