SVRLjIG, AKTIVNA MEĐUNARODNA SARADNjA

1253

DSC06504Lovačko udruženje “Dr. Milenko Hadžić “ Svrljig posle više uzajamnih poseta i druženja pobratimilo se sa Lovno-ribolovačkim udruženjem „Midžor“ Čuprene, iz susedne Bugarske. Svečana ceremonija i čin pobratimljenja obavljen je u opštini Čuprene u Bugarskoj, razmenom povelja o pobratimljenju između predsednika LRU ”Midžor” Čuprene Bogumila Stankova i predsednika LU “Dr.Milenko Hadžić “ iz Svrljiga Zlatka Rašića.

Delegaciju iz Svrljiga sačinjavali su predsednik LU Zlatko Rašić, Vlada Bogojević i Dragiša Ljubomirović, članovi upravnog odbora i Nenad Stojković upravnik svrljiškog lovišta. Delegaciju svrljiških lovaca primio je i predsednik opštine Čuprene Vanja Kostin gde se razgovaralo o mogućim oblicima saradnje ne samo dva lovačka udruženja već i opštine Čuprene i Svrljig. Dogovoreni su i konkretni oblici saradnje dva lovačka udruženja koji su utolioko veći što su Svrljig i Čuprene veoma bliske pogranične opštine a lovačka udruženja, lovišta kao i vrste divljači koje naseljavaju lovišta veoma slične.

–           Radićemo pre svega na zbližavanju i druženju lovaca kroz sabore lovaca ,organizovanje zajedničkih lovova, lovačkih zabava kao i na na razmeni iskustava vezanih za povećanje brojnosti divljači preduzimanju zajedničkih mera na povećanju brojnost divljači i zaštiti ugroženih vrsta kao i naseljavanje i izrada repro centara za određene vrste divljači, rekao je za Lovac prvi čovek svrljiškog lovstva Zlatko Rašić.

Za ovako ozbiljne poduhvate svakako će se raditi zajednički projekti dva lovačka udruženja i konkurisati preko evropskih fondova. Za ovakav zajednicki rad oba LU imaju podršku lokalne samouprave. Posle par sastanaka odrzanih u Srbiji i Bugarskoj krenulo se sa izradom jednog projekta vezanog za pograničnu saradnju u kome će učestvovati LRU “Midžor“ Čuprene sa Bugarske strane a iz Srbije LU ”Dr.Milenko Hadžić “ Svrljig i LU ”Minićevo“ iz Minićeva. Projekat je u fazi izrade a njegov završetak se očekuje do kraja 2015 god.

Krenulo se sa “lakim “ projektima a u fazi pripreme su i analize i pripreme za ozbiljnije projekte koji će se takođe odnositi na pograničnu saradnju i sa kojima će se konkurisati za fondove Evropske unije a koji će se odnositi na uzgoj i zaštitu fondova divljači a u planu je i izrada repro centara za pojedine ugržene vrste.

Z.Rašić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here