Savino Selo: STVARAJU NAJBOLJU LOVNO-TURISTIČKU DESTINACIJU U VOJVODINI

2305

DSC_0111Lovačko društvo „Fazan“ u  Savinom Selu postoji od 1946 godine kada je osnovano dolaskom kolonista, ponajviše iz Crne Gore, iz Berana i Andrijevice. Naravno stigli su i sa drugih strana, tek u Savinom Selu danas složno živi čak 17 nacija. Savino Selo je danas  po veličini srednje bačko selo sa nešto više od 3000 stanovnika. Lepo uređeno i sređeno, u selu postoje svi kulturni i drugi sadržaji za normalan razvoj i život.  U tom oplemenjivanju i na ponos svog mesta značajna doprinos daju i lovci Lovačkog društva „Fazan“. Rade u okviru Lovačkog udruženje „Vrbas“ iz Vrbasa. Vrbas je inače administrativni ili opštinski centar za ovo područje.

Koliko daju doprinosa razvoju sela govori dovoljno podatak da su lovci Savinog Sela u osnovnoj školi formirali lovačku sekciju jer treba stvarati podmladak, imaju predivan lovački dom sa klubom lovaca a na obodu sela kupili su „Ćeranića salaš“  sa dva hektara zemljišta na kome je pored dela poljoprivrednog zemljišta i deo pod voćnjakom, čak 450 stabala, ponajviše šljive.

DSC_0078

  • Salaš smo kupili sa jasno definisanom vizijom da ovo postane proizvodni centar za fazansku divljač i u nastavku ispuštanjem iste na sopstveni poligon za lov fazana povećamo lovno-turističku ponudu našeg društva, udruženja u celini ali i da afirmišemo sopstveno selo kao dobru turističku destinaciju, započeo je za naš list Miodrag Šoškić, dugogodišnji predsednik Lovačkog društva u Savinom Selu.

Za tako ambiciozan projekat zaista postoje sve predispozicije, imaju 6200 ha lovno-produktivne površine, imaju zaista retko dobro uređen poligon za lov fazana, i naravno salaš sa vlastitom proizvodnjom fazana.

DSC_0104

  • Započeli smo proizvodnju fazanske divljači u onoj količini koja je potrebna da podmiri isključivo naše potrebe a to je oko 3000 fazanskih pilića. Tehnološki smo upravo tako i učinili i sa 100 jedinki u matičnom jatu to i dobijamo. Izgradili smo savremenu volijeru za odgoj fazanskih piliča koja omogućava da tehnološki dobijemo vrhunskog fazana za lov. Naravno, u perspektivi i skoroj budućnosti da se „Ćeranića salaš“ renovira i dovede u funkciju da na njemu mogu boraviti strani gosti, turisti. U ozbiljnim pregovorima smo sa italijanskim partnerima da se to Projektna dokumentacija za dovođenje zgrade salaša u funkciju je urađena i sad je sve na investitorima. Poznavajući ljude iz Italije mislim da će vrlo brzo doći i do realizacije projekta, kaže Šoškić.

Lovište kojim gazduju je ispresecano kanalskom mrežom tako da preko cele godine ima vode. To je uz rad na prihrani i čuvanju obezbedilo da se i fond srneće divljači popravlja.

  • Uz vodu koje ima na površini praktično cele godine uspeli smo da merama pojačanog čuvanja i priihrane povećamo brojnost srneće divljači ali i zeca koji je bio u strahovitom opadanju. Naravno nije to još uvek željena brojnost ali je dobro da beležimo rast. Uz ovakve tendencije i plan oko privođenja salaša nameni turističke valorizacije mislimo da će mo stvoriti sve uslove da Savino Selo postane kul lovno-turistička destinacija u Vojvodini, zaključio je razgovor za naš list Miodrag Šoškić, predsednik Lovačkog društva „Fazan“ u Savinom Selu.

DSC_0082Nema razloga da i ne bude tako jer poznavajući ljude u tom selu, vredne, radne i poštene, uspeh se jedino i može očekivati. U to smo se uverili kada smo posetili njihovu radnu akciju na izgradnji nadstrešnica  u voljeri na „Ćeranića salašu“.

U međuvremenu, dok traje sređivanje salaša, lovci Savinog Sela pozivaju sve one koji vole dobar lov da posete njihov poligon i oprobaju se u predivnom i dobro organizovanom lovu na fazana. Kako stoje stvari, vredi i treba doći.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here