POZIVAMO VAS NA „LORIST GRAND SHOOTING CUP“

3650

takmičenjeRedakcija Nacionalnog lovačkog magazina „Lorist“  organizuje straljačko takmičenje iz gadjanja lovačkim karabinom pod nazivom

LORIST GRAND SHOOTING CUP 2016.

Takmičenje će se održati u subotu, 17. septembra 2016. na strelištu „Tamnava“, Cvetovac – Veliki Crljeni, /poznatije kao strelište Kopovi/ sa početkom u 08.30 časova.

 

 

Lokacija Strelišta:

Strelište se nalazi  na 2km. od magistralnog puta Ibarska magistrala u Velikim Crljenima, gde se na kružnom toku na Ibarskoj Magistrali skreće levo ili desno u zavisnosti iz kog pravca se dolazi na strelište. To je ujedno i regionalni put  Veliki Crljeni – Obrenovac. Koordinate strelišta su: 44. 29. 16. N  i  20. 15. 21. E

Opšte propozicije:

Svaki prijavljeni takmičar mora biti stariji od 18 godina i mora biti registrovani lovac. Gadja se lovačkim karabinom /ožljebljena cev/, daljina gadjanja je 150 metara, stav ležeći, pojedinačno i ekipno. Puca se proba od 10 minuta /neograničeni broj metaka/ i meč nastup 10 minuta sa 10 metaka. Mete su standardne „pištoljske“ dim. 500×500, crni krug iznosi 200mm, centar-desetka iznosi 50mm. Jedan krug je 25mm. Puca se po principu „jedna puška-jedan strelac“ što znači da dva takmičara ne mogu pucati istom puškom. Osim ako učestvuje neka Dama lovac koja može koristiti pušku svog pratioca. Plasman se odredjuje na osnovu broja ubijenih krugova. Probno pucanje se donosi na uvid takmičaru. Pucanje u tudju metu se penalizuje oduzimanjem najboljeg pogodka. Rok za eventualni protest je 20 minuta po uvidu u metu. Ekipni rezultati se sabiraju iz pojedinačnih rezultata takmičara koji su prijavili-čine ekipu. Ekipu čine tri člana.

Spotovanje i „coaching“ je dozvoljen samo tokom treninga. Tokom pucanja za meč je strogo zabranjen i povlači diskvalifikaciju takmičara. Nepravilno, opasno  rukovanje oružjem i ne pridržavanje pravila o bezbednosti povlači diskvalifikaciju.

Puška:

Svaka puška koja učestvuje na takmičenju mora biti uredno registrovana. Dozvoljena je upotreba bilo koje serijske puške, bilo kog sistema, bilo kog kalibra sa centralnim paljenjem.Kalibar koji se puca mora biti serijski i mora ga praviti barem dva proizvodjača oružja na svetskom nivou.Težina puške je ograničena na 4670 grama, debljina na ustima cevi je ograničena na 17.3 mm. Maksimalno dozvoljena dužina cevi iznosi 650 mm.

Podkundak puške ne sme biti širi od 50mm u delu naleganja na prednji naslon. U težinu puške ulazi optika, montaža, remnik /ukoliko se koristi pri pucanju/,kao isvi ostali montirani dodatci ukoliko se koriste pri pucanju /podesiva obrazina, predjice, štitnik za sunce na optici i sl. Može se koristiti svaki kalibar koji nije veći od cal. 375 (unutrašnji prečnik cevi – prečnik preko polja najviše 0.375 ili 9.53 mm).Nije dozvoljena upotreba kompezatora trzaja, gasne kočnice, integralno portovanje i sl.

Nišani:

Dozvoljena je upotreba svih tipova i sistema za nišanjenje koji su integralno spregnuti – namontirani na pušku uključujući i optički nišan. Dozvoljeno je gadjane sa maksimalnim uvećanjem od 12x. Ukoliko optika poseduje veće uvećanje od 12x, tokom gadjanja se mora fiksirati /komisijski „zapečatiti“/ na 12x. Dijametar objektiva optike ne sme biti veći od 56mm. Nisu dozvoljeni opto-elektronski uredjaji koji sami vrše korekciju končanice.

Municija:

Može se koristiti bezbedna municiju bilo kog proizvodjača samo sa centralnim paljenjem. Obavezna je upotreba deklerisanih lovačkih zrna, bilo kog proizvodjača, ali samo u verziji soft point ili plastic point vrha. Nisu dozvoljena za upotrebu takmičarska /match/, FMJ, pancirna, traserna, eksplozivna ili zapaljiva zrna ili bilo koja druga koja mogu biti ne-bezbedna za korisnika, okolinu ili tok takmičenja. Dozvoljena je bilo koja težina zrna u kalibru koji puca takmičar.

Stav za gadjanje:

Stav za gadjanje je ležeći i puca se sa ramena takmičara. Dozvoljena je upotreba samo jednog, prednjeg “mekog” naslona /na podkundaku/ u vidu vreće sa peskom, brik soft naslon, meko punjenog ranca, smotanog ćebeta, ležaljke, tipski punjenog medijom “bag” naslona i sl. Dozvoljena  je postavka podloge na kojoj se leži, max. dimenzija 1220×2440 mm. Podlogu za ležanje obezbedjuje takmičar i donosi je sa sobom. Remnik se može koristiti u sprezi sa osloncem /ali njegova masa mora biti uračunata u ukupnu masu puške/. Kao zadnji oslonac se može koristiti jedino ruka sa ili bez rukavice.Ispod ruke se može postaviti bilo koji podmetač u cilju regulisanja visine prihvata Zadnji deo kundaka puške i pištoljski rukohvat ne smeju se oslanjati direktno na tlo ili bilo koju tvrdu podlogu osim na šaku-ruku.

