LOV U PLANINI, LEPOTA, ADRENALIN

608

Piše: Ferenc Irmenji

Lov u planisnkim lovištima je vrlo atraktivan, izazovan ali i vrlo naporan. Od lovca iziskuje puno znanja, veštine, kondicije. Bez obzira koja vrsta divljači se lovi ovaj lov donosi mnogo adrenalina ali ostaje  zauvek duboko urezan u sećanju svakoga ko se jednom usudio da krene i lovi u planinskim bespućima. Naravno u ovaj lov spada i lov na divokozu. Novembar je, vreme parenja ove predivne divljači pa otuda i interesovanje za ovu temu.

Kroz naše i svetske vrhove od Prokletija, Tare, – Alpi – Kamčatke – Azijskih planina i vrhova Severne Kanade najuspešnije i komotnije sam se proveo u odelu našeg proizvođača UNO-MARTIN iz Šapca, tzv. Gore-tex kompleta, mada sam koristio i drugu odeću poznatih svetskih proizvođača. Kada se čovek oznojen pojavi na vrhu planine gde obično duvaju jaki vetrovi, treba da se promeni odeća na suvu odeću i čarapu. Rezervna kapa uvek mora biti jer vetar može da se poigra sa lovcem i odnese šešir u koju provaliju …

Jako je bitna uvek suva obuća -lagane bakandže za planinu tipa Gore-tex, a ako ima snega obavezno zaštitnik za noge tzv. „karnašne“ da sneg i voda ne uđu u obuću. Od dosta korišćenih obuća meni su se najbolje pokazale Meindel- Austrija.

Takođe važni delovi opreme su zaštitne naočari protiv sunca i vetra, kao i lagana čuturica sa vodom i jedna manja da se nađe nazdraviti. I ne zaboravite fotoaparat.

Bitan deo opreme je dvogled minimum 7x povećanja a za pratioca po mogućnosti spektiv. Najbolje su se pokazali proizvodi Swarovski, Zeiss, Leica povećanja 10 x40 ili 50. Nije na odmet da se nađe daljinomer, od gore navedenih artikala, u novim tipovima već postoji ugrađeni daljinomer. Međutim, ja u svojoj praksi nikada nisam koristio daljinomer, nego sam se pouzdao u svoju slobodnu procenu daljine i lovačkim instinktom i sa korekcijom sam uputio zrno na pravo mesto. Kada se ide na više dana, obavezno se nosi lagana vreća za spavanje i podmetač.

Veoma bitan deo opreme je lovački štap, tzv. Zielstock, koji pomaže pri hodanju i savlađivanju teških predela i pomaže po potrebi kod nišanjenja divljači, kao i transporta divljači. Isti mogu biti od drveta ili veštačkog materijala sa mogućnosti sklapanja.

Sve ovo je jako puno čak i napisati pa i nabaviti – ali sve ovo treba da bude u ruksaku i u opremi lovca jer bez ovoga na visokim vrhovima nema uspešnog lova a bogamu ponekad i preživljavanja.

Lovačko oružje – kalibar, zrno i optički nišan.

Prvo i osnovno pravilo je da se sa svakim dobro upucanim oružjem olučenih cevi koji lovac poseduje i sa kojom lovi i ostalu divljač (naravno poštujući zakonske minimume) u koje ima poverenje – može da se ulovi i visokoplaninska divljač. MEĐUTIM lov divljači na visokoplaninskim vrhovima nameće posebne uslove tako i traži posebnosti kod izbora oružja kalibra vrste municije i optičkog nišana.

Za planinske lovove svi svetski poznati proizvođači oružja prave specijalno lagane puške. Odlika ovih oružja je primenjivanjem najsavremenije tehnike i tehnologije smanjiti težinu oružja na racionalni minimum. To se odnosi kako na metalne delove tako i na kundake. Za metalne delove se kao najnovija dostignuća koriste titanium a za kundake lagana drva, sintetika i grafit.

Ipak su najpopularniji lovački karabini repetirke i tzv. Kipp Lauf – lovačke kuglare jednometke – prelamače. U Alpima se koriste i tzv. Bergstuzen – puške bok dvokuglare sistema velika kugla/mala kugla. Ove su zbog toga popularne što služe: jača kugla za visoku divljač teže telesne težine, dok mala kugla za ostrel mrmota, malog i velikog tetreba i sitnih štetočina.

Optički nišani koji se koriste u visokoplaninskim lovovima moraju imati minimum 6 puta povećanje i 40 do 50 mm prečnik objektiva, preporučuje se tzv. aluminijska konstrukcija zbog uštede na težini. Najviše se koriste od evropskih proizvođača Swarovski, Zeiss, Kahles itd. 2,5 – 10 x 42 i 3-12 x 50 i sl. Od američkih se najviše koristi Leupold, Reedfield, koji su obično snabdeveni sa tzv. spravom pomoću koje se utvrdi i daljina i vrši korekcija na končanici.

