Subotica: Monografijom i svečanim skupom, u Subotici je obeleženo 150 godina organizovanog lovstva

1403

Na svečanosti koja je upriličena povodom značajnog jubileja prisustvovali su i najviši zvaničnici Lovačkih saveza Srbije i Vojvodine, predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine Aleksandar Milovančev i  pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Stanko Kosovac. Bili su tu i bratsko lovačko udruženje i crnogorskih Plužina kao i predstavnici bratskog lovačkog drštva iz Donjih Petrovaca kod Rume.

Davne 1860. godine pravo na lov u našem gradu nudilo se u zakup, a 1868. godine iskazani su prihodi od zakupa, od kada se računa početak organizovanog lovstva u Subotici. Značajan jubilej, čak vek i po lovstva, za predsednika jednog od najstarijih udruženja u Srbiji, Lovačkog udruženja „Subotička peščara“ Emila Čabarkapu, to je veliki ponos, ali i obaveza. Čabarkapa ističe da su lovci verni prirodi, pre svega životinjama.

Značajan jubilej bio je i povod za još jednu monografiju — „Vek i po u dosluhu sa prirodom“, koja predstavlja nastavak one iz 2003. godine, sada obogaćena novim istorijskim podacima i fotografijama.

Miodrag Radojčin, autor monografije, kaže da je pisanje ovog značajnog dela bilo veliki izazov, budući da on sam nije lovac. Kako ističe, lovci su često pogrešno shvaćeni kao ljudi koji iz zadovoljstva ubijaju divljač. Međutim, kako navodi Radojčin, oni rade mnogo na zaštiti prirode i očuvanju staništa, što se iz monografije može i videti. Delo je, kako ističe, istorijski i dokumentarno veoma vredno. Posebnu atraktivnost monografiji daju fotografije Radomira Perina-Raše, lovca sa foto-aparatom, koji na njima otkriva čudesan svet divljine u nestajanju u okolini Subotice.

 

 

 

 

 

Na svečanosti su uručene zlatna, srebrna i bronzana odličja Lovačkih saveza Srbije i Vojvodine a Lovačko udruženje  “Subotička peščara” uručilo je zaslužnim članovima i sponzorima Povelje za dorinos razvoja subotičkog lovstva. Zalužnim članovima uručeni su  zlatni, srebrni i bronzani rog srndaća.

Lovačko udruženje „Subotička peščara“ broji oko 600 članova, a kako ističu, tokom godine imaju 12 do 13 lovnih dana, dok ostatak godine provode posvećeni uzgoju i zaštiti životinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here