PAMETAN IZBOR OPTČKOG NIŠANA

5128

Piše: Rajko Krnić, dopisnik iz Australije

Odlučiti se koju optiku kopiti je verovatno jednako teško koliko i sakupiti novac za nju. Te precizne stvarčice zahtevaju dosta rada i znanja a njihova cena nije zanemarljiva. Često se dešava da optika i nosači koštaju više nego sama puška na koju su montirani.
U današnje vreme izbor je veliki i proizvodi na tržištu variraju u ceni i kvalitetu.
Pri izboru optike treba poći od uslova u kojima će biti korišćena kao i  uvažavanje činjenice koja će se divljač loviti. I teren na kojem se ta divljač lovi je vrlo važan elemenat pri izboru i odlučivanju šta kupiti.
Nesumnjivo da je čistoća slike koju će određena optika omogućiti u različitim uslovima najvažniji faktor pri odluci i izboru.
Posle toga dolazi njegova izdržljivost, otpornost na udare i atmosferske prilike.
Da je to sve, bilo bi više nego jednostavno ući u radnju, rešiti se svote kojom razpolažemo i izaći sa optičkim nišanom pod rukom.
Dileme počinju već pri izboru uvećanja, dijametra kućišta, objektiva, oblika končanice.
Gde je dilema tu su i velike šanse za grešku.
Velika brojke koje označavaju uvećanja ispisane na kućištu optičkog nišana i podižu mu cenu za “još koji mesec” ne znače i najbolje rešenje za budućeg vlasnika.

Pođimo i  suočimo se sa stvarnom situacijom

Prosečan lovac u lovu na srneću divljač naoružan lovačkim karabinom .
U većini situacija daljina pucanja je u okviru 50-150m.
Uglavnom sa čeke, dakle sa mogućnošću korišćenja naslona i dovoljno vremena za procenu udaljenosti i ugla.
U ovom slučaju preporučljivo je imati optiku varijabilnog uvećanja jer će lovac u takvoj, manje stresnoj situaciji imati više vremena za podešavanje uvećanja koje ce omogućiti najsigurnije nišanjenje.
Obzirom da se uglavnom radi o olučenim cevima kalibara između 6 i 8mm čija zrna donose više nego dovoljno energije, optički nišan sa varijabilnim uvećanjam od 3-9x je najoptimalnije rešenje.
Kućište dijametra 25mm i objektiv od minimalno 40mm u prečniku će i u lošijim vremenskim uslovima i kod optičkih nišana prosečnog kvaliteta “pustiti” dovoljno svetlosti i omogućiti dovoljno čistu sliku za siguran plasman zrna.
Takvi optički nišani su prosečne težine i gabarita i sigurno neće narušiti balans oružja namenjen za tu vrstu lova.
Svakako, uvećanje i dijametri nisu ključni faktori koji ce u fokusu stvoriti kristalno čistu sliku.
Stakla (leće) su ta koja odlučuju ..ne samo o čistoći nego u pravilu i o ceni optičkog nišana.
Druga kategorija su optički nišani sa fiksnim, nepromenjivim uvećanjem. Mlađe generacije sve češće zaziru od njih smatrajući ih prevaziđenim, mada većini ne ostaje drugo da posle kupovine karabina u većem kalibru, za lov krupne divljači ipak montira i jedan takav optički nišan.
Ako je nemogućnost menjanja uvećanja mana onda je to jedina mana ovakvog optičkog nišana, sve ostalo su prednosti.
Korišćenjem takvog nišana nakon određenog vremena lovac podsvesno memoriše “sliku” u smislu veličine vidnog polja i prezentacije mete u njemu bez obzira da li je meta u pokretu ili ne. Zašto, zato što ima samo to uvećanje i tu određenu i nepromenjivu širinu  vidnog  polja. To je jedan od razloga zašto je većina vojnih i policijskih optika nepromenjivog uvećanja. Brže i lakše uočavanje i poravnavanje za ciljem je na strani ovih optika.
Nije pravilo ali uglavnom su  dijametri objektiva su kod njih manji nego kod onih sa promenjivim uvećanjem. I ukupna dužina i težina im je manja. Više nego poželjno jer se uglavnom montiraju na teške puške velikih kalibara.
Uvećanja ovih optika su najčešće 4 ili 6x. Pvenstvena namena ovakvih nišana je u lovu pogonom gde je vidljivost zbog konfiguracije terena i flore smanjena. Naravno i  kada se očekuje gađanje divljači u pokretu.
Koriste se i u lovu na opasnu divljač kada  se vreme za  reagovanje meri brzinom misli i refleksa, a siguran pogodak je garancija za sledeći izlazak u lov i ostajanje na spisku za večeru u kampu.
Treća grupa u ovoj prilično gruboj podeli su optički nišani velikih promenjivih uvećanja namenjeni gađanju na ekstremne udaljenosti.
Koriste se ili u streljaštvu ili u lovu na manje predatore i štetočine.
U ovom slučaju se od optičke naprave trazi maksimum u svakom pogledu.
Količina svetlosti koju ce propustiti je važan faktor jer se većina takvih lovova dešava u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim časovima kada je vidljivost smanjena, a i onako mala meta često biva zaklonjena travom  grmljem.
Mada dobar strelac može postići zavidne rezultate i uz manja uvećanja u ovoj disciplini bi trebalo imati u najmanju ruku broj 12 na indikatoru uvećanja. 14 ili  16 su poželjniji i verovatno sasvim dovoljni, mada uvećanja od 20 i više puta postaju sve učestalija na ovim optikama.
Težina i dužina ovih nišana nisu zanemarivi. Gotovo je izvesno da će ozbiljno narušiti balans oružju na koje su montirani. Koliko je izvesno toliko je i nevažno jer je gađanje iz ruke u ovakvom lovu i sa ovakvom opremom retkost. Nogari ili dobar  naslon su neminovnost i potreba u kada se uzme u obzir  udaljenost i veličina mete.
Dosta proizvođača optičkih nišana ovu vrstu opreme i  elaborira sa dodatnim atributima kao što su paralaksa, taktičke končanice i mogućnost korekcije končanice po uglu i pravcu.
Veoma korisne stvarčice ali nikako preporučljive za nekoga ko se prvi puta sreće sa optičkim nišanima. Zbog relativno komplikovane  upotrebe i neophodnog predznanja da bi se iz njih izvukao maksimum, neiskusnom i neupućenom strelcu će doneti više frustracija nego zadovoljstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here