Нови Сад: Подстицаји за унапређење ловства у Војводини

1556

26122016_radojevic_lovstvo-01Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручио је данас уговоре корисницима који су остварили право на средства из буџетског фонда за развој ловства у Војводини. Уручено је 175 уговора у укупном износу од 33,5 милиона, права на та средства остварило је 70 корисника ловишта: 64 ловачка удружења, два јавна предузећа и четири привредна друштва.

Према речима секретара Радојевића суфинансирана је изградња бунара и појилишта за дивљач, као и изградања прихватилишта за фазанску пилад и полигона за фазане. Ловачка удружења добила су и средства за изградњу и реконструкцију објеката за обраду трофеја, ремиза за дивљач, чека и хранилишта за високу и ситну дивљач, набавку ловочуварске опреме и друго.
Радојевић је додао да се средстава из буџетског фонда за развој ловства обезбеђују од наплате ловних карата и одстрељене дивљачи, тако да се кроз конкурс средства враћају назад ловству. „Сигуран сам да кроз ову меру подршке на прави начин подстичемо развој ловства, али истовремено и ловног туризма“, рекао је Радојевић.
Секретар Радојевић уручио је данас и 12 уговора корисницима који су остварили право на подстицајна средства за побољшање сточарске производње у пољопривредним газдинствима и увођење стандарда Европске уније у производњи меса и мека. Укупна вредност инвестиције јесте 44,4 милиона динара, од чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду обезбедио 25,1 милион динара. Средства у износу од 10,2 милиона динара добило је седам мини млекара, док је пет мини месара добило подстицај у укупном износу од 14,9 милиона динара.
Како је Радојевић истакао, циљ ове мере јесте да се кроз суфинансирање адаптације простора и куповине потребне нове опреме, у складу са стандардима ЕУ, унапреди сточарска производња, побољша квалитет производње и прераде меса и млека. Истовремено, циљ је да се повећа упосленост чланова домаћинстaва која се баве сточарском производњом, прошири асортиман новим производима, брендирају производи и повећа стандард живота на селу.
Ресорни секретар је додао да је та мера реализована у сарадњи са Институтом за прехрамбене технологије и Пољопривредним факултетом, кроз чије пројекте газдинства аплицирају на конкурс.
„Те научно-истраживачке институције су задужене да испрате целокупну реализацију инвестиције, како би газдинства била у прилици да изађу на тржиште са квалитетеним производима што је гарант здравствене безбедности наших грађана“, рекао је Вук Радојевић.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here