Prilikom izbora kalibra treba uzeti najpre u obzir da se uvisokoplaninskim uslovima najčešće puca preko 200 metara, najčešće do 300-400 metara a u lovu na planinske ovnove na vrhovima iznad 4.500 metara i na veće daljine,

– treba znati da je na velikim visinama vazduh mnogo ređi pa se na osnovu toga menja balistička putanja projektila,

– da je planinska divljač snažna (znači treba prilagoditi izbor kalibra, težinu i vrstu zrna prema težini divljači,

– treba se opredeliti za brza zrna, da se što više smanji dejstvo „KOSOG HITCA“,

– treba izabrati projektil špicast koji dobro leti a da je visokorazantan, da

trenutno zaustavi divljač u slučaju dobrog pogodka – ovo je bitno zbog toga što prilikom bežanja ranjene divljači ona obično pada sa velikih visina – razbija se trofej, uništi se životinja i u dosta slučajeva lovac ne može do lovine zbog opasnih predela gde divljač dospeva nakon survanja od mesta nastrela ili pobegne zbog lošeg pogodka.

Na području Alpa i na tzv. nemačkom govornom području najpopularniji kalibar je bio i ostao 6,5 x 57 a u prelamačama 6,5 x 57R. Ali pravi alpski kalibar je 6,5 x 68 (6,5 x 68R), a sada relativno mladi kalibar 6,5 x 65 (6,5 x 65R). Odlika ovih kalibara je veoma položena putanja zrna težine 6 grama na divokoze a težine 8,2 grama na kozoroge i planinske ovnove. Karakteriše ih veoma mali pad zrna na 300 metara, 10-20 cm.

Od srednjih kalibara se koristi tamo najpopularniji tzv. univerzalni kalibar 7 x 64 sa lakšim zrnima cca. 8-9,1 gr.

Jedan deo lovačke elite pored 6,5 x 68 koristi ikalibar 5,6 x 66, 7 x 66 i 7 x 75R VON HOFE super expres.

Novija generacija kalibaraje 6 x 62 (6 x 62R) Freeres.

Moramo napomenuti da je uvek pored ovih kalibara bio i ostao neprikosnoven 8 x 68S sa lakšim zrnima 11,7-12,1 gr

Evropski lovci ne žele prihvatiti činjenicu da su tzv. američki kalibri napravili veoma oštru konkurenciju za lov visoke planinske divljači gore navedenim kalibrima i zrnima.

Najmanji i najpopularniji je i za naše lovce dobro poznati 243 WINCH (6,2 x 51) koji je osvojio najveći broj lovaca na divokoze, za njim sledi:

– WINCH 270 i REM 25-06 od kojih je prednji najzastupljeniji planinski kalibar u Americi,

– sa njim od jačih metaka popularnost deli 7 mm REM – MAGNUM,

– veliki broj američkih lovaca na planinske ovnove u celom svetu koristi kalibar

300 Weatherby magnum (stonesheep, dall sheep, argali, Marko Polo argali itd.), – ali ipak u Severnoj Americi najviše lovaca se koristi i svoj dobar 30-06 i 300 Winch magnum za planinske lovove,

– naravno svi Weatherby kalibri su namenjeni za lov divljači na velikim daljinama,.

Danas se na svetu proizvodi niz veoma efikasnih specijalnih kalibara za daleko pucanje i za to odgovarajuće lagano specijalno oružje.

Tako za široke mase u Americi sada osvajaju teren odn. tržište tzv. Short Magnumi – WSM CONCEPT, među njima najpopularniji 270 VSM i 300 VSM. Odlika ove municije jeste kraća i deblja čaura i veoma dobra putanja zrna.

Nakon ovog velikog izbora svetske ponude ipak da se vratimo na naše iskustvo: najviše divokoza sam uspešno lovio i lovim sa kalibrom 243 Winchester sa puškom Stejer Mannlicher – optika Swarovski 6 x 42,

– planinske ovnove i kozoroge sa 8 x 68S Mauzer optika Swarovski 1,5-6×42 a u Severnoj Americi 7 REM MAGNUM i 300 WINCH MAGNUM, koristim dvogled 7 x 42 Svar.GA.

Međutim, više puta sam pokazao i na Prokletijama da se divojarac sa velike daljine može uspešno loviti i sa 8 x 57 JS – popularnim „osmakom” uz malo korekcije.

           A da mi je birati – sanjati: KIPP-LAUF, FERLACH – JOHAN FANZOJ kalibar 6,5 x 65R

Dobar pogled Vaš Ferenc Irmenji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here