Počelo je: I ŠKOLA I DIVLJA PATKA

2113

divlja patkaKada se na kalendaru pojavi prvi septembar, prosečan lovac, koji je uz to i roditelj, ima dvostruki razlog za uzbuđenje. Em deca polaze u školu, em počinje sezona lova na patke.

Ipak su najbolji uslovi za lov pataka hladno i loše vreme.

S pravom pretpostavljamo da se o svemu vezanom za školu, pomenuti lovac, već pobrinuo, ali kada je reč o lovu na patke, tada nastaju prave slatke muke. Da bi zlo bilo veće, osim pet vrsti pataka, koje se kod nas love, počinje lov i na crnu lisku, a o rici jelena, koja je već pri kraju da i ne govorimo. Ruku na srce – nije nimalo lako biti lovac.

Preduslovi za uspešan lov

No, vratimo se našoj temi – lovu na patke. Da bi ste uspešno lovili ove lepe ptice, neophodno je zadovoljiti neke neophodne preduslove. Prvo i osnovno je pravilan izbor municije. Treba voditi računa o tome da još nisu počele hladnoće i da sačma ne treba da bude previše krupna. Tu već počinju problemi, jer je krupnoća sačme relativan pojam, na šta se nadovezuje i činjenica da patke lete na popriličnim visinama, pa treba imati na umu kako da sačma koju koristimo bude efikasna. Ako pitate pet lovaca koju sačmu da koristite, najverovatnije ćete dobiti i pet različitih odgovora. Da sad ne bismo previše elaborirali tu tematiku, uzmimo za optimalnu sačmu broj šest do osam (naše oznake). Ona bi trebalo da zadovolji najveći broj situacija u ovom lovu. Ipak, nisam retko viđao da lovci koriste i sačmu broj četiri, ili patrone sa semi-magnum punjenjem, upravo zbog visina na kojima su patke veoma često. Postoji i mogućnost da kombinujete veličinu sačme, bez obzira da li su vam cevi čokirane. Ja volim da lovim sa polučokom i cilindrom, pa u tom slučaju sitniju sačmu stavljam u čokiranu cev, a krupniju u cilindar. To je već sasvim individualno, pa ovo ne treba shvatati kao savet. Individualno je i to da li volite sporiju ili bržu municiju.Individualno je i to da li volite sporiju ili bržu municiju. O proizvođačima municije da i ne govorimo. Sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i veličina sačme koju ćete koristiti. Patka nije previše tvrda, tako da nije potrebno ni sačma da bude prevelika. Jer, što je sačma manja to je veći posip, i obrnuto. Ali, ukoliko je jato na većoj visini, krupnija sačma će imati više efekta. Individualno je i to da li volite sporiju ili bržu municiju. Zato predlažemo da ih lovite u poletanju ili sletanju.

Gdeje tražiti

Tako dolazimo i do drugog preduslova. Taj drugi preduslov je vezan za patkin habitat, to jest mesto boravka. One vole da se zadržavaju u blizini vode, što veće to bolje. Međutim, ta voda mora da ima dosta trske i ševara, koji patkama pruža neophodnu zaštitu od predatora. Upravo iz tog rastinja patke i poleću kad su uznemirene, i na ta rastinja sleću tražeću sklonište. To su idealna mesta na kojima ćete ih s uspehom loviti, ukoliko ste dobro prikriveni. Jer ne zaboravite, patke imaju odličan vid. Ako primete pokret, naglo menjaju pravac i visinu, i odleću dalje. Zbog toga bi bilo pametno da se ne pomerate previše i da sa sobom ponesete šamlicu, iliti hoklicu, jer valja boraviti više sati na jednom mestu. Takođe dobro slušajte na pucnje koji vam dolaze s leđa, jer su prilično velike šanse da patke, uplašene od jedne grupe lovaca, potraže zaklon koji je blizu vas. Zato morate da osmatrate nebo kao za vreme bombardovanja. Ukoliko druga grupa lovaca lovi iz čamca, šanse za uspeh se mnogostruko povećavaju. U tom slučaju, izbegavajte da pucate po vodi, jer se i šanse za ozbiljna ranjavanja, takođe uvećavaju.