Satnica:

Prijava takmičara od 08 -11 časova. Naknadne prijave se neće uzimati u obzir. Tehnički pregled i merenje oružja počinje u 8.30 časova. Razgovor sa takmičarima počinje u 9.15 časova. Početak takmičenja počinje u 9.30 časova. Dodela nagrada je predvidjena za 14.30 časova.

Nagrade:

Nagrade su u vidu odličja. Za postignuti plasman na prva tri mesta dodeljuju se pehari i plakete. Pobednik dobija veliki prelazni pehar. Za četvrto i peto mesto se dodeljuju medalje i plakete. Za prva tri mesta u ekipnom takmičenju se dodeljuju pehari a svaki član ekipe dobija medalju i plaketu. Pehar i plaketa se dodeljuje za takmičara koji ima najbolju grupu pogodaka. Takodje, plakete i medalje će dobiti najmladji i najstariji učesnik koji obezbedi bilo kakav plasman. Svi registrovani takmičari dobijaju “T-shirt” prigodnu majicu sa obeležjem takmičenja.

Kotizacija:

Kotizacija za takmičare iznosi 1.200 dinara. Dame, takmičarke, ne plaćaju kotizaciju. Za prijavu ekipa se ne plaća kotizacija.

Ostalo:

Nakon završetka takmičenja je obezbedjen besplatan ručak i salata za sve registrovane učesnike u bašti restorana strelišta. Piće nije uračunato u kotizaciju i plača se posebno od strane učesnika /ukoliko ga konzumira, naravno/. Na strelištu se može nabaviti/kupiti municija za cal. 30-06 i 8×57 proizvodjača PPU. Možda i za još neki kalibar ali to treba proveriti na tel. strelišta 011/8161-799 ili 069/8525-930

Prijave:

Maksimalni kapacitet nastupa za dan takmičenja iznosi 60 takmičara. Blagovremene prijave možete poslati na mail: pedja.swift@gmail.com ili se registrovati na dan takmičenja na strelištu “Tamnava” najkasnije do 11.00 časova. U prijavi treba te navesti: ime i prezime, broj lovne karte, datum rodjenja, kalibar kojim će te pucati. Prilikom dolaska na takmičenje sa sobom trebate poneti ličnu kartu, oružni list i lovnu kartu. Oružje i municija se podrazumevaju.

 

Kontakt:

Predrag Djurdjev,

Direktor meča, LORIST GRAND SHOOTING CUP-a 2016.

060/ 6432-224, mail: pedja.swift@gmail.com

Office-Redakcija:

Jeremija Trifunović

060/ 6432-222 mail: loristns@gmail.com

Dodatne informacije na sajtu: http://www.lorist.co.rs/forum/index.php?topic=8095.0

 

6 KOMENTARA

  • Ne samo domaćeg, već svakog sa tom dimenzijom. Više-manje sve varnint puške. U tome je i poenta. Pored svega, sa iole solidnom optikom 808 je i teža od predvidjene težine propozicijama takmičenja. Ovaj kup ne favorizuje varmint puške, puca se na kratkoj distanci i 95% lovačkih karabina iz Srbije se uklapa u navedene propozicije. Zatim, 808 i 07 match su iste puške i relativno imaju sve identično osim kundaka a u osnovi su sportske puške. Puno takmičara sa njima puca LR u okviru takmičenja za dalekometno streljaštvo kod nas i u balkanskoj ligi.
   Sve u svemu, propozicije takmičenja su pravljene tako da posebne verzije pušaka nesmeju dati prednost strelcima već njihovo umeće i znanje u što ujednačenoj tehničkoj konkurenciji.

   I na kraju, ruku na srce, ove propozicije zapravo idu na ruku domoćem proizvodjaču ali u drugim modelima, koji su najzastupljeniji.

   Pozz. Pedja

 1. Nikakav problem ako strelac zna da kontroliše temperaturu koja raste… u odnosu na svoj kalibar i cev. Verovatno da je veće umeće održati koncentraciju 10 minut. 10 metak. Ali to je izazov. I lovačka preciza. I odnos strelac, puška , metak.
  Čijem da su neki naši lovci na Kopovima juče vršili probe na 150 met. Nemam saznanja kako je bilo. No, trenira se…

 2. Kao što si rekao,
  treba vežbe i poznavanje kako dilatira cev kod 4-tog, 6, 8, 10 metka i kako se kreće pogodak na meti iz datog oružja. Retko da svaka puška ima iste manifestacije sa istim metkom, a kamoli sa različitim. Znaci, treba pucati po 10 metaka , više puta i uočiti zakonitost. Zatim, videti sa kojom municijom se kako ponaša. Disperzije pogodaka kod zagrejane cevi nisu iste sa PP-u, Norma ili Sako municijom. Pored toga, recimo, treba uočiti dali disperzija pogodaka je manja ili veća ako se puca minut-metak /kontinuelno/ ili se puca brzih 5, pa pauza, pa brzih 5. Na ovakvom pucanju, na manjim daljinama, iz običnog lovačkog karabina, u prednosti su oni kalibri koji manje greju cev. Ne puno, ali dovoljno.

  Sve u svemu, malo vedžbe, potrošene municije i korektna zapažanja daju bolje rezultate. Bolje to nego da se strelac iznenadjuje tokom pucanja sa dešavanjem na meti..

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here