Šta znamo o čeličnoj sačmi

3309

 Poslednjih se godina u lovačkim krugovima  nadaleko i naširoko raspravlja o upotrebi “čelika” u lovne svrhe. U našem zakonodavstvu još ne postoje obligacione obaveze o upotrebi pomenutog punjenja. Još ne, ali je pitanje kada će. Zakoni EU su nam pred pragom i pitanje je vremena kada će mo i mi doći na udar takvih promena. U Evropi je u većini zemalja lov barskih ptica ograničen sa upotrebom čelicne sačme. Jer, svi znamo, olovo je vrlo toksično kada se razgradjuje u vodi. U svakom slučaju, u našim prodavnicama već susrećemo patrone punjene čeličnom sačmom  i mnogi lovci su probali da love sa njome.    

U nastavku će mo probati da odgovorimo i odgonetnemo pitanje svih pitanja: -” šta se dobija a šta gubi čeličnom sačmom”. Da odmah kažemo, olovo je superiornije jer  ima veću specifičnu težinu i podložno je deformitetu koje je poželjno kod odstrela određene vrste divljači. I tu sve počinje i završava. “Čelik” je kompromis na koji moramo da se navikavamo.

Pre svega, treba znati da je čelična sačma lakša od olovne. Takođe i tvrđa je. Analogno tome , u odnosu na olovo, u patronu je treba imati više / veći broj kuglica/ da bi dobili istu gramažu punjenja. Da bi dobili istu energetsku vrednost sačme od čelika /kao kod olova/, potrebna je veća početna brzina “čelika”  zbog manje specifične težine. Kada znamo ove osnovne podatke iz fizike jasno je sačiniti određene zaključke. Čelična sačma ima manji efikasni domet od olovne. Ako povećamo početnu brzinu “čelika”, u cilju povećanja dometa,  dobijamo sačmu koja perforira divljač, ranjava, povećava krvavljenje i ne postoji “pad u vatri”. Takođe, zbog nedostatka energetske vrednosti, ako povećamo količinu čelične sačme u patronu, dobijamo jako loš posip u vidu velikog broja perifernih zrna jer je se “čelik” lakše karambolira od olova…Znači nema ništa od gušćeg posipa? Pa čemu onda čelična sačma?

Da sve nije tako crno kao što izgleda, pobrinuli su se testovi, iskustva i praksa. “Čelik” može biti sasvim dobar metak ukoliko ispostujemo neka pravila. Uobičjenu olovnu municiju kal.12, u 34 grama, možemo zamenuti čeličnom, sa istim učinkom, ali u patronu od 30grama i sa manjom početnom brzinom. Iako izgleda van pameti, čelična sačma u patronu kal. 12 “radi” najbolje u gramaži od 28-30 grama, početne brzine oko 375m/s. “Čelik” postiže bolje rezultate u pucanju na barske ptice /uvis/ nego na zeca /horizontalno/ jer gravitacija ide u prilog “čeliku” jer jednostavno, manje penetrira. Ali avaj… I dalje je čelična sačma sa manjim efikasnim dometom od olovne. I tako…

Do tada, uživajmo u olovu dok još možemo.

Predrag Đurđev  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here