Први случај у Србији: Од подмукле болести коју преносе лисице оболела жена у Срему, жариште у околини Ирига

469

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – 

У Србији је забележен први случај оболевања човека од мултилокуларног ехинокока, паразита који преносе лисице. Та болест, која се појавила у Срему, а коју су открили новосадски стручњаци, најчешће напада јетру, и веома ју је тешко потврдити, јер инкубација може да траје годинама. Лекари позивају ловце и повртаре на опрез, јер су они најугроженији.video icon

Сви симптоми, које је имала 67. годишња жена из околине Сремске Митровице, код које је откривен паразит, указивали су на туморску промену, те је оперисана на Клиници за абдоминалну и ендокрину хирургију Клиничког Центра Војводине. Патохистолошким налазом утврђено је да је реч о мултилокуларној ехинококи, подмуклој болести коју преносе лисице.

дивље, зивотиње, ловна, лисица, 12Извор: РТВ (Јарослав Пап)

“Лисичја ехинокока на човеку расте пре свега на јетри и то као малигни тумор и зато су први пацијенти под сумњом да имају тумор прегледани и тако је тек постављена дијагноза код њих“, истиче Проф. др Душан Лалошевић, професор Медицинског факултета у Новом Саду.

Мултилокуларна ехинокока, је мала пантљичара, која најчешће напада јетру, али може да метастазира и на друге органе. Инкубација може трајати и годинама, до појаве првих симптома, а уколико се не уклони на време, може доћи до смртног исхода. Претпоставља се да се пацијенткиња заразила из земљишта, које је било контаминирано лисичијим изметом.

“Она јесте из општине Сремска Митровица, међутим из једног насеља у тој општини, и управо људи који раде на периферији насеља, који се баве повртарством, они су изложени, јер голим рукама плеве земљу, окопавају итд., и онда ако не оперу руке после тога могу да се инфицирају, јер свугде около, па чак и у урбаним насељима су лисице“, рекао је Проф. др Душан Лалошевић, професор Медицинског факултета у Новом Саду.

Професор Лалошевић напомиње да у Банату и Бачкој, лисице за сада нису масовно заражене, а да је жариште мултилокуларне ехинококе у Срему, пре свега у околини Ирига. Он апелује на ловце да буду опрезни у контакту са тим животињама, на исти начин као и када је реч о беснилу.

“Лисице када се одстреле, не треба хватати голим рукама, увек у рукавицама, запаковати прописно и однети у лабораторију на анализу. Та болест није непозната, али до сада никада није регистрована у Србији, а будући да се не преноси са човека на човека, не постоји бојазан од епидемије“, истиче Проф. др Душан Лалошевић.

Izvor: https://www.rtv.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here