Kada je loviti

Treći preduslov je važan za doba dana. Lovi se ili u sam osvit dana, ili u predvečernjim satima, kada i patke idu na počinak. Tačno je da ljudski fanatizam ne poznaje granice, pa nije čudno kada vidite lovce da u septembru love patke i u sred bela dana, ali o tome nećemo trošiti reći. Bez obzira na to u koje doba dana lovimo, neophodno je da budemo dobro raspoređeni duž lovne linije. Na ovom ribnjaku, u pitomom selu Banatskoj Dubici, gde smo lovili, ljubazni domaćini su nas rasporedili na sedamdesetak metara jedne od drugih. Tako su i napravljena mesta, gde smo mogli dobro da se skrijemo od pataka, a da se istovremeno ne ugrožava bezbednost lovaca. Da bi lov bio što uspešniji, Dubičani su upotrebili dva čamca koja su podizala divljač s vode. Ljubaznost i prisnost koju smo doživeli u ovom selu, gde kao i da vreme stoji, bile su vredne predenog puta i neprospavane noći.

Nema lova bez…

Stara lovačka izreka da „nema lova bez kerova“, i u ovakvom lovu ima snažno uporište. Imajući u vidu da veliki broj odstreljene, ili ranjene divljači padne u vodu, od velike je važnosti pomoć dobrih pasa ptičara, koji vole vodu. To bi bio četvrti uslov, ukoliko želimo da se u komšiluku hvalimo kako smo dobar lovac. Na kraju krajeva, nepotrebno je da hranimo ribu i ostale stanovnike vode i obala pačetinom. Pas koga koristimo u ovakvom lovu, treba da bude stabilnog temperamenta, da ne trči levo-desno, već da bude uz svog vodiča i da čeka na komandu – aport. Nekontrohsano trčanje i tumaranje po trsci i gustišu će, ne samo rasterati patke i liske, već dovesti u opasnost i njegov život, jer će neko možda pomisliti daje divljač ranjena i daje u ropcu. Naravno da o jačini ugriza nećemo pisati, jer se podrazumeva da je tu lekciju naš četvoronožni ljubimac već savladao.

Septembarski dani znaju da budu ćudljivi, pa nije zgoreg da ponesete sa sobom peti uslov. To je neka lagana kabanica koja će vas zaštititi od rane jesenje kiše.

Ostao je još samo jedan – šesti uslov. Dok ste u lovu, zaboravite bilo koju vrstu alkoholnih pića. Svima nam valja da dođemo kući živi i zdravi.

Svi ostali uslovi su vezani za vreme posle lova i u najvećoj meri se odnose na individualne kapacitete lovaca, kao što su apetit i suvoća grla. Dubičani su se i na tom polju pokazali spremni, i na stolove izneli jedan od najboljih srnećih gulaša koji sam imao zadovoljstvo da probam. A tek ‘ladno pivo… „It’s good to be a hunter“!

Nažalost, čak i da dosledno pratite sve navedene uslove, ili preduslove, niko vam ne može garantovati uspeh, jer je lovačka sreća najčešće nepredvidljiva. Moji drugovi i ja smo odličan primer za tu tvrdnju. Kao lovci, nismo se naročito proslavili u pogledu uspešnosti. Odstreljeno je tek dvadesetak pataka i desetak crnih liski, ali za uspeh grupe lovaca važi pravilo kao i za uspeh orkestra – treba nam malo vremena da se usviramo. Malo su nas i patke iznenadile svojim jurišima golim grudima na vatrene linije, i to sve sabajle. Ne odustajemo i nadamo se da ćemo već sledećeg puta da budemo bolji. Do tog sledećeg puta, mirnu ruku, dobar pogled, siguran lov i ulov želi vam,

Slobodan Boki Stojanović, Upoznajte lov

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here