Republički hidrometeorološki zavod: ČEKA NAS BLAGA ZIMA

1602

Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Bar tako prognoziraju meteorolozi. Oni najavljuju da će ove zime najniža temperatura biti minus šest stepeni i to na planinama.
Teško da ćemo ove zime praviti sneška, osim naravno ako nismo na planini
Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republičkog hidrometeorološkog zavoda ova zima će biti blaga.

Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana.

Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki.

Po prognozi možemo očekivati samo osam do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.
– Srednja maksimalna temperatura u toku predstojeće zime se očekuje u intervalu od pet do osam stepeni u nižim predelima, a u višim od jedan do četiri. Srednja minimalna temperatura se očekuje u intervalu od minus dva do jedan u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje u intervalu od minus šest do minus tri stepena Celzijusa – objašnjava Ana Savović iz Nacionalnog klimatskog centra RHMZ -a.

Što se tiče padavina, po prognozi ovog centra nije moguće znati tačno kada možemo očekivati sneg, ali se najvljuje da će količina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prosečna. Procenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana. Po svemu sudeći ovo će biti jedna od blažih zima.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here