Plećka divlje svinje u mleku

1222

Potrebno:
1 plećka divlje svinje (do 1,5 kg)
25 dg suvih šljiva
2 l mleka
2 kašike domaćeg dodatka od povrća
6 kocki šećera
5 dg domaće dimljene seckane slanine
1 dl ulja
so, mleveni biber, majčina dušica

Priprema:
U posudu staviti odstajalu plečku u salamuri, protrljanu je smesom dodatka od povrća i bibera. Propržiti slaninu, staviti u duguljastu tepsiju, staviti posoljenu plećku, a zatim preliti mlekom. Dinstati oko 2 sata u zagrejanoj pećnici i povremeno je prelivati sokom od mleka koje pomalo isparava i zgušnjava se. Plećku povremeno okretati da se podjednako peče sa svih strana. Dodati suve šljive u međuvremenu skuvane u malo vode i nastaviti pečenje da meso potpuno omekša. Sud izvaditi iz pećnice, plećku staviti na stranu i mleko ocediti. Posebno ušpinovati šećer u 1 dl vode da se dobije svetli karamel. Pomešati ga sa mlekom od pečenja i šljivama. Plećku iseći na odreske, poslagati je na tanjire za služenje i preliti umakom. Služiti sa pireom od krompira ili kiselih jabuka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here