Провера ловачких карабина за лов на високу дивљач: „ЛОВАЦ НА ЦРТИ“ 2017.

2094

 Победник ловац Дарко Ненадовић из Лазаревца

У организацији Националне асоцијације за оружје Србије и Ловачког савеза Србије, у недељу 09.04.2017. године, на стрелишту „Тамнава“ код Лазаревца, одржана је традиционална манифестација, (11. по реду), „ЛОВАЦ НА ЦРТИ“. У оквиру манифестације одржано је предавање о безбедном руковању оружјем у лову и турнир у гађању из ловачких карабина. Мета је била силуета срндаћа у природној величини, на даљинама од 100 и 150 метара и у сваку се гађало са по три метка из стојећег става са наслона.

Ловце, госте и домаћине на стрелишту поздравила је председница НАОС-а мр Зорица Суботић, истакавши задовољство што се ловци из године у годину одазивају у све већем броју и постижу све боље резултате, што им је и овога пута пожелела. Потом је Малиша Марковић, човек са 50 година ловачког и стрељачког стажа (између осталог и европски победник у стрељачком вишебоју) одржао краће предавање о безбедном руковању оружјем у лову. Указао је да се несреће у лову дешавају најчешће због брзоплете одлуке да се гађа у „дивљач“ која није добро уочена па се касније испостави да то и није била дивљач. Такве грешке су недопустиве у лову. Такмичарима је пренео и неколико битних поступања приликом гађања у мету којима се постиже добар резултат. Генерални секретар НАОС-а Душко Илић је подсетио је учеснике да су најважнији циљеви манифестације едукација о безбедном руковању оружјем у лову и провера исправности и упуцаности ловачких карабина а тек потом и само надметање у стрељачкој вештини. Дао је и неколико важних информација у вези новог Закона о оружју и муницији, које се односе на обавезе власника оружја да у датом законском року морају да изврше замену оружних листова. У име Ловачког савеза Србије ловце је поздравио Родољуб Хаџи Ценић пожелевши им што боље резултате у гађању.

 

Овога пута на ватрену линију је изашло 69 ловаца из свих крајева Србије.

Најуспешнији стрелци ловачким карабином постигли су следеће  резултате:

  1. Дарко Ненадовић (Лазаревац)———————————–59/60+8+5 кругова, са ловачким карабином марке „Застава“, кал. 22-250,
  2. Мирослав Чуквас (Нови Бановци)——————————59/60+8+0 кругова, са ловачким карабином марке „Застава“, кал. 223 Ремингтон и
  3. Миодраг Панчић (Велика Плана)—————————-59/60+4 кругова, са ловачким карабином марке „Застава“, кал. 8х57.

 

До коначног пласмана се дошло распуцавањем између четири ловца која су имала по 59 кругова. Четврто место је заузео Дејан Кузмановић из Пудараца (Гроцка). Најуспешнији је био Дарко Ненадовић. Распуцавање је било у кружну мету на 100 метара и гађало се једним метком стојећим ставом без наслона.

Међу такмичарима била је једна дама – ловкиња која је постигла завидан резултат од 56 кругова:

  1. Данијела Богдановић (Лајковац)———————————–56/60 кругова, са ловачким карабином марке „Застава“, кал. 8х57.

 

 

 

По традицији, одржано је и такмичење у прецизном гађању из пиштоља и револвера на 25 метара.

Од 37 учесника на овом такмичењу најуспешнији су били:

РЕВОЛВЕР:

  1. Дамјан Арсић (Топола)———————————95/100 кругова, револвер ЗКР М551, кал. 38 спец,
  2. Давор Петровић (Београд)————————–93/100кругова, револвер ЗКР М551, кал. 38 специјал.
  3. Небојша Поповић (Београд)————————–86/100 кругова, револвер „Колт Питон“, кал. 357.

ПИШТОЉ:

  1. Душко Илић (Барајево)————————-90/100 кругова, пиштољ „Застава ЦЗ 99“, кал. 9 мм ПАРА,
  2. Давор Петровић (Београд)———————87/100кругова, пиштољ „Збројовка Шедоу“, кал. 9 мм ПАРА.
  3. Милан Вуковић (Београд)——————85/100 кругова, пиштољ „Збројовка Шедоу“, кал. 9 мм ПАРА.

Поред пехара и диплома победници су освојили и робне награде од дародавца, реномираних фирми за промет ловачког и спортског оружја и опреме „Снајпер“, „Каприоло“ и „Арсенал“ из Београда.

Ловци, чије оружје није било прецизно, искористили су прилику и упуцали своје карабине од стране стручњака на стрелишту „Тамнава“. Стрелиште је отворено сваког дана (и суботом и недељом) од 07-15 часова, а располаже полигоном за карабин до 150 м, покретном метом дивље свиње на 50 м, аутоматским трап стрелиштем и 25 метарским стрелиштем за кратко оружје. Све набројано је у пуној функцији а групе се могу најавити на контакт телефон стрелишта 011/8161799.

Добар поглед и до виђења следеће године на истом месту.

Душко Илић

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here