Откривени нови случајeви афричке куге у Пољској и Бугарској

873

Према последњим подацима добијеним од ФАЦЕ (Ловачка асоцијација Европе), у Пољској су потврђени нови резултати налаза тестова на афричку кугу код дивљих свиња. Најпре је утврђено да је осамнаест дивљих свиња у регији Лубуски заражено овом болешћу. Узорци су пронађени на девет локација током претраживања контаминираног подручја. Куга је такође потврђена у регионима Всцховски и Новосолски где је пронађено двадесет заражених дивљих свиња. У току су интензивна претраживања терена уз учешће војске. Такође, планирана је изградња спољне ограде.

Ова дешавања су подсетник да је потребно да сви актери на терену стриктно поштују високе стандарде биолошке безбедности у циљу смањења потенцијално високог ризика преношења заразе. Према наводима ФАЦЕ, брзо ширење ове болести у Европи може се објаснити једино људским активностима. У том смислу, ловци морају остати изузетно будни уз одржавање високих стандарда биолошке безбедности, гласи апел добијен од стране Асоцијације Европских ловаца, FACE.

Болест се такође шири и на јужну Бугарску са два нова случаја у близини грчке границе. Грчка ловачка удружења, (регионални ловачки савез и локална ловачка удружења) сарађују са државним агенцијама (ветеринарске и шумарске службе) у циљу дефинисања мера (надзор, контрола становништва, измене у законодавству, итд.). Формирани су ловачки тимови, које је одобрило Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у циљу контроле популације дивље свиње у одређеним областима.

Izvor: FACE

